Παρασκευή 15 Απριλίου 2022

MEDIAPART : Candidats : analyse concrète d’une situation concrète(Koutouzis, M.).

MEDIAPART : Υποψήφιοι, συγκεκριμένη ανάλυση μιας συγκεκριμένης κατάστασης.

[Koutouzis, M. (2022, March 26). Candidats : Analyse concrete d’une situation concrete. Mediapart. Retrieved April 15, 2022, from https://blogs.mediapart.fr/michel-koutouzis/blog/260322/candidats-analyse-concrete-d-une-situation-concrete?utm_source=facebook&fbclid=IwAR0Ehmdsds1efhsc17oMmj4Qyx70egV_qf-CVzWuwoE9CTyurm-vMoIL-JE]

Δώδεκα υποψήφιοι, εκπροσωπούν τάσεις, είτε νέες, είτε σταθερά ριζωμένες στη γαλλική κοινωνία. Από αυτή την άποψη, τίποτα το εξαιρετικό. 

Από την άλλη, επιβεβαιώνεται η τάση των τελευταίων εκλογών: τα ιστορικά κόμματα των απαρχών της 5ης Δημοκρατίας δείχνουν να πνέουν τα λοίσθια. Mισό αιώνα πριν, αντιπροσώπευαν κοντά 85% των ψήφων, ενώ τώρα συγκεντρώνουν λιγότερο από 20%...

Koutouzis, M.
Συνοψίζοντας, από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, η πλειοψηφία των κομμάτων δεν έκρυβε την ιδεολογική της αποδυνάμωση, τις ολοένα και πιο περιορισμένες επιλογές για τους πολίτες, την εξαφάνιση των αντιθέσεων, την αποσύνδεση της θεσμικής πολιτικής εκπροσώπησης από τα ενδιαφέροντα των εκλογέων τους και την ανάδειξη, προκειμένου αυτή η υστέρηση να καλυφθεί, πλήθους κοινωνικών θεμάτων που διχάζουν τις απόψεις, για ζητήματα που μέχρι τότε δεν ήταν κεντρικά. 

Αυτή η πολυδιάσπαση, αυτή η ατομοκρατία που χαρακτηρίζει την πολιτική συμπεριφορά δεν κυριαρχεί μόνο στο χώρο της πολιτικής.