Τρίτη 7 Απριλίου 2015

ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κκ. Παντελεήμων χοροστάτησε  κατά τήν ἀκολουθία τῆς Μ. Δευτέρας.
   Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος πήρε αφορμή από την υμνολογία της Ακολουθίας, που αναφέρεται επανειλημμένως στην παραβολή των ταλάντων, που είπε ο Κύριος.
Έτσι, λοιπόν, ο Υμνωδός προτρέπει τον εαυτό του: "Το δοθέν σοι τάλαντον φιλοπόνως έργασαι."
Και αλλού: "το τάλαντον όσοι....εδέξασθε...αυξήσατε." Και κρούει, θα λέγαμε,τον "κώδωνα του κινδύνου" όταν λέγει: "Του κρύψαντος το τάλαντον την κατάκρισιν ακούσασα ψυχή" πρόσεχε γιατί "Ιδού σοι το τάλαντον ο Δεσπότης εμπιστεύει ψυχή μου".
Στην συνέχεια ο Μητροπολίτης Κορωνείας υπενθύμισε επιγραμματικά την γνωστή παραβολή των ταλάντων. 
Στο ερώτημα ποιά είναι τα τάλαντα απαντά ο Ιερός Χρυσόστομος: "τάλαντα ενταύθα έστιν η εκάστου δύναμις, είτε εν προστασία, είτε εν χρήμασιν, είτε εν οιωδήποτε πράγματι τοιούτω." 
Δηλ. όσες υλικές ή πνευματικές δυνατότητες έχουμε και καλούμεθα να τις αξιοποιούμε. 
Όχι εγωϊστικά και μόνο για τον εαυτό μας, αλλά να γινόμαστε πηγές ευεργεσίας και για τους άλλους. Δυστυχώς συμβαίνει συχνά αυτοί που έχουν τα τάλαντα, αντί να γίνονται κέντρα ακτινοβολίας, γίνονται εστίες μολύνσεως.
Αντί να επουλώνουν πληγές,τις ανοίγουν βαθύτερα. Αντί να ανυψώνουν τους ανθρώπους,τους αποκτηνώνουν. Αντί να τους φωτίζουν, τους τυφλώνουν. Αυτοί είναι οι μεγάλοι δοςίλογοι της ανθρωπότητας. Σημασία δηλ. τελικά δεν έχει πόσα τάλαντα έλαβες, αλλά πώς τα αξιοποίησες.
Ακόμη και μόνο ένα αν έλαβες "δύνασαι και δι'ενός ευδοκιμήσαι" (Χρυσόστομος). Πώς; "επικουρία του δόντος Χριστού " τονίζει ο Υμνωδός.
Θα τον ακούσουμε όμως; Αν ναι, τότε θα ακούσουμε και το "είσελθε δούλε εις την χαράν του Κυρίου σου", κατέληξε ο Μητροπολίτης Κορωνείας.

























Φωτογραφίες: Αρίστος Χαλικιόπουλος