Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024

«Strange Darling»

Σε καλοκαιρινή κινηματογραφική σεζόν έκανε πρεμιέρα πέρυσι η ταινία «Strange Darling» του σκηνοθέτη JT Mollner. Σε μας φέτος.

Η κριτική συμφωνεί σχετικά με τις αρετές της: ''με την ατελείωτα εφευρετική πλοκή, παίζοντας με την οπτική αντίληψη, το εκφραστικό και συναρπαστικό της στυλ και τις απίστευτες ερμηνείες, η ταινία «Strange Darling» δεν είναι μόνο η καλύτερη αμερικανική ταινία μέχρι στιγμής, είναι μια από τις καλύτερες ταινίες τρόμου όλων των εποχών και είναι η συνεχής ικανότητά του σκηνοθέτη να εκπλήσσει ακόμη και τον πιο έμπειρο οπαδό του είδους των ήπιων θρίλερ'' ( https://www.screendaily.com).

Ο κίνδυνος κρύβεται στην εσφαλμένη αντίληψη, στις εσφαλμένες πεποιθήσεις, στις ψευδείς υποθέσεις και στις κακές πληροφορίες.

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

ΤΑΞΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΣΤΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ

Στον πλανήτη Γη, ένα φαινόμενο παρατηρείται από τα αρχαία χρόνια έως τα σημερινά και ποιο είναι αυτό; Η λεγόμενη «πάλη των τάξεων». 

Αυτό το φαινόμενο, ακριβώς, υπάρχει έντονα αποτυπωμένο στον Καραγκιόζη, ξεκινώντας πρώτα-πρώτα από τον πατέρα του νεοελληνικού Θεάτρου Σκιών, τον Μίμαρο (κατά κόσμον Δημήτριο Σαρδούνη).

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024

Περί της βίας και της παραβατικότητας ανηλίκων.

Η ανθρώπινη ιστορία και ειδικότερα το σκέλος της ανάλυσης του ιδιωτικού βίου των ανθρώπων είναι γεμάτη στυγερά εγκλήματα, δολοφονίες, επιθέσεις, κακουργηματικές πράξεις (εγκλήματα εκ προθέσεως, εξ αμελείας, με συνείδηση ή χωρίς συνείδηση, εν ψυχρώ ή εν θερμώ). 

Βεβαίως, οι ακραίες συμπεριφορές και τα ξεσπάσματα βίας αποτελούν συνήθως μια εξαίρεση, η οποία κάθε φορά επιβεβαιώνει τον κανόνα της ομαλής κοινωνικής συνύπαρξης των ατόμων, παρά τους διαγκωνισμούς, τις εχθροπάθειες, τα αντικρουόμενα συμφέροντα των διάφορων κοινωνικών ομάδων/τάξεων/ατόμων, τις δυστυχίες του καθενός και τις δυσκολίες του καθημερινού βίου. 

Παράλληλα, κάθε κοινωνία στην εκάστοτε ιστορική περίοδο έχει τις δικές της πολιτισμικώς και κοινωνικώς οριζόμενες βαλβίδες ασφαλείας και αποσυμφόρησης της έντασης, όπως έχει και τις δικές της κοινωνικές παθογένειες.

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024

«Μάνα, έχεις πέντε ευρώ;»(ΚΟΛΕΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ)

Πριν από ένα μήνα, θα γκρίνιαζε, αν είχε αναγκαστεί να κατέβει στο κέντρο με τόση ζέστη. 

Σήμερα, όμως, περπατούσε χαμογελαστός ανάμεσα στους τουρίστες που έκαναν βόλτα στην Αθήνα, αφήνοντας τον ήλιο να πέφτει πάνω στο λιγοστό χνούδι που είχε κάτω από τις φαβορίτες του.

Στο χέρι του κρατούσε μία λίστα με όλα τα απαραίτητα: μπλούζες και κάλτσες, όλα σε χακί, ταλκ για τα πόδια, λουκέτα, μπογιά για τα άρβυλα και ούτω καθεξής.

«Μην αγχώνεσαι. Δεν είναι τίποτα ο στρατός. Σαν κατασκήνωση είναι. Διακοπές θα κάνεις», του είπε ένας ψηλός ξερακιανός άνδρας από τον οποίο αγόρασε το  σλίπινγκ μπαγκ.

IEPA ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΟΣΙΟΥ ΣΥΜΕΩΝ ΤΟΥ Ν.ΘΕΟΛΟΓΟΥ