Πέμπτη 12 Απριλίου 2018

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ

Μια από τις αρχαιότερες παραδόσεις της Εκκλησίας μας είναι η διακονία των μικρών αγοριών κατά την διάρκεια της Θείας Ευχαριστίας αλλά και των άλλων ακολουθιών, ντυμένα με τα ειδικά παιδικά άμφια, παιδιά που κατά την ορολογία της εκκλησίας τα ονομάζουμε Ιεροπαίδες αλλά έχει επικρατήσει να τα λέμε παπαδάκια.






Οι Ιεροπαίδες έχουν πολλά καθήκοντα. Ανάβουν τα κεριά, προετοιμάζουν το θυμιατήρι, κρατούν το σταυρό κατά τη διάρκεια της λιτανείας, είναι εξοικειωμένοι με τα διάφορα άμφια και ιερά σκεύη και ακολουθούν τη λειτουργία συμμετέχοντας στη Μικρή και τη Μεγάλη Είσοδο καθώς και σε άλλα τμήματα των Λειτουργιών. Τα παπαδάκια φορούν ειδικά άμφια: έναν χιτώνα (στιχάριο) που αντιπροσωπεύει την καθαρότητα της ψυχής. Τα πολύ μικρά παπαδάκια επιτρέπεται να φορούν μια μακριά ζώνη (οράριο) που αντιπροσωπεύει τα φτερά του αγγέλου, επειδή θεωρούνται αγνοί. Μεγαλύτεροι Ιεροπαίδες επιτρέπεται να φορούν το Οράριο όταν χειροθετηθούν ως αναγνώστες της Εκκλησίας.




Υπάρχει και η διακονία των κοριτσιών σε κάποιες συγκεκριμένες ακολουθίες όπως τη Μεγάλη Παρασκευή στον επιτάφιο τις οποίες ονομάζουμε Μυροφόρες.
Η ενορία μας έχει την ευλογία να διακονούν το Ιερό Βήμα πολλά παιδιά αλλά και κορίτσια σε διαφόρους τομείς με την φροντίδα των κατηχητικών συντροφιών και του υπευθύνου ιερέα νεότητος π. Βασιλείου.
Την Τετάρτη 11/4 ο προϊστάμενος του Ναού π. Ειρηναίος εκ μέρους των συνεφημερίων του, θέλοντας να ευχαριστήσει  αυτά τα παιδιά, τα δικά μας παιδιά του Ιερού,  τους παρέθεσε τράπεζα γεύματος  μέσα σε κλίμα αναστάσιμο και πανηγυρικό και αφού γευτήκαμε όλοι μας τα υπέροχα εδέσματα των ημερών επιστρέψαμε στην αίθουσα του Ναού απολαμβάνοντας ένα υπέροχο παγωτό και ξεφαντώνοντας με τραγούδι.

Παιδιά σας ευχαριστούμε που είστε κοντά μας, ο Θεός να σας ευλογεί.




  


1 σχόλιο:

  1. Να ευχαριστήσω και εγώ με τη σειρά μου τον προϊστάμενο του ναού και τους συνεφημεριους του για την τράπεζα γεύματος παραθεσανε και τη ζεστή τους αγκαλιά σε όλα τα παιδιά του ναού μας.

    Ο Θεός να σας έχει πάντα καλά

    Πέτρος Ιωάννου

    ΑπάντησηΔιαγραφή