Σάββατο 28 Μαΐου 2022

Της Ανατολής αντάμωμα…ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ, 8.00 μ.μ

Θεατρικές παραστάσεις

100 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή…

Της Ανατολής αντάμωμα…

Μουσικο-χορευτική εκδήλωση με τη συμμετοχή Παραδοσιακών Χορευτικών Συγκροτημάτων από ενορίες της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών.Το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή διοργανώνει, μιά σειρά εκδηλώσεων που περι-λαμβάνουν, μεταξύ τῶν άλλων, μία χορευτική εκδήλωση στο Κηποθέατρο Παπάγου. Σκοπός των εκδηλώσεων είναι η αναφορά στον πολιτισμό της Μικράς Ασίας και της επιρροής του στους τόπους που εγκαταστάθηκαν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες.

Στην χορευτική εκδήλωση θα παρουσιασθούν χοροί από την ευρύτερη περιοχή της Μικράς Ασίας, με τη συμμετοχή κυρίως παιδικών και νεανικών τμημάτων.

ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ, 8.00 μ.μ.
              ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ ΠΑΠΑΓΟΥ

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Κυριακή 22 Μαΐου 2022

Συναυλία με τίτλο Μικρασία τόπος Ελληνικός.

 Την Πέμπτη 26 Μαΐου 2022 και ώρα 8μ.μ., στο «Αρχοντικό των Μπενιζέλων- Οικία Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας», στην οδό Αδριανού 96 στη Πλάκα, θα πραγματοποιηθεί από το Ίδρυμα Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Μουσική εκδήλωση – Συναυλία με τίτλο Μικρασία τόπος Ελληνικός.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει αλησμόνητα τραγούδια και μουσικές της Μικρασίας.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν:

  1. Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Νάκος, Τραγούδι,
  2. Γεώργιος Δεμελής, Κανονάκι,
  3. Σταύρος Χαλιαμπάλιας, Τραγούδι / Ούτι,
  4. Παναγιώτης Σδούκος Τραγούδι,
  5. Αντώνης Καλιούρης Κλαρίνο,
  6. Κωνσταντίνος Καλατζής, Κρουστά 
  7. Θεόδωρος Συκιώτης Κιθάρα και ενορχήστρωση.
  8. Διεύθυνση Ορχήστρας Γεώργιος Δεμελής.

             Την εκδήλωση θα παρουσιάσει ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος

                                                                           Αρχιμανδρίτης π.Ειρηναίος Νάκος.

                                                                                 Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

ΠΑΤΕΡΙΚΕΣ ΡΙΖΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ /ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ; Η ΘΕΙΑ ΣΥΓΓΕΝΕΙΑ, Η ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ / ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η COVID-19.

 by D. Brendan Johnsoni

Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αμφιλεγόμενα: υπάρχουν; Από που προέρχονται;

Και πώς γνωρίζουμε ποια συγκεκριμένα δικαιώματα πρέπει να θεωρούνται ανθρώπινα δικαιώματα; Υπάρχει μια ορθόδοξη «παράδοση» για τα ανθρώπινα δικαιώματα;

Πράγματι, η συνεχιζόμενη πανδημία COVID-19 εγείρει το συγκεκριμένο ζήτημα του δικαιώματος στην υγεία και την υγειονομική περίθαλψη, όπως και κάνει η τρέχουσα αμερικανική πολιτική συζήτησηii για τον περιορισμό των τιμών στην ινσουλίνη, ένα φάρμακο που σώζει ζωές και του οποίου αυξάνεται εκθετικά η τιμή την τελευταία δεκαετίαiii.

Τετάρτη 11 Μαΐου 2022

''H ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΤΟΥ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ'': Ο ΙΗΣΟΥΣ και ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ

by Rev. Dr. John A. Jillionsi

«Ξενίας δεσποτικῆς, καὶ ἀθανάτου τραπέζης, ἐν ὑπερῴῳ τόπῳ, ταῖς ὑψηλαῖς φρεσί, πιστοὶ δεῦτε ἀπολαύσωμεν, ἐπαναβεβηκότα λόγον, ἐκ του Λόγου μαθόντες, ὃν μεγαλύνομεν»(Holy Thursday, Canon Ode 9)

Τον Ιανουάριο του 2022, προσκλήθηκα να δώσω την ετήσια διάλεξη προς τιμήν του π. Georges Florovsky cτην Ορθόδοξη Θεολογική Εταιρεία στην Αμερική (OTSA)ii και ένα από τα θέματα που έθιξα ήταν η ανησυχητική τάση μεταξύ ορισμένων Ορθοδόξων να απορρίπτουν σε αμφιλεγόμενα θέματα το διάλογο με τους Ορθοδόξους Χριστιανούς τους.

Ειδικά τώρα, με τη βία στην Ουκρανία να φέρνει σε μεγάλο βαθμό τους Ορθόδοξους Χριστιανούς τον ένα εναντίον του άλλου, θα πίστευε κανείς ότι αυτή είναι ακριβώς η στιγμή για να εκτιμηθεί η «διαλογική συζήτηση».

[….]Κι όμως, οι διαπραγματευτές από τη Ρωσία και την Ουκρανία εξακολουθούν να συζητούν.

Εάν «εχθρικές κυβερνήσεις» μπορούν να διαπραγματευτούν, μπορούμε εμείς που μοιραζόμαστε την ίδια Θ. Ευχαριστία να αρνηθούμε τον διάλογο μεταξύ μας, ακόμη και για τα πιο ευαίσθητα θέματα,[...] πιστεύοντας ότι η άρνηση του διαλόγου είναι μια στάση αρχών που υποστηρίζεται από την Ιερά Παράδοση;

Σάββατο 7 Μαΐου 2022

Clemens August Graf von Galen (1878-1946):Ο επίσκοπος πού ταπείνωσε τον Χίτλερ και ο δημόσιος λόγος της Εκκλησίας.

π. Δημητρίου Μπαθρέλλουi

«Κάθε λέξη ἀπὸ τὸ στόμα τοῦ Χίτλερ εἶναι ἕνα ψέμα.
 ῞Οταν μιλᾶ γιὰ εἰρήνη, ἐννοεῖ τὸν πόλεμο καὶ ὅταν κατὰ τρόπο βλάσφημο χρησιμοποιεῖ τὸ ὄνομα τοῦ Παντοδύναμου, ἐννοεῖ τὴ δύναμη τοῦ κακοῦ, τὸν ἐκπεσόντα ἄγγελο, τὸ Σατανᾶ. 
Τὸ στόμα του εἶναι τὸ δύσοσμο στόμιο τῆς Κολάσεως καὶ ἡ ἰσχύς του ἐκ βάθρων καταραμένη...
Καὶ σὲ ρωτάω, σὰ Χριστιανὸ ποὺ ἀγωνίζεσαι γιὰ τὴ διαφύλαξη τοῦ πιὸ πολύτιμου θησαυροῦ σου, μήπως διστάζεις, μήπως ξεπέφτεις στὴ δολιότητα, τὸν ὑπολογισμὸ καὶ τὴν ἀναβλητικότητα, μὲ τὴν ἐλπίδα ὅτι κάποιος ἄλλος θὰ σηκώσει τὸ χέρι γιὰ νὰ σὲ ὑπερασπίσει; Δὲν σοῦ ἔδωσε ὁ Θεὸς τὴ δύναμη καὶ τὴ θέληση νὰ ἀγωνιστεῖς; Πρέπει νὰ χτυπήσουμε τὸ κακὸ ἐκεῖ ποὺ εἶναι πιὸ δυνατό, καὶ εἶναι πιὸ δυνατὸ στὴν ἐξουσία τοῦ Χίτλερ»ii.

                                                * * *

Clemens August Graf von Galen
    Την εποχή της κυριαρχίας τού ναζισμού στη Γερμανία, ή πλειονότητα των χριστιανών, ακόμα και εκείνων πού διαφωνούσαν με τον ναζισμό και τον Φύρερ, είχε κατά κάποιο τρόπο συγκροτήσει, για να παραθέσω τα λόγια τού Καρλ Μπαρτ, «ένα στρατό από ουδέτερους μαχητές … σύμβολο των οποίων ήταν ένα ζευγάρι παχιές παρωπίδες, και εκκλησιαστική τους επιθυμία το να μην αποτελούν κίνδυνο για κανέναν, ώστε να μην διατρέχουν και οι ίδιοι κανένα κίνδυνο»iii

Φωτεινή εξαίρεση μέσα σ’ εκείνη τη νύχτα τού κακού αποτέλεσε ο Ρωμαιοκαθολικός Επίσκοπος τού Μίνστερ, Clemens August Graf von Galen (1878-1946).

   Την 1η Σεπτεμβρίου 1939, ο Χίτλερ εξουσιοδότησε την εφαρμογή τού επονομαζόμενου Προγράμματος Τ4. Το Πρόγραμμα προέβλεπε τη μαζική εξόντωση παιδιών και ενηλίκων πού έπασχαν από σοβαρές ψυχικές, διανοητικές, η σωματικές ασθένειες και αναπηρίες, και οι οποίοι χαρακτηρίζονταν στα σχετικά έγγραφα ως «αντιπαραγωγικά μέλη της εθνικής κοινότητας».