Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024

Ο άγιος Γρηγόριος Παλαμάς και η τοξική αρρενωπότητα.

Από τις πρώτες απαγορεύσεις κυκλοφορίας που επιβλήθηκαν για την προστασία του πληθυσμού από τον Covid-19, η βία κατά των γυναικών και τα ποσοστά ‘’γυναικοκτονιών’’ αυξήθηκαν σημαντικά, τόσο στην Ελλάδα όσο και στον λεγόμενο «δυτικό κόσμο».

Παρά τα στατιστικά στοιχεία που καταδεικνύουν το πρόβλημα και τον τρόπο με τον οποίο το κίνημα #MeToo είχε απήχηση στις γυναίκες ανά τον κόσμο, πολλοί...εξακολουθούν να αρνούνται ότι οι γυναίκες εξακολουθούν να υποφέρουν...

Αντίθετα, υποστηρίζουν ότι και οι άνδρες υποφέρουν, καθώς ασκούν δύσκολα χειρωνακτικά επαγγέλματα και, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, έχουν υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Ωστόσο, σπάνια οι άνδρες συσχετίζουν τη βία κατά των γυναικών και τα προβλήματα της ψυχικής τους υγείας με τον κοινό παρανομαστή: την υπερνεοφιλελεύθερη ιδεολογία.

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024

Λαμπρός Εσπερινός Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Καλλιθέα(Ιάσονας Ντικούλης)

Με κατάνυξη και ιεροπρεπές δέος ψάλθηκε σήμερα, Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024 στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος Καλλιθέας, ο Πανηγυρικός εσπερινός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και εν συνεχεία τα εγκώμια της Υπεραγίας Θεοτόκου μπροστά στον ανθοστόλιστο επιτάφιό της.

Με το πέρας του εσπερινού έλαβε χώρα η λιτάνευση του σεπτού σκηνώματος της Υπεραγίας Θεοτόκου εντός του χώρου του Ιερού Ναού, προεξάρχοντος του Θεοφιλέστατου Επίσκοπου Ευρίπου κ. Χρυσόστομου.

Να σημειωθεί ότι οι εκατοντάδες πιστοί που παρευρέθηκαν, προσκύνησαν με ευλάβεια το σώμα της Παναγίας και εν συνεχεία την εικόνα της.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ευρίπου στο κατανυκτικό κήρυγμά του, ευχόμενος στους Ιερείς του Ναού και προς τον πιστό λαό κάθε ευλογία από τον Πανάγαθο Θεό δια πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου, ανέφερε:

«Για άλλη μια χρονιά βρισκόμαστε ενώπιον της εορτής της κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, ενός μεγάλου εορτασμού που τον ονομάσαμε Πάσχα του Καλοκαιριού. Μιας εορτής που έχει φαινομενικά ένα παράδοξο. Εορτάζουμε και πανηγυρίζουμε τον Θάνατο του πλέον προσφιλούς μας προσώπου, της Παναγίας μας, της Μητέρας όλων των χριστιανών. Κι όμως εμείς, αντί να θρηνούμε, χαιρόμαστε! Πανηγυρίζουμε! Εορτάζουμε!» - ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χρυσόστομος.

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024

Αναστάσιος Ράντος:Με λαμπρότητα και θρησκευτική ευλάβεια ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣΥΝΗΣ στον ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ και  θρησκευτική ευλάβεια, εορτάστηκε, το διήμερο της Δευτέρας 5 και της Τρίτης 6 Αυγούστου 2024, η μεγάλη γιορτή της Χριστιανο-σύνης, η Μεταμόρφωσις του Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού και στον εορτάζοντα ομώνυμο Ιερό Ναό της πόλης μας, εκεί όπου πάμπολλοι ήταν οι Πιστοί που προσήλθαν, αφενός μεν για να συμμετάσχουν στην Πανήγυρη, αφετέρου δε, για να προσκυνήσουν την ανθοστολισμένη Ιερή Εικόνα.

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024

O Μεθέορτος Εσπερινός και Λιτανεία της Μεταμορφώσεως

  Με τον Μεθέορτο Εσπερινό και την Λιτανεία της Εικόνας της Μεταμορφώσεως του Κυρίου ολοκληρωθήκαν χθές, Τρίτη 6 Αυγούστου 2024 οι λατρευτικές εκδηλώσεις στον Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καλλιθέας.

  Στον Μεθέορτο Εσπερινό χοροστάτησε ο Θεοφ. Επίσκοπος Ρωγών κ. Φιλόθεος ενώ στην λιτανεία έδωσε το παρών ως τελετάρχης ο  Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών πανοσ.Αρχιμ. Βαρνάβας Θεοχάρης, πλαισιούμενοι και οι δύο από τους ιερείς του Ιερού Ναού και κληρικούς άλλων όμορων Ναών και Μητροπόλεων.

  Μετά το πέρας του εσπερινού πραγματοποιήθηκε μεγαλοπρεπής Λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος του Μεταμορφωθέντος Κυρίου στους πέριξ του Ναού δρόμους της Καλλιθέας υπό τους ήχους της μπάντας του Δήμου Καλλιθέας προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ρωγών κ. Φιλόθεου.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ: εδώ & εδώ (φωτογράφιση & ρεπορτάζ: Ιάσονας Ντικούλης -Ρομφαία, Αναστάσιος Ράντος).

Τρίτη 6 Αυγούστου 2024

ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ & Θ.ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ, ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2024

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε εχθές το εσπέρας 5 Αυγούστου και σήμερα, Τρίτη 6 Αυγούστου 2024, η μεγάλη Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Κυρίου στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό μας στην Καλλιθέα.

Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Θεοφ.Επίσκοπος Ανδρούσης κ. Κωνστάντιος πλαισιούμενος από τον προϊστάμενο του Ιερού Ναού π. Σισώη Σκάρκο και από ιερείς του Ι.Ναού και των όμορων ενοριών. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Θεοφιλέστατος, ο οποίος αναφέρθηκε στη Δεσποτική Εορτή, μια από τις μεγαλύτερες εορτές της Χριστιανοσύνης, την Μεταμόρφωση του Σωτήρος. 
 
Ανήμερα το πρωί, στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Θεοφ. Επίσκοπος Ευρίπου κ. Χρυσόστομος, όπου και κήρυξε τον Θείο λόγο κάνοντας εκτενή αναφορά στην εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, πλαισιούμενος από τον προϊστάμενο του Ιερού Ναού π. Σισώη Σκάρκο και από ιερείς του Ι.Ναού και των όμορων ενοριών αλλά και άλλων Μητροπόλεων. 
   Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και σύμφωνα με το εκκλησιαστικό έθος ο Θεοφιλέστατος ευλόγησε τα σταφύλια, ευχόμενος το φως της Μεταμορφώσεως και η δόξα του Κυρίου μας να φωτίζουν τις ψυχές όλων μας και να ευλογούν την πατρίδα μας.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ : Εσπερινός & Θ. Λειτουργία ( πηγή: Ρομφαία, Ιάσονας Ντικούλης).

Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως Σωτήρος Καλλιθέας - Αρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία 6-8-2024.

Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως Σωτήρος Καλλιθέας - Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός 5-8-2024