Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022

''Η πατρίδα μου ήταν το σπίτι μου. Οι δικοί μου'' (ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΜΙΚΗΣ).

 ''Δεν έχω απολύτως κανένα δικαίωμα και κανένα απολύτως μέσον να υπερασπιστώ τον εαυτό μου και τα μέλη της οικογενείας μου από τις αυθαιρεσίες της εξουσίας, εκτός φυσικά από την σθεναρή μας απόφαση να θυσιάσουμε κάθε στιγμή ακόμα και τη φυσική μας υπόσταση προκειμένου να κρατήσουμε ψηλά την τιμή και τα ιδανικά μας...Μόλις βγω έξω συνοδεύομαι παντού από δύο φρουρούς. Δεν έχω δικαίωμα να μιλώ σε κανέναν. Όποιος με χαιρετήσει κινδυνεύει, τον καλούν στον Σταθμό και τον ανακρίνουν. Άλλους τους ψάχνουν, ακόμα και γυναίκες έχουν γδύσει. Στην αρχή ήμουν ελεύθερος να βγαίνω από το σπίτι όλο το 24ωρο όμως αργότερα με περιόρισαν 20 ώρες κλεισμένος μέσα και 4 έξω. Λίγο πριν το Πάσχα μ΄έκλεισαν 22 ώρες το 24ωρο, τώρα ξανά έχω δικαίωμα να βγαίνω 2 ώρες το πρωί και 2 το απόγευμα....Ζούσαμε μ’ έναν ακαθόριστο φόβο''.(ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΜΙΚΗΣ, Ζάτουνα 23 Απριλίου 1969)

<<Πρίν ξανασκύψω στα έργα εκείνης της εποχής, θά ’θελα να μιλήσω για τα «πνευματικά γεγονότα» που, όπως και τα άλλα, τα, πώς να τα πω, «καθημερινά» ή «ιστορικά», με έκαναν αυτόν που είμαι. 

    Ο άνθρωπος είναι αυτό που ζει και αυτό που σκέφτεται. Ο άνθρωπος είναι οι άλλοι που συναντά και τα βιβλία που διαβάζει. Ο πατριωτισμός μου ειδικά ήταν ο πατέρας και η μάνα μου. Είχα απ’ τη δεύτερη μια χαμένη πατρίδα, που δεν επρόκειτο ποτέ να τη γνωρίσω.

Κι από τον πρώτο, δυο πατρίδες: μια μυθική, την Κρήτη, και μια πραγματική, την Ελλάδα. Η Ελλάδα των σχολείων ήταν για να την κλαις. Της επαρχίας ήταν να τη λυπάσαι. Και της εξουσίας ήταν να την τρέμεις.  Ποια να δια­λέξω; 

ΚΔΑΠ-ΑμεΑ «Νικόδημος Γραικός

 Δραστηριότητες ΚΔΑΠ-ΑμεΑ «Νικόδημος Γραικός» 

«Προώθηση και υποστήριξη παιδιών  για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση καθώς και για την πρόσβαση  παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων με αναπηρία σε υπηρεσίες  δημιουργικής απασχόλησης 2022-2023 ».

(ΚΔΑΠ ΑμεΑ «Νικόδημος Γραικός», Ράμφου 3-11,Αθήνα - Κάτω Πατήσια, 11145, Αττικής .  210-2025580, Mail: kdap-nikodimosgraikos@kokkori.gr)

ΔΩΡΕΑΝ 11 μήνες, πρόγραμμα 40 ωρών εβδομαδιαία. 

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες: εδώ. 

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022

«Άγιοι του ξεριζωμού στον 20° αιώνα»

Τό Ίδρυμα Νεότατος καί Οικογένειας τής Ί. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης γιά τα 100 χρόνια από την μικρασιατική καταστροφή, διοργανώνει Συναυλία Βυζαντινών Χορωδιών Νέων με τίτλο: «Άγιοι του ξεριζωμού στον 20° αιώνα», πού θά πραγματοποιηθεί την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, στίς 7.30 μ.μ., στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αθηνών «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ».

Στην Συναυλία συμμετέχουν ο Βυζαντινός Χορός του Ιδρύματος Βυζαντινής καί Παραδοσιακής Μουσικής τής Ί. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ή Βυζαντινή Χορωδία «Έν ψαλτηρίω» και ο Χορός Ψαλτών «Ενήχημα».

Θά ακουστούν ύμνοι αφιερωμένοι στον Άγιο Χρυσόστομο Σμύρνης καί τούς Μάρτυρες τής μικρασιατικής καταστροφής, τον Άγιο Νεκτάριο Πενταπόλεως, τον Άγιο Αρσένιο τόν Καππαδόκη, τόν Άγιο Παΐσιο τον Αγιορείτη, τόν Άγιο Γεώργιο Καρσλίδη, τον Άγιο Ιάκωβο (Τσαλίκη) τον έν Εύβοια καί τον Άγιο Δανιήλ Κατουνακιώτη, καθώς καί ύμνοι πού έχουν συνθέσει μικρασιάτες μουσικοί δημιουργοί.

Ή είσοδος θα είναι ελεύθερη. 

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022

ΟΙ XAIPETICMOI & Η ΕΟΡΤΗ ΤΗς ΥΨΩΣΕΩΣ TOY TIMIOY CTAYPOY(13/14-9-2022)

Ευσυνόπτως και με εκκλησιαστική κατάνυξη εορτάζεται και φέτος η  Παγκόσμιος Ύψωσις του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού  στον Ιερό Ναό μας.

Την παραμονή (την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022), το απόγευμα στις 6 μμ, εψάλη η ακολουθία του Εσπερινού  και στη συνέχεια η ακολουθία των Χαιρετισμών  (Α & Β Στάση) του Τιμίου Σταυρού, με την συμμετοχή των ιεροψαλτών εκ του αναλογίου, ενώ αρκετοί ενορίτες ήταν εκείνοι που προσκύνησαν τον Τίμιο Σταυρό και προσέφεραν κλάδους βασιλικού ως δέηση και ευλογία.

Ανήμερα στο τέλος του Όρθρου την ακολουθία της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού τέλεσαν οι Ιερείς της ενορίας, προεξάρχοντος του πανοc. Αρχιμ. π.Σισώη Σκάρκου. 

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022

ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ- Συλλογικό έργο, Χρ. Δερμεντζόπουλος – Γ. Παπαθεοδώρου (επιμ.).

Στον τόμο αυτό (Πάτρα 2021, Σελίδες: 562) συγκεντρώνονται μελέτες γύρω από τη «λαϊκή» και τη «δημοφιλή» κουλτούρα (19ος-20ός αι).  

Μέσα από τον διάλογο διαφορετικών επιστημονικών πεδίων, ο τόμοςi φιλοδοξεί να φέρει στο προσκήνιο της ακαδημαϊκής συζήτησης την «επινόηση των καθημερινών πρακτικών» και τη βιωμένη εμπειρία των «συνηθισμένων ανθρώπων», καθώς οι επιμελητές του διαπιστώνουν την έλλειψη μιας οργανωμένης ελληνικής βιβλιογραφίας γύρω από το θέμα και διατυπώνουν την ελπίδα το εκδοτικό τους εγχείρημα να έχει συνέχεια, παρακολουθώντας τη διαρκή ανανέωση των σχετικών στο θέμα μελετών .

Η ποικιλία των προσεγγίσεων αποτυπώνεται και στη θεματολογία προκειμένου να ενσωματώσουν στις μελέτες και προβιομηχανικές μορφές λαϊκής κουλτούρας, πλάι στις μορφές της σύγχρονης δημοφιλούς κουλτούρας.

Τα άρθρα επικεντρώνονται στο δημοτικό τραγούδι, στον υλικό πολιτισμό, στα λαϊκά αναγνώσματα και περιοδικά, στη λαϊκή ζωγραφική, στο σινεμά, στην τηλεόραση, στα κόμικς, στο ρεμπέτικο τραγούδι, στην εξέλιξη της ροκ μουσικής και της νεανικής κοινωνικότητας, στις νεωτερικές ερμηνείες της παράδοσης .

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022

Bishops and Pentecost

by Very Rev. Dr. Johni A. Jillions.ii

Οι επίσκοποι είναι τακτικά στις ειδήσεις για την άσκηση της διοικητικής διακονίας τους και στη συνέχεια, είτε δέχονται πυρά είτε επαινούνται για αυτήν. Τους τελευταίους δύο μήνες έχουμε δει ηφαιστειακές αντιδράσεις υπέρ και κατά του Ορθοδόξου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου.  

Αυτές οι αντίθετες μεταξύ τους ανταποκρίσεις του κοινού σε αυτά που λένε και κάνουν οι επίσκοποι απεικονίζουν έντονα την πόλωση της εκκλησιαστικής ζωής. 

Αλλά απεικονίζουν, επίσης, μια υγιή (έστω και ακατάστατη) τεταμένη αλληλεπίδραση μεταξύ του θεσμικού και του χαρισματικού που ήταν πάντα παρούσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία και αυτή η ένταση πρέπει να γίνει αποδεκτή, ακόμη και να ενθαρρυνθεί, όχι να εξαλειφθεί.

(...)Ζούμε σε μια εποχή πλουραλισμού, όπου η κοινωνική ταυτότητα της χριστιανικής πίστης και ο ρόλος της στον δημόσιο λόγο παρουσιάζουν νέες και πρωτόγνωρες προκλήσεις.