Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024

Αναστάσιος Ράντος:Με λαμπρότητα και θρησκευτική ευλάβεια ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣΥΝΗΣ στον ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ και  θρησκευτική ευλάβεια, εορτάστηκε, το διήμερο της Δευτέρας 5 και της Τρίτης 6 Αυγούστου 2024, η μεγάλη γιορτή της Χριστιανο-σύνης, η Μεταμόρφωσις του Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού και στον εορτάζοντα ομώνυμο Ιερό Ναό της πόλης μας, εκεί όπου πάμπολλοι ήταν οι Πιστοί που προσήλθαν, αφενός μεν για να συμμετάσχουν στην Πανήγυρη, αφετέρου δε, για να προσκυνήσουν την ανθοστολισμένη Ιερή Εικόνα.

Το εγκαίρως ανακοινωθέν πρόγραμμα της διήμερης Πανηγύρεως, τηρήθηκε φυσικά κατά γράμμα.

Έτσι, αρχικά, το απόγευμα της Δευτέρας 5 Αυγούστου 2024, τελέστηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός.

Ακολούθως, το πρωί της Τρίτης 6 Αυγούστου 2024, ανήμερα δηλαδή της μεγάλης εορτής της Χριστιανοσύνης, τελέστηκαν Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ευρίπου, κ.κ. Χρυσοστόμου, πλαισιωμένου, από τον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού, Αρχιμανδρίτη π. Σισώη Σκάρκο, καθώς και από πολλούς Ιερείς.

Αντίστοιχα, το απόγευμα, Προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ρωγών, κ.κ. Φιλόθεου, πλαισιωμένου επίσης από Ιερείς, όχι μόνο από τον εορτάζοντα Ιερό Ναό (τον Προϊστάμενο Αρχιμανδρίτη π. Σισώη Σκάρκο, τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Βασίλειο Χριστοδούλου και τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Αθανάσιο Ηλιόπουλο), αλλά και από άλλους όμορους Ιερούς Ναούς της πόλης μας, τελέστηκε ο Μεθεόρτιος Αρχιερατικός Εσπερινός, ενώ ακολούθως, υπό τους χαρμόσυνους ήχους της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλλιθέας, πραγματοποιήθηκε η Λιτάνευση της Ιερής Εικόνος, σε δρόμους της Ενορίας.

Στη σπουδαία αυτή Χριστιανική εορτή, καθώς και στη λιτάνευση της Ιερής Εικόνας, συμμετείχαν, για άλλη μία χρονιά, πάμπολλοι πιστοί συνδημότες μας και όχι μόνο, ο Υφυπουργός κ. Βασίλης Σπανάκης, ο Δήμαρχος της πόλης μας κ. Κώστας Ασκούνης, καθώς και πολλοί άλλοι επίσημοι.

Μετά το πέρας της Περιφοράς της Ιερής Εικόνας και στην είσοδο του λαμπρού αυτού Οίκου Του Θεού, τόσο ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού, Αρχιμανδρίτης π. Σισώης Σκάρκος, όσο και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ρωγών, κ.κ. Φιλόθεος, εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους προς τους πολυπληθείς Πιστούς που συμμετείχαν στον εορτασμό, ενώ αμέσως μετά, τελέστηκε ο Παρακλητικός Κανόνας εις Τον Μεταμορφωθέντα Κύριο.

Το ιστορικό του Εορτασμού

 Όπως αναφέρεται και στη Καινή Διαθήκη, ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, μία ημέρα πήρε μαζί Του τρεις από τους πιο αγαπητούς Του μαθητές για να προσευχηθούν: τον Πέτρο, γιατί πίστευε πολύ στον Χριστό, τον Ιάκωβο, γιατί είχε τη δύναμη να πιει από το ίδιο ποτήρι που είχε πιει και ο Κύριος, καθώς και τον Ιωάννη, τον οποίο ο Χριστός υπεραγαπούσε.

Οι τρεις μαθητές, μαζί με τον Χριστό, πήγαν, πιθανότατα, στο όρος Θαβώρ της Γαλιλαίας για να προσευχηθούν, αλλά επειδή η ανάβαση του Όρους ήταν κουραστική, οι μαθητές καθήμενοι να ξεκουραστούν, έπεσαν σε βαθύ ύπνο.

Όταν ξύπνησαν, είδαν με τα ίδια τους τα μάτια, μία μεγάλη έκπληξη.

Αντίκρισαν το πρόσωπο Του Κυρίου να μεταμορφώνεται και να λάμπει σαν τον ήλιο και τα φορέματά Του να είναι άσπρα σαν το χιόνι.

Μάλιστα, είδαν να εμφανίζονται ενώπιον του Κυρίου και να συνομιλούν μαζί Του, δύο άνδρες, οι οποίοι ήταν οι προφήτες Μωυσής και Ηλίας.

Ο Κύριος επέλεξε να εμφανιστούν μπροστά Του και να συνομιλήσουν μαζί Του οι δύο μεγάλοι αυτοί Προφήτες, γιατί ήθελε να διορθώσει τις εντυπώσεις που υπήρχαν έως τότε για το Ποιος ήταν, αν ήταν, δηλαδή ο Προφήτης Ιωάννης ο ή κάποιος άλλος μεγάλος Προφήτης.

Αυτό το σπουδαίο γεγονός λοιπόν, όπου γίνεται για πρώτη φορά τόσο αισθητή η Θεότητα του Ιησού Χριστού, εορτάστηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα και θρησκευτική ευλάβεια.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ: εδώ. (φωτογράφιση ρεπορτάζ: Αναστάσιος Ράντος).

💢💢💢💢💢💢💢💢

💢💢💢💢💢💢💢💢

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου