Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022

That Good Night (by Eric Styles 2017).

    H ταινία με τίτλο, That Good Night, είναι μια προσαρμογή ενός επιτυχημένου θεατρικού έργου, με τον John Hurt να αναλαμβάνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο ως συγγραφέας (Ralph Maitland) που συμβιβάζεται με τον θάνατο και τη δική του ηθική, με φόντο το ηλιόλουστο Algarve.

   Το καστ της ταινίας περιλαμβάνει τους Sofia Helin, Max Brown , Erin Richards , Charles Dance και Noah Jupe.

  Η Trinity Creative κυκλοφόρησε ένα επίσημο τρέιλερ για ένα indie δράμα (outside the major film studio system) του Eric Styles με τίτλο That Good Night , το οποίο έκανε πρεμιέρα αρχικά το 2017 στα Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Εδιμβούργου και της Σαγκάης, δεδομένου ότι χρειάστηκαν τρία χρόνια για να κυκλοφορήσει τελικά, αλλά απέβη ένα αρκετά ενδιαφέρον καλοσκηνοθετημένο και καλοερμηνευμένο αγγλοσαξονικού ύφους δράμα, με τα παστέλ χρώματα και το όμορφο σκηνικό να προσθέτουν ζεστασιά σε μια ταινία για το θάνατο και την αναζήτηση της μετάνοιας.

Φτιαγμένη με γνώμονα το ώριμο κοινό, αυτή η σεναριακή προσαρμογή του έργου του N.J. Crisp από το 1996, με ήπιους ρυθμούς οδεύει σταθερά προς ένα ακαταμάχητα συγκινητικό φινάλε που κάνει για τον John Hurt ό,τι έκανε το Furious 6 για τον Paul Walker.

Ο Eric Styles έχει ένα σαφές, εξαιρετικά εύληπτο μήνυμα κατά της ευθανασίας ή της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας, αν και ο Ralph παρέχει τα επιχειρήματά του, πριν κάνει την ολική αλλαγή της γνώμης του.

   Ο Ralph εμφανίζεται εγωιστής και γκρινιάρης και έχει αρνηθεί στη δεύτερη σύζυγό του, Άννα (Sofia Helin), να κάνει παιδί, προκαλώντας της μόνιμη συναισθηματική αναστάτωση. Υπερβολικά εγωιστής, ίσως, για να ανταγωνιστεί με ένα παιδί για την προσοχή της γυναίκας του, ή πολύ δύσπιστος για να υποκύψει ξανά στην δημιουργική φύση μιας γυναίκας, αρνήθηκε να δώσει στην Άννα το παιδί που λαχταρούσε.

    Η Άννα, μαζί με τους λίγους άλλους γυναικείους χαρακτήρες είναι επίσης στο περιθώριο, όταν πρόκειται για τις πιο σοβαρές συζητήσεις μέσα στην ταινία. Υπάρχουν μερικές δυνητικά οδυνηρές σκηνές, όπου ο ήρωας φαίνεται να σκοτώνεται από θανατηφόρα ένεση, κάποιος που παθαίνει με καρδιακή προσβολή και ένας θάνατος στο τέλος. Οι χαρακτήρες πίνουν σπάνια αλκοόλ και όταν κάποιος μεθάει, είναι χαρούμενος και πάντα μια σύντομη λήψη. Η άμβλωση συζητείται επίσης στην ταινία.

Sir John Hurt

Στην ταινία ο Sir John Hurt (ο οποίος πέθανε στις αρχές του 2017 πριν γίνει η πρεμιέρα στα φεστιβάλ) ως Ralph Maitland, υποδύεται ένα άλλοτε διάσημο σεναριογράφο, που είναι στα εβδομήντα του και είναι σε τελικό στάδιο ασθενής.

  Ως ηλικιωμένος βετεράνος καθώς πηγαίνει «σε εκείνη την Καληνύχτα» του Τέλους, αγωνίζεται να συμβιβαστεί με τη θνησιμότητά του(καρκίνος του παγκρέατος ), να ξαναχτίσει τα συντρίμμια της οικογένειάς του και να πεθάνει με κάποια αξιοπρέπεια.

   Ο Hurt λάμπει στον τελευταίο του πρωταγωνιστικό ρόλο καθώς δίνει υπόσταση στο ομότιτλο ποίημα του Dylan Thomas ( 1914-1953), ‘’ Do not go gentle into that good night’’i και δίνει μια εξαιρετική ερμηνεία ισορροπίας μέσα σ΄ ένα συναισθηματικό δράμα παρουσιάζοντας τις τελευταίες μέρες ενός σκληρού χαρακτήρα ο οποίος ζει στην μαγική πλευρά της Πορτογαλίας, ενός ακούραστου επαγγελματία, ο οποίος μέχρι τέλους διατηρεί τον σταχανόβιο ρυθμό της δημιουργικής εργασίας του, χωρίς να χάσει ποτέ ούτε ένα σπινθήρα ποιότητας, ενός ηλικιωμένου ο οποίος έχει τεράστιες δεξαμενές σκληρότητας που περιμένουν να απελευθερωθούν.

   Η αιχμηρή προσωπικότητα του Ralph, αντικατοπτρίζεται στα φουσκωμένα μαλλιά και στα παγωμένα μάτια του, το θεατρικό ταλέντο του σε κάθε πλάνο ήταν εμποτισμένο με αυθορμητισμό και ζωντάνια και μας παρουσιάζει γλαφυρά αυτόν τον πεισματάρη ηλικιωμένο-βετεράνο λογοτέχνη ο οποίος αποφασίζει να χρησιμοποιήσει τις λίγες μέρες ζωής που του απομένουν για να οργανώσει τα μέσα και τη μέθοδο του θανάτου του, να προσπαθήσει να συμφιλιωθεί με τον αποξενωμένο γιο του, Michael, και, κρυφά, να διασφαλίσει ότι δεν θα είναι βάρος για τη γυναίκα του, Άννα (Sofia Helin).

   Μερικές φορές η ατυχία γίνεται η καλή τύχη μιας ταινίας η οποία η ταινία εκτυλίσσεται κάτω από τον καστανόξανθο πορτογαλικό ήλιο, σε μεγάλο βαθμό μέσα στις καθαρές γραμμές μιας καλά εξοπλισμένης βίλας.

   Αυτό το τρομακτικά συναισθηματικό δράμα θα μπορούσε να είχε περάσει απαρατήρητο στον τηλεοπτικό αιθέρα, αν δεν είχε δώσει στον αείμνηστο John Hurt τον τελευταίο του πρωταγωνιστικό ρόλο του οποίου η ικανότητα είναι ζωτικής σημασίας: σε όλο το σενάριο καταγράφουμε ένα τριμερές ύφος με Τέχνη, Δέσμευση και Ταπεινοφροσύνη, ένα τρεμόπαιγμα αδυναμίας στα μάτια του (ο φόβος του θανάτου), ακόμα και όταν το στόμα του εκτοξεύει ανεξέλεγκτα βιτριόλι, καθώς δεν είναι ποτέ πραγματικά ικανός να ανοιχτεί αρκετά ώστε να δεχτεί τα δικά του λάθη, ρίχνοντας το φταίξιμο σε άλλους και επικρίνοντας τους, όταν τα πράγματα γίνονται όξινα.

   Η Sofia Helin (από την αυθεντική σκανδιναβική τηλεοπτική σειρά The Bridge) και η Erin Richards (από το Fox's Gotham) κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν με τους υπογεγραμμένους ρόλους της πολύπαθης, πολύ νεότερης συζύγου του Ralph και της πιο σκληρής από ό,τι φαίνεται αρραβωνιαστικιάς του Michael.

     Η ευπρόσδεκτη (αν και διακοπτόμενη) παρουσία του Charles Dance (Game of Thrones) - ως μια αινιγματική φιγούρα και μια εξαιρετικά εύχρηστη ενσάρκωση του Grim Reaper, της σκελετικής φιγούρας με το δρεπάνι - θα βοηθήσει περαιτέρω τις μεσαίες έως μικρές απολαύσεις του φίλμ να πηγάζουν σχεδόν αποκλειστικά από την παρακολούθηση ενός ηλιοκαμμένου Hurt να υπερκαλύπτει όλα γύρω από το Algarve, την περιοχή στην νότια ακτή της Πορτογαλίας κατά τη διάρκεια ενός ηλιόλουστου Σαββατοκύριακου του Πάσχα.

Charles Dance

   Πρόκειται για ένα ζευγάρι αντιθετικών, αλλά χαρακτηριστικών, θεατρικών φωνών - ο Charles Dance ένας βελούδινος βαρύτονος, κι ο Hurt μια ζωντανή «ηχητική λίμα» - τον οποίο οι περισσότεροι θεατές θα άκουγαν ευχαρίστως διαβάζοντας τον τηλεφωνικό κατάλογο ή τα tweets κάποιου πολιτικού.

   Περνώντας επί της οθόνης περίπου 37 λεπτά στο «σύνολο των 92 λεπτών» της ταινίας και φορώντας το σήμα κατατεθέν του λευκό λινό κοστούμι, ο Charles Dance (The Visitor) παρουσιάζεται ως απεσταλμένος μιας διακριτικής οργάνωσης ευθανασίας της υψηλής κοινωνίας που έχει προσλάβει ο Hurt για να «εξομαλύνει» την έξοδό του στην μετά θάνατον ζωή.

    Αναμφισβήτητα, μόνο ο Ralph Maitland βλέπει ή μιλάει ποτέ με τον Επισκέπτη, σε φιλοσοφικά προσ-ανατολισμένες συνομιλίες που καταπιάνονται εύγλωττα με ζητήματα θνητότητας.

   Ναι, σε πολλά σημεία της ταινίας οι Dance και Hurt στρέφονται σε ρεσιτάλ ποίησης, πρώτα με βαθείς σταχαστικούς στίχους από τον Yeats ("The Second Coming" ) και μετά με αυτό το ισχυρό, αλλά υπερβολικά χρησιμοποιημένο θεμελιακό ποιητικό υλικό του Dylan Thomas που έχει αντικαταστήσει τους Daffodils (‘’ I Wandered Lonely as a Cloud‘’) του Wordsworth.

    Ο Charles Dance αναγνωρίζει ότι ο θάνατος είναι αναπόφευκτος και ότι όσοι είναι σοφοί το γνωρίζουν αυτό. Όταν όμως έρθει η ώρα των αρρώστων και των ηλικιωμένων, να μην υποδέχονται τον θάνατο, αλλά να του αντιστέκονται όσο το δυνατόν περισσότερο.

    Αγγίζει επίσης την ομορφιά της ζωής και προβάλλοντας ότι ακόμη και για εκείνους που ζουν πλήρως ή ηθικά καλή ζωή, θα υπάρξει μια στιγμή που θα βρεθούν στο νεκροκρέβατό τους και θα πρέπει επίσης να αντισταθούν στον θάνατο, ή να παλέψουν για τη ζωή τους ως σχέση με άλλους αγαπημένους ανθρώπους.

    Συγκριτικά, οι υπόλοιπες σκηνές βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο χάρισμα του Hurt ως μισάνθρωπου που κουράζεται από τον κόσμο, σπεύδει αρχικά προς τον θάνατο ενώ καθυστερεί να αποκαταστήσει τις γέφυρες με τον αποξενωμένο χρόνια ενήλικο γιο του Michael (Max Brown).

   Η ταινία That Good Night , στα χέρια του τεχνίτη Eric Styles ως βιτρίνα για τον Hurt και τον Dance, είναι συνοδευμένη με μια υπερ-συμβατική μουσική από τον συνθέτη Guy Farley, και γυρισμένο σε ήπια, «ευρεία οθόνη» από τον κινηματογραφιστή Richard Stoddard.

    Με άφθονο ακορντεόν και θρήνους σε «στυλ φάντο», η μουσική κρέμεται έντονα πάνω στην εικόνα. Όπως το μεθυστικό άρωμα των λουλουδιών το σούρουπο, είναι ευχάριστη αλλά και ελαφρώς αποπνικτική, όπως η ταινία, αυτό το απολαυστικό πορτρέτο των τελευταίων ημερών ενός μισάνθρωπου παγκόσμιας κλάσης.

************************************

         Dylan Thomas (1914-1953).

i "Do Not Go Gentle Into That Good Night".

Do not go gentle into that good night,
Old age should burn and rave at close of day;
Rage, rage against the dying of the light.

Though wise men at their end know dark is right,
Because their words had forked no lightning they
Do not go gentle into that good night.

Good men, the last wave by, crying how bright
Their frail deeds might have danced in a green bay,
Rage, rage against the dying of the light.

Wild men who caught and sang the sun in flight,
And learn, too late, they grieved it on its way, 
Do not go gentle into that good night.

Grave men, near death, who see with blinding sight
Blind eyes could blaze like meteors and be gay,
Rage, rage against the dying of the light.

And you, my father, there on the sad height,
Curse, bless, me now with your fierce tears, I pray.
Do not go gentle into that good night.
Rage, rage against the dying of the light.

From The Poems of Dylan Thomas, John Goodby (Editor), published by New Directions Publishing Corp. 2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου