Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

ΤΑΞΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΣΤΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ

Στον πλανήτη Γη, ένα φαινόμενο παρατηρείται από τα αρχαία χρόνια έως τα σημερινά και ποιο είναι αυτό; Η λεγόμενη «πάλη των τάξεων». 

Αυτό το φαινόμενο, ακριβώς, υπάρχει έντονα αποτυπωμένο στον Καραγκιόζη, ξεκινώντας πρώτα-πρώτα από τον πατέρα του νεοελληνικού Θεάτρου Σκιών, τον Μίμαρο (κατά κόσμον Δημήτριο Σαρδούνη).

Πρωτοπόρος και καινοτόμος καθώς ήταν, με έντονο το επαναστατικό και πατριωτικό του συναίσθημα, κατάφερε με μια του κίνηση να απεικονίσει στον μπερντέ του Καραγκιόζη την ταξική αντίθεση, βάζοντας στην αριστερή μεριά του μπερντέ την καλύβα του Καραγκιόζη και στη δεξιά μεριά του το σεράι του Πασά.

Η παράγκα; 

Η φτωχολογιά, ο Λαός!

Το σεράι; 

Η εξουσία, η Πλουτοκρατία!

Και αυτό είναι μόνο η αρχή! 

Σε πόσα και πόσα έργα, δεν θα δούμε το έντονο φαινόμενο της ταξικής αντίθεσης; Της πάλης των τάξεων, στην οποία ο πάμπλουτος μονάρχης εικονίζεται (συνήθως) ως πασάς και καταπιέζει και υποδουλώνει τον ελληνικό λαό, που εικονίζεται ως Καραγκιόζης;

Πώς αποδεικνύεται το φαινόμενο αυτό; 

Όχι από θεωρίες και ψιλολόγια των ''καραγκιοζολόγων'', αλλά από τα ίδια τα έργα, που γέννησαν οι δάσκαλοί μας και μας τα άφησαν παρακαταθήκη.

Όταν η εξουσία (ο Πασάς) επιτίθεται λεκτικά έναντι στο λαό (Καραγκιόζη), τα ψωμιά του είναι μετρημένα, καθώς δεν μπορεί να τα βάλει με τον Μέγα Θυμόσοφο του γένους, τον αλογόκριτο επαναστάτη Καραγκιόζη! 

Ο Καραγκιόζης, τετραπέρατος καθώς είναι, τον αποστομώνει και τον συνθλίβει, δείχνοντας την πνευματική ανωτερότητά του και όχι την κοινωνική, ο Πασάς είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει το «βούρδουλα», για να τον συνετίσει… 

Αλλά συνετίζεται ο Καραγκιόζης μας; 

Όσους «Δερβέναγες» και να βάλει να τον ξυλοφορτώσουν, τόσο η φωνή του δυναμώνει!

Ας κάνουμε μια αναφορά στον «Καραγκιόζη Φούρναρη». Ένα έργο γνωστό σε όλους και με τεράστια δυναμική. Έργο του Μίμαρου!

Εδώ, ο Πασάς θεωρώντας δεδομένη την εξουσία του, τη χρησιμοποιεί, όχι προς όφελος της κοινωνίας, αλλά για να ικανοποιήσει το στομάχι του.

Ο Καραγκιόζης, ενώ αρχικά φαντάζει ανίσχυρος απέναντι στη δύναμη της εξουσίας, στο τέλος, είναι αυτός, που κινεί τα νήματα και επιβάλλεται στον Πασά.

Ο Καραγκιόζης βγαίνει νικητής, με το κοφτερό του μυαλό να μεγαλουργεί και η εξουσία σιωπά από ντροπή και  παίρνει το δρόμο της. 

Θα βρει τρόπο ο Πασάς να ανταποδώσει στον Καραγκιόζη την τόσο μεγάλη ήττα του, αλλά ο καμπούρης μας δεν θα έχει πει την τελευταία του λέξη…

Θα μπορούσαμε να μιλάμε για ώρες για την κοινωνική αδικία, την ανάγκη των πολλών για δικαιοσύνη, την πάλη των τάξεων, που συνεχώς συγκρούονται, αλλά ας αφήσουμε και κάτι για μια άλλη φορά.

Ο Καραγκιόζης μας, πάντα, θα μάχεται ενάντια στην κοινωνική αδικία, πλάι στους φτωχούς, τους αδυνάτους και τους αγανακτισμένους, αντίπερα από τους μονάρχες, τους πλουτοκράτες και όσους «Πασάδες» τυραννούν και υποδουλώνουν την πατρίδα.

Γιατί ο Καραγκιόζης μας, είναι ο Λαός… Ήμασταν εμείς!

1 σχόλιο: