Σάββατο 27 Αυγούστου 2022

Φανούριος φῶς πᾶσι πιστοῖς παρέχει, Κἂν εἰς σκότος ἔκειτο τῆς γαίας μέγα.

Το ανθρώπινο στην Ιστορία συνδιαλέγεται με το θεϊκό πάντοτε, ενώ το να γνωρίσεις κάποιον είναι το ίδιο με το να εισέλθεις στον κόσμο του και να τον αφήσεις να μπει στον δικό σου.
Αλλά ο Χριστός γνωρίζει πρώτος, γιατί αγαπά, και εισήγαγε στον κόσμο της Ιστορίας μια καινούργια οδό που διευκολύνει την είσοδο του ανθρώπου στον χώρο του Χριστού, στον ορίζοντα των δικών Του νοημάτων.
Και τούτο είναι εφικτό στον βαθμό που επιθυμούμε να γίνουμε ικανοί για να μπούμε στον κόσμο της γλώσσας του Άλλου, του σαρκωμένου Λόγου του Θεού, στον κόσμο των νοημάτων του.

Με τον δρόμο Του αυτή η ανθρωπότητα σημαίνει πως α) είναι καλή αλλά ''πεπτωκυῖα'' , β) ''πεπτωκυῖα'' αλλά λυτρωμένη με τον Θάνατο και την Ανάσταση του Χριστού αλλά γ) υπεύθυνη προς τον άλλο, τον αδελφό, και προς τον Θεόi.

Η διαρκής ''ἐν Ἐκκλησίαις'' Λατρεία μαζί με την διαρκή μετάνοια αποτελούν τον δρόμο / τρόπο με τον οποίο τα μοναδικά αυτά γεγονότα της Ενσάρκωσης, του Σταυρού, του Τάφου και της Ανάστασης γίνονται υπαρξιακά δικά μας και οντολογικά δραστικά.

Αυτή η Λατρεία, η '' κόσμου ὁρατοῦ καὶ ἀοράτου ἀλλοτρίωσιςii'' γίνεται η βάσις της οντολογικής αυτογνωσίας κάθε πιστού ως μέλους του συλλογικού σώματος της Εκκλησίας και πάνω σ΄αυτήν θεμελιώνεται η πνευματική πρόοδος και η συνέχεια της ''ἐν ἡμῖν'' Χάριτος στην οποία στηρίζεται η πλήρης αποτίμηση και η αταξία του ανθρώπου ότι ο Σαρκωμένος Θεός τον αγαπά, διότι έχει αξία γι' Αυτόν.

Εδώ η αποκάλυψις της Αγιότητος πάνω σ' αυτήν συνδέεται άρρηκτα με την αποκάλυψη του ''κεκρυμμένου θηραυροῦ'' της Χάριτος του Θεού ''ἐν Ἁγίῳ Πνεύματι'', η αγιότης των Οσίων ή των Μαρτύρων, όπως του νεοφανούς Αγ.Φανουρίου, που ως μαργαρίτης πολύτιμος περικλείει '' τῶν οὐρανίων τά κάλλη καί τό τῷ Χριστῷ συνεῖναιiii''.

Αυτόν τον νεοφανή άγιο, τον μάρτυρα Φανούριο, ο οποίος'' ἠκολούθησεν τόν Χριστόν καί ἒλαβεν τόν Σταυρόν διασώσας ἀκριβῶς ἐν αὐτῷ τό κατ' εἰκόναiv'', η ενορία και ο πιστός λαός που περιβάλλει τον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καλλιθέας σήμερα, 26/8/2022, όπου υπάρχει προσκυνητάρι του Αγίου Φαναρίου, τίμησε και '' τήν μνήμην αὐτοῦ ἐδόξασεν ἐν ἱεραῖς ὑμνωδίαιςv'' μετέχοντας, όπως κάθε χρόνο, στον πανηγυρικό Εσπερινό στον οποίον προεξήρχε ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Βαρνάβας Θεοχάρης, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο οποίος και κήρυξε τον Θείο Λόγο κατά τα προαναφερθέντα, και μετέφερε εν κατακλείδι προς άπαντες τις πατρικές ευχές, την αγάπη και τις ευλογίες Του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου , πλαισιωμένος από τον προϊστάμενο, πανοσ.Αρχιμ.π.Σισώη Σκάρκο, τον συνεφημέριο π. Αθανάσιο Ηλιόπουλο και τον ιεροδιάκονο π. Γεώργιο.

Μετά το πέρας του Πανηγυρικού Εσπερινού, πραγματοποιήθηκε η ακολουθία της αρτοκλασίας και εν συνεχεία ο π. Βαρνάβας , ευλόγησε τις δεκάδες φανουρόπιτες που έφεραν οι πιστοί προς τιμήν του Αγίου και ανέγνωσε την ειδική ευχή του Αγίου Φανουρίου.

Από την πλευρά του ο Προϊστάμενος του Ναού Αρχιμ. Σισώης Σκάρκος ευχαρίστησε τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών που λάμπρυνε με την παρουσία του την σημερινή ακολουθία και την πανήγυρη του Ναού, καθώς επίσης την ευάριθμη ομήγυρη των ευλαβών προσκυνητών οι οποίοι προσέφεραν φανουρόπιτες τις οποίες παρέδωσαν προς ευλογία.

Ανήμερα, 27-8-2022, χοροστάτησε στον Όρθρο, προέστη της Θ. Λειτουργίας και εκήρυξε τον θ. λόγον ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων, πλαισιωμένος από τους ιερείς του Ναού.

Προ της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος, ομίλησε για την εικόνα του Αγίου πως, που και πότε βρέθηκε. (Τον 14ο αιώνα στην Ρόδο κατά την ανασκαφή των ερειπίων ενός γκρεμισμένου Ναού).

1. Η εικόνα, παρουσίαζε νεαρό στρατιωτικό, που κρατούσε λαμπάδα και Σταυρό. Ήταν προφανώς Μάρτυρας, αφού γύρω από την εικόνα υπήρχαν δώδεκα σκηνές (απεικονίσεις) των μαρτυρίων του Αγίου. Ως προς την ονομασία υπάρχουν δύο εκδοχές.

Ή ότι το όνομα ήταν γραμμένο στην Εικόνα ή ότι ο Επίσκοπος Ρόδου, επειδή φανερώθηκε στα ερείπια, έδωσε συμβατικά το όνομα Φανούριος. Ένα είναι πάντως βέβαιο ότι ο Αγ. Φανούριος πέθανε ως Μάρτυρας για την πίστη του Χριστού. Εμείς καλούμεθα να ζήσουμε μαρτυρώντας με την ζωή μας την πίστη μας στο Χριστό.

2. Η ευλάβεια των πιστών υποβάλλει στον Αγ. Φανούριο διάφορα αιτήματα και κυρίως να τους φανερώσει απολεσθέντα αντικείμενα ή να τους χαρίσει κάποια επιτυχία. Και ο Άγιος ανταποκρίνεται στα αιτήματά τους πρεσβεύοντας προς τον Κύριο υπέρ αυτών. Ίσως, βέβαια, πει κάποιος ο Άγιος και μάλιστα ο Θεός ασχολείται με τέτοιες λεπτομέρειες. Όμως ο Κύριος μας βεβαιώνει «υμών δε και αι τρίχες της κεφαλής πάσαι ηριθμημέναι εισί» (Ματθ. ι 30). Και επίσης στον προηγούμενο στίχο 29 «ουχί δυο στρουθία ασσαρίου πωλείται; και εν εξ αυτών ου πεσείται επί την γην άνευ του Πατρός υμών».

3. Ως προς την γνωστή φανουρόπιτα θα μπορούσαμε να πούμε ότι συμβολίζει την δοτικότητα της αγάπης, γιατί αυτή διανέμεται σε γνωστούς και αγνώστους, όπως πρέπει να διαχέεται και η αγάπη μας. Και μάλιστα ανάλογα με τις ανάγκες του δεχομένου, αλλά βεβαίως και τις δυνατότητες του προσφέροντος την αγάπη. Και το δόσιμο δεν είναι πάντα μόνο υλικό, αλλά και πνευματικό κάποτε. «Αγαθός λόγος υπέρ δόμα» λέγει η Γραφή. Έτσι με την αγάπη κυρίως θα μαρτυρούμε και εμείς την πίστη μας στο Χριστό, κατέληξε ο Μητροπολίτης Κορωνείας.

Ακολούθως έγινε αρτοκλασία και ευλογήθηκαν οι προς τιμήν του Αγ. Φανουρίου πίτες των πιστών.

A) CEIMEICEIS

iβλ. Gerkin Charles (1984). The living hum an docum ent: revisioning pastoral counseling in a hermeneutical mode. Abingdon Press, σελ.40-43, 123, επίσης καί, Bouteneff Peter (2018). H ow to be a sinner. St. Vladimir’s Seminary Press, σελ.164.

iiβλ. Άγ. Ιωάννου Σιναΐτου,ΚΛΙΜΑΞ, Λόγος ΚΗʹ. Περὶ τῆς ἱερᾶς καὶ μητρὸς τῶν ἀρετῶν τῆς μακαρίας προσευχῆς· καὶ περὶ τῆς ἐν αὐτῇ νοερᾶς, καὶ αἰσθητῆς παραστάσεως§567.

iii βλ. ΜΗΝΑΙΟΝ, τ Ι' ΤΟΥ ΑΥΤΟΥ ΜΗΝΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, ΕΝ Τῼ ΜΙΚΡῼ ΕΣΠΕΡΙΝῼ Στιχηρόν Προσόμοιον.

ivπρβλ. Ε΄ Κυριακή τών Νηστειών, Απολυτίκιον της ΟΣΙΑΣ ΜΗΤΡΟΣ ΗΜΩΝ ΜΑΡΙΑΣ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΙΑΣ.

vβλ. ΜΗΝΑΙΟΝ, τ ΙΖ' ΤΟΥ ΑΥΤΟΥ ΜΗΝΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, ΕΝ Τῼ ΜΙΚΡῼ ΕΣΠΕΡΙΝῼ Δοξαστικό των Στιχηρών Προσόμοιων.

B) ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

1-(romfea.gr),Εσπερινός Αγίου Φανουρίου Καλλιθέα. (2022). Flickr. https://www.flickr.com/photos/142275543@N05/sets/72177720301614328/

2-Κορωνείας Παντελεήμων: ''Μηνύματα από τον Άγιο Φανούριο'' (ΦΩΤΟ). (2022, August 27). ROMFEA. https://www.romfea.gr/diafora/51827-koroneias-panteleimon-minymata-apo-ton-agio-fanoyrio-foto

3- (Όρθρος & Θ. Λειτουργία), https://photos.app.goo.gl/3DvzY8WQMURxrNXW6

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου