Σάββατο 13 Μαΐου 2023

ΕΞ ΑΦΟΡΜΗΣ ΜΙΑΣ ''ΙΕΡΗΣ'' ΔΙΑΡΡΗΞΗΣ: ''Οι ανισότητες και οι σχέσεις τους με την εγκληματικότητα στην Ελλάδα 2022 ''.

«Οι ανισότητες και η εγκληματικότητα είναι φαινόμενα που απασχολούν όλα τα σύγχρονα κράτη. 
Οι ανισότητες είναι μία κατάσταση που δεν πρέπει να γίνεται αποδεκτή από καμία κοινωνία και από καμία ομάδα ανθρώπων.
Τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει πολυάριθμες μελέτες που διερευνούν τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες που βιώνουν πολύ άνθρωποι στην καθημερινότητά τους (Blackburn 2008)iΔεν θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ότι οι ανισότητες στην υγεία ή οι ανισότητες στην εκπαίδευση δεν είναι αλληλένδετες. 

Πολυάριθμες έρευνες έχουν αποδείξει ότι η υγεία συνδέεται άμεσα με την εκπαίδευση, αφού όσο καλύτερη εκπαίδευση έχει ένα άτομο τόσο καλύτερα τα επίπεδα υγεία του και φυσικά όσο καλύτερη υγεία έχει τόσο καλύτερη εκπαίδευση λαμβάνει.

Για την οικονομική ανισότητα ισχύει το ίδιο, υπάρχει μία σχέση αλληλεξάρτησης μεταξύ των μεταβλητών... Ωστόσο, ...οι οικονομικές και οι κοινωνικές ανισότητες έχουν άμεση σχέση με την εγκληματικότητα, έχουν την δυνατότητα να την αυξάνουν και να την μειώνουν ή τουλάχιστον όπως είδαμε στις πολυάριθμες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί, έχουν την δυνατότητα να μειώνουν κάποιους τύπους εγκλημάτων αλλά μπορεί να αυξάνουν κάποιους άλλους.

Συνεπώς, ο στόχος ...ήταν να μελετηθεί το κατά πόσο η κοινωνική και οικονομική ανισότητα επηρεάζουν το σύνολο των διαπραχθέντων εγκλημάτων στην Ελλάδα για τα έτη από το 2011 έως και το 2020.

Για αυτό τον λόγο και επιλέχθηκαν σαν μεταβλητές η εισοδηματική ανισότητα ή συντελεστής Gini(=η άνιση κατανομή εισοδήματος μεταξύ των άνω και κάτω άκρων του πληθυσμού) και η φτώχεια, και για την κοινωνική ανισότητα επιλέχθηκαν η υγεία και η εκπαίδευση. Τα αποτελέσματα της έρευνας εμφάνισαν ότι όλες οι μεταβλητές με τον δικό τους τρόπο επηρεάζουν την εγκληματικότητα...

Συγκεκριμένα αυτές οι τρεις μεταβλητές ασκούν ισχυρή αρνητική συσχέτιση στα ποσοστά των διαπραχθέντων εγκλημάτων ενώ το παράδοξο που εμφάνισε η μελέτη μας στην περίπτωση της Ελλάδας είναι ότι η υγεία που σαν δείκτη χρησιμοποιήσαμε το προσδόκιμο ζωής στην χώρα μας ασκεί μέτρια θετική επίδραση.

Αναλυτικότερα η εισοδηματική ανισότητα, η εκπαίδευση και η φτώχεια όσο αυξάνονται οδηγούν σε μείωση της εγκληματικότητας ενώ το παράδοξο είναι ότι όσο αυξάνεται η υγεία οδηγεί σε αύξηση της εγκληματικότητας.

Για τους δείκτες της οικονομικής ανισότητας σε σχέση με την εγκληματικότητα έχουμε ότι σε περίπτωση που η εισοδηματική ανισότητα αυξηθεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα τότε το έγκλημα αναμένεται να μειωθεί κατά 7,20 μονάδες, ενώ αν ο συντελεστής Gini πάρει την τιμή μηδέν, τότε εγκληματικότητα αναμένεται να λάβει τιμή ίση με 445.429,697, στην συνέχεια αν η δείκτης της φτώχειας αυξηθεί κατά μια μονάδα τότε η εγκληματικότητα θα μειωθεί κατά 0,24 μονάδες, ενώ αν γίνει μηδέν τότε η εγκληματικότητα θα λάβει τιμή ίση με 292.729,192.

Για την κοινωνική ανισότητα και την εγκληματικότητα έχουμε ότι, όταν ο δείκτης της εκπαίδευσης αυξηθεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα τότε η εγκληματικότητα θα μειωθεί κατά 1,74 μονάδες και αν ο δείκτης της εκπαίδευσης γίνει μηδέν τότε η εγκληματικότητα θα λάβει την τιμή 395.264,921.

Τέλος τα στατιστικά για το παράδοξο της μελέτης αυτής είναι ό,τι όταν η υγεία αυξηθεί κατά μία μονάδα τότε αναμένουμε την εγκληματικότητα να αυξηθεί κατά 1,63 μονάδες ενώ σε περίπτωση που το προσδόκιμο ζωής λάβει την τιμή μηδέν τότε περιμένουμε την εγκληματικότητα να λάβει τιμή ίση με -1.126.950,548.

Τα αποτελέσματα μπορούν να εξηγηθούν με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.

Η αρνητική σχέση που εμφανίζει η εισοδηματική ανισότητα και το έγκλημα μπορεί να εξηγηθεί σαν απόρροια της φυγής των προνομιούχων ομάδων του πληθυσμού από περιοχές με πολλούς κατοίκους σε περιοχές με λίγους κατοίκους, ή στην αύξηση των μέτρων ασφαλείας που λαμβάνουν οι ίδιοι προκειμένου να προστατεύσουν την περιουσία τους.

Η φτώχεια και η εγκληματικότητα παρουσίασαν μια αρνητική σχέση και αυτό μπορεί να εξηγηθεί αν αναλογιστούμε μείωση της αγοραστικής δύναμης αυτών των κοινωνικών ομάδων, συνεπώς παρουσιάζουν αδυναμία αγοράς πολυτελών προϊόντων καθιστώντας τους λιγότερο ελκυστικούς στόχους.

Την επιστροφή πολλές φορές των νέων ανθρώπων στις πατρικές τους κατοικίες προκειμένου να μειώσουν τα κόστη. Μεταξύ της εκπαίδευσης και της εγκληματικότητας παρουσιάστηκε μία ακόμα αρνητική σχέση διότι, η καλύτερη μόρφωση επιφέρει και καλύτερο εισόδημα καθιστώντας την διάπραξη κάποιου εγκλήματος μία μη ελκυστική λύση.

Τέλος, το παράδοξο που εμφανίστηκε ήταν ότι, μεταξύ της υγείας και της εγκληματικότητας υπάρχει μία θετική συσχέτιση, ωστόσο αυτό είναι ένα αρκετά παράδοξα λογικό αποτέλεσμα αφού, οι σύγχρονες κοινωνίες είναι δομημένες με τέτοιο τρόπο που ένας άνθρωπος που κάποια στιγμή στην ζωή του έχει τελέσει κάποιο έγκλημα μένει για πάντα με αυτό το σημάδι.

Συνεπώς, έχει ελάχιστες ευκαιρίες προκειμένου να μπορέσει να ενταχθεί και πάλι αρμονικά στην κοινωνία. Καθιστώντας το έγκλημα σαν την μόνη λύση προκειμένου να μπορέσει να επιβιώσει.

Τέλος, όπως προέκυψε από την βιβλιογραφία μεγάλος αριθμός οικονομικών εγκλημάτων συντελούνται από ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας»....

ΠΗΓΗ

Θανασέλος Λάμπρος. (2022, November). Οι ανισότητες και οι σχέσεις τους με την εγκληματικότητα στην Ελλάδα. Amitos University of the Peloponnese I.R.(ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ,ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ). ). Retrieved May 13, 2023, from https://amitos.library.uop.gr/xmlui/handle/123456789/6961

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

isee.Blackburn, R. M. (2008, July 25). What is social inequality? International Journal of Sociology and Social Policy, 28(7/8), σελ.250–259. https://doi.org/10.1108/01443330810890664 .

1 σχόλιο:

  1. Είναι λογικό κάποιος Έλληνας να έχει κάποια περιουσία απ' τους γονείς του και τους παππούδες του που ΔΟΥΛΕΨΑΝ στην Ελλάδα και άρα να είναι άνισος θα λέγαμε συγκριτικά με κάποιον αλλοδαπό που ήρθε χθες στην Ελλάδα σαν τον κομήτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή