Κυριακή 6 Ιουνίου 2021

Το ‘’κρυφό σχολειό’’ και το φτωχό σχολείο

    O 18ος αιώνας, και πιο πολύ το τελευταίο μισό του, μπορεί να αποκαλεστεί και ο χρυσός αιώνας της Ελληνικής Διαφώτισης.        Πίσω από την άνοδο των ελληνικών γραμμάτων και τεχνών, βρίσκεται η οικονομική άνθηση των Ελλήνων της εποχής, οι οποίοι πλουτίζουν, μαθαίνουν και φροντίζουν με ποικίλους τρόπους να μεταδοθούν οι ιδέες του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού και στη γενέτειρα περιοχή τους.
      Τα Ιωάννινα, η Άρτα, η Δημητσάνα, η Ανδρίτσαινα, η Σμύρνη, το Αϊβαλί, η Χίος, η Πόλη, τα Αμπελάκια, οι Μηλιές, η Τραπεζούντα, η Αργυρούπολη, η Σάμος, η Μοσχόπολη, η Πρίγκηπος, η Κοζάνη, το Ιάσιο, το Βελιγράδι, το Βουκουρέστι και πολλές άλλες περιοχές φιλοξενούν ελληνικά σχολεία στα οποία φοιτούν όχι μόνο Έλληνες αλλά και σπουδαστές άλλων εθνικοτήτων της Αυτοκρατορίας, όπως Σέρβοι, Βούλγαροι, Αρμένιοι, Βλάχοι. 
     Τα σχολεία αυτά ήταν ιδιωτικά, διότι δημόσια εκπαίδευση δεν υπήρχε και ούτε ενδιέφερε κάτι τέτοιο τις οθωμανικές αρχές. Ο καθένας από μόνος του ή μια κοινότητα σε συλλογικό επίπεδο είχαν την ελευθερία και το δικαίωμα να δημιουργήσουν το σχολείο της αρεσκείας τους. Τουλάχιστον τριάντα ελληνικά σχολεία, διεσπαρμένα σε ολόκληρη την τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία, διεκδικούσαν τον τίτλο της παροχής μιας ανώτατης εκπαίδευσης και κανένας δεν μπορούσε να κάνει σοβαρή καριέρα, ακόμα και στην οθωμανική διοίκηση, αν δεν έφερε το προσόν της φοίτησης σε ένα τέτοιο σχολείο.
     Η παρουσία σχολείων και η εκπαιδευτική διαδικασία ούτε απαγορευόταν ούτε ενοχλούσε τους Οθωμανούς, ασχέτως αν οι ίδιοι δεν συμμετείχαν ούτε ως κράτος ούτε ως άτομα σε αυτήν. Τι γινόταν στα χιλιάδες μικρά χωριά και κυρίως στα ορεινά αν κάποιος φτωχός ήθελε να μάθει στα παιδιά του λίγα κολλυβο-γράμματα; 
    Η μόνη λύση, αν υπήρχε και αυτή, ήταν να μαζευτούν όσοι χωρικοί μπορούσαν και να μαζέψουν τα δίδακτρα για κανένα ‘’φτωχοδάσκαλο’’ που θα δεχόταν να κάνει τη δουλειά. 
   Η πιο σίγουρη και οικονομική λύση ήταν ο παπάς του χωριού, που έτσι κι αλλιώς ζούσε από τις προσφορές των ίδιων των κατοίκων, ο οποίος διέθετε και δωρεάν «σχολική στέγαση» στην εκκλησία για να διδάξει στα νέα παιδιά μέχρι εκεί που μπορούσε και έφτανε και ο ίδιος. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στα απομνημονεύματα του είναι αποκαλυπτικός όταν περιγράφει την παραπάνω διαδικασία. 
      Και φυσικά τα μαθήματα δεν θα γίνονταν τις ώρες που οι αγροτικές δουλειές απαιτούσαν την παρουσία και των φτωχόπαιδων στα χωράφια, αλλά αργά το απόγευμα όταν ο ήλιος έδυε. Το σκοτάδι θα ήταν λοιπόν αναπόφευκτο, τουλάχιστον κατά την επιστροφή από το σχολειό. 
   Το «φεγγαράκι μου λαμπρό», λοιπόν, δεν είναι καθόλου τυχαίο.


Πηγή Κείμενου

Ν. Γραικούσης, Το φτωχό Σχολείο, περ.ΣΧΕΔΙΑ, τ.89/ Μάιος 2021, σ.12.

Ν. Γραικούσης – Το ‘’κρυφό σχολειό’’ και το φτωχό σχολειό. (2021, January 19). H πυξίδα. Retrieved June 9, 2021, from:https://www.ipyxida.gr/n-graikousis-to-kryfo-sxoleio-k/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου