ΑΝΤΡΕΪ ΡΟΥΜΠΛIΕΦ |
Αν και ο Αντρέι Ρούμπλιεφ θεωρείται ο μεγαλύτερος ζωγράφος εικόνων και χριστιανικών τοιχογραφιών της μεσαιωνικής Ρωσίας, γνωρίζουμε ελάχιστα για αυτόν. Η ημερομηνία γέννησής του μπορεί να είναι οπουδήποτε στη δεκαετία μεταξύ 1360 και 1370. Μόνο ένας σωζόμενος πίνακας ταυτίζεται με βεβαιότητα ως δική του εικόνα της Αγίας Τριάδας.
Ακόμη και η ημερομηνία θανάτου του, σήμερα 29 Ιανουαρίου 1430, στη Μονή Ανδρόνικοφ στη Μόσχα, είναι απλώς μια πιθανότητα. Κάποιοι πιστεύουν ότι απέθανε ήδη το 1427.
Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, ο Ρούμπλιεφ γεννήθηκε στο Pskov.
Οι αναφορές λένε ότι ήταν φωτεινής και χαρούμενης διάθεσης. Ως νέος ζωγράφισε τις τοιχογραφίες στον καθεδρικό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Βλαντιμίρ, αλλά επειδή αυτές είχαν φθαρεί και δεν αποκαταστάθηκαν ελάχιστα τον εικοστό αιώνα, οι μελετητές της τέχνης δεν μπορούν να εκτιμήσουν την ποιότητα του πρώιμου έργου του Ρούμπλιεφ.
Όταν ήταν μικρός, επισκέφτηκε τη Μονή της Αγίας Τριάδας, όπου ο [ηγούμενος] Σέργιος του Ραντονέζ τον εντυπωσίασε.
Ο Ρούμπλιεφ έγινε «δόκιμος» εκεί, υπό τον Νίκον, τον διάδοχο του Σέργιου. Σε απροσδιόριστη ημερομηνία πριν από το 1405, ο Ρούμπλιεφ μεταφέρθηκε στη Μονή Σπασο-Ανδρόνικοφ (η Μονή του Σωτήρα και του Αγίου Ανδρόνικου στη Μόσχα).
Υπό την κηδεμονία του Θεοφάνη του Έλληνα και του Προκόρ του Γκοροντέτς, βελτίωσε τις δεξιότητές του ως αγιογράφος και βοήθησε στη ζωγραφική των τοιχογραφιών του Καθεδρικού Ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου το 1405(στο Κρεμλίνο. Αναφερόταν εκεί τελευταίος, και λόγω ηλικίας και λόγω αρχαιότητας).
Anatoliy Solonitsyn |
Ο Νίκον κάλεσε τον πρώην «δόκιμό» του μαζί με τον Τσέρνι να ζωγραφίσουν τις τοιχογραφίες στο μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, το οποίο είχε ξαναχτιστεί αφού το κατέστρεψαν οι Τάταροι.
Φιλοξενία του Αβραάμ |
Τότε ήταν που ο Ρούμπλιεφ ζωγράφισε (ή «έγραψε», όπως λέει η Ορθόδοξη θεολογία) το αριστούργημά του, την Αγία Τριάδα, γνωστή και ως ''Φιλοξενία του Αβραάμ''.
Το κεφάλαιο 18 της Γένεσης λέει, ότι τον Αβραάμ επισκέφτηκαν τρία αγγελικά όντα για τα οποία ετοίμασε ένα γεύμα. Ο Ρούμπλιεφ θεώρησε τους τρεις επισκέπτες ως εκπρόσωπο της Χριστιανικής Τριάδας.
Κατά συνέπεια, αφαίρεσε τον Αβραάμ και τη Σάρα από την εικόνα για να επικεντρωθεί στο μυστήριο του Πατέρα, του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.
Ο τελευταίος του πίνακας (αν όντως είναι δικός του) ήταν «Η Τάφη», ζωγραφισμένος για το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας το 1427.
Στο σύνολό του το έργο του είναι εμποτισμένο με γαλήνη. Οι μεταγενέστερες γενιές μιμήθηκαν το στυλ του και η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία τον ανακήρυξε άγιο.
Η Ταφή |
Η μνήμη του εορτάζεται / τιμάται, είτε στις 29 Ιανουαρίου είτε στις 4 Ιουλίου.
Ο Σοβιετικός σκηνοθέτης Αντρέι Ταρκόφσκι βασίστηκε σε μια ταινία του 1966 με θέμα τη ζωή του Αντρέι Ρούμπλιεφ με πρωταγωνιστή τον εξαίρετο Anatoliy Solonitsyn.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου