Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή των Ορθοδόξων Χριστιανών. Η λέξη «Πάσχα» προέρχεται από το Εβραϊκό «Πεσάχ» που σημαίνει «πέρασμα», εννοώντας το πέρασμα των Εβραίων από την Ερυθρά Θάλασσα - την απελευθέρωσή τους από τους Αιγύπτιους- στην ελευθερία προς τη γη της επαγγελίας. Για τους Χριστιανούς Ορθόδοξους το Πάσχα ή αλλιώς Λαμπρή σημαίνει την Ανάσταση του Χριστού και το πέρασμα από το Θάνατο στη Ζωή. Το Πάσχα είναι μία κινητή γιορτή. Ο εορτασμός της γίνεται την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας.
Η Σαρακοστή ξεκινάει από την Καθαρά Δευτέρα και η τελευταία μέρα είναι το Σάββατο του Λαζάρου. Οι νοικοκυρές φτιάχνουν τα «λαζαράκια», μικρά ψωμάκια σε σχήμα ανθρώπινου σώματος και τα παιδιά τραγουδούν τα κάλαντα του Λαζάρου.
Το Σάββατο του Λαζάρου, λοιπόν, είναι αφιερωμένο στη νεκρανάσταση του Λαζάρου, το θαύμα που έκανε ο Χριστός πριν αναστηθεί ο ίδιος εκ νεκρών. Ο Λάζαρος κατοικούσε στη Βηθανία μαζί με τις αδερφές του, τη Μάρθα και τη Μαρία. Κάποια στιγμή αρρώστησε βαριά και οι αδερφές του ειδοποίησαν τον Χριστό να έρθει. Ο Χριστός καθυστέρησε γιατί βρισκόταν μακριά κι όταν ήρθε, ο Λάζαρος είχε ήδη πεθάνει. Ο Χριστός όμως τον ανάστησε, τον ζωντάνεψε δηλαδή, λέγοντας τη γνωστή φράση, "Λάζαρε, δεύρο έξω", δηλαδή, "Λάζαρε, βγες έξω". Ο Λάζαρος σηκώθηκε και βγήκε απ' το μνήμα.
Τα "Λαζαράκια"
Σε πολλά μέρη ακολουθούσε η περιφορά του ομοιώματος του Λαζάρου ή των προσφερόμενων αρτοπλαστικών σχημάτων του, τα "Λαζαράκια". Αυτά ήταν μικρά ομοιώματα του Λαζάρου πλασμένα με ζυμάρι και τα έβαζαν οι νοικοκυρές στα σπίτια τους.
Τα παιδιά γύριζαν στα σπίτια τραγουδώντας τα "λαζαρικά", για να διηγηθούν την ιστορία του αγαπημένου φίλου του Χριστού και να πουν παινέματα στους νοικοκυραίους.
Την Κυριακή των Βαΐων επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού για να πάρουμε δύναμη να συνεχίσουμε μία ακόμα εβδομάδα τη νηστεία.
Κυριακή των Βαΐων
Στην εκκλησία προσφέρουν βάγια για να θυμίσουν τη θριαμβευτική είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα, πριν τα Πάθη Του. Παρακολουθούμε την «Ακολουθία του Νυμφίου».
Μεγάλη ΔΕΥΤΕΡΑ: 2 παραβολές Των δέκα παρθένων & Των Ταλάντων
Μεγάλη ΤΡΙΤΗ: Ψάλλεται το περίφημο τροπάριο (δοξαστικό) της Υμνογράφου Μοναχής Κασσιανής
Μεγάλη ΤΕΤΑΡΤΗ: Ψάλλονται ύμνοι για) Τον Ιερό Νιπτήρα, το πλύσιμο δηλαδή των ποδιών των μαθητών από τον Κύριο, δείχνοντας για το ποια πρέπει να είναι η διακονία των πιστών στην Εκκλησία.β) Τον Μυστικό Δείπνο, δηλαδή την παράδοση του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας.γ) Την Προσευχή του Κυρίου, στο Όρος των Ελαιών καιδ) την Προδοσία του Ιούδα, δηλαδή την αρχή του Πάθους του Κυρίου.
Μεγάλη ΠΕΜΠΤΗ: Η Σταύρωση και ο θάνατος του Χριστού μας.
Μεγάλη ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: Η Ταφή Του Κυρίου - Στολισμός & περιφορά του Επιταφίου
Μεγάλο ΣΑΒΒΑΤΟ: το πρωί, έχουμε την λεγόμενη «1η Ανάσταση»,στις 12.00 (δηλαδή ουσιαστικά την Κυριακή), έχουμε την ζωηφόρο Ανάσταση του Κυρίου μας, την ήττα του θανάτου και της φθοράς και την αφή του Αγίου Φωτός στον κόσμο από το Πανάγιο Τάφο.
ΚΥΡΙΑΚΗ του ΠΑΣΧΑ : Κυριακή του Πάσχα τελείται ο «Εσπερινός της Αγάπης»
''ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ''
ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΠΑΙΔΙΚΑ ΜΑΤΙΑ
2-Η Μ.ΕΒΔΟΜΑΔΑ
ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗ ΜΑΤΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου