Κυριακή 9 Αυγούστου 2020

Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2020

 (ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ)

Στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού Καλλιθέας έγιναν και φέτος οι λατρευτικές εκδηλώσεις για τη Δεσποτική εορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, κατά την οποία οι μαθητές θαμπώθηκαν και τρόμαξαν από το εκπληκτικό θέαμα.

Παραμονή της Εορτής, το απόγευμα της Τετάρτης 5/8/2020, τελέστηκαν ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, η Λιτή και η Αρτοκλασία, προεξάρχοντος του Θεοφιλέστατου επισκόπου Ρωγών κκ. Φιλόθεου,του Αρχιμ. Νικόλαου Κατσαφαροπούλου, του Αρχιμ. Σισώη Σκάρκου, προϊστάμενου του Ιερού Ναού, των πατέρων του Ναού, του πρωτ. π. Βασιλείου Χριστοδούλου, και π. Αθανασίου Ηλιόπουλου μαζί με πλειάδα εκλεκτών πατέρων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. 

Ανήμερα της Εορτής, τελέστηκε Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Επισκόπου Λαοδικείας, κκ. Θεοδώρητου. Τέλος, με την παρουσία πλήθους κόσμου και την λαμπρή χοροστασία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ευρίπου κκ. Χρυσοστόμου πλαισιούμενου από ευάριθμη ομάδα Ιερέων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής τελέστηκε την Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020 ο Μεθέορτιος Εσπερινός κι η Ιερά Λιτάνευση της Εικόνας της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ιησού Χριστού.

Την παραμονή της εορτής, κατά το απόγευμα της Τετάρτης 5 Αυγούστου 2020, ο προεξάρχων Θεοφιλέστατος επίσκοπος Ρωγών κκ. Φιλόθεος ευχήθηκε η Μεταμόρφωση για τους πιστούς να σημάνει μετάνοια και αλλαγή πορείας όπως και τη διαμόρφωση μιας αγαπώσης καρδίας. Η λαμπρότητα της μορφής του Κυρίου να τους συγκλονίσει. Να λησμονήσουν τα γήινα και μια επιθυμία ιερή να τους φλογίσει την καρδιά. Να πλημμυρίσουν οι ψυχές του από τη μέθη της θείας χαράς του Μεταμορφωθέντος Κυρίου .

Στην συνέχεια με την προτροπή του Θεοφιλέστατου τη διακονία του λόγου ανέλαβε ο π. Νικόλαος Κατσαφαρόπουλος, ο οποίος ομίλησε για το νόημα της εορτής της Μεταμορφώσεως του Κυρίου κι αφού πρώτα αναφέρθηκε στα γεγονότα της δεσποτικής εορτής σημείωσε την άμεση σύνδεσή του με το γεγονός της Σταυρώσεως, που συνέβη μετά από ακριβώς σαράντα ημέρες και ακολούθως μίλησε για τη σημασία τους κι εκάλεσε τους πιστούς να αναλογισθούν ότι με την Δεσποτική αυτή εορτή αποκαλύπτονται μερικές ακτίνες από τη δόξα και τη λαμπρότητα του Θεού, που μέχρι τότε σκέπαζε η ανθρώπινη φύση. Πρόκειται για ένα γεγονός της ζωής του Ιησού Χριστού, που συνέβη λίγο προ του Πάθους και της Αναστάσεώς Του.

Το εορταζόμενο γεγονός θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως η σύνοψη ολόκληρης της Ιστορίας της Σωτηρίας ως πορείας προς την θέωση. Μιας πορείας που άρχισε από την παραμόρφωση της προσωπικότητας του ανθρώπου κατά την πτώση και το προπατορικό αμάρτημα, κια η οποία συνεχίζεται με τον αγώνα συμμόρφωσης του πιστού στις εντολές του Θεού για κάθαρση και ολοκληρώνεται με την εν Χριστώ μεταμόρφωσή του, που είναι ο τελικός προορισμός του πιστού προς την Βασιλεία του Θεού…

Ακόμη στο κήρυγμά του ο π. Νικόλαος Κατσαφαρόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η δόξα του Κυρίου, που είδαν οι μαθητές, είναι μια πρόγευση εκείνης, που θα ζήσουμε κατά τη Δευτέρα Παρουσία Του. Τέλος εν συντομία προέτρεψε τους παρισταμένους να διδαχθούν από τα νοήματα της σημερινής εορτής και να κάνουν ένα βήμα παραπάνω, παίρνοντας τις σωστές αποφάσεις, αφού όσο πλησιάζουμε τον Θεό, τόσο φωτιζόμαστε και νιώθουμε να μας σκεπάζει η Χάριν Του. Αυτό οφείλουμε να επιδιώκουμε και οι πιστοί, μέσω της μεταμόρφωσης του εαυτού μας.

Και δεν υπάρχει φόβος η μεταμόρφωσή μας να αποτύχει όταν συνεργαζόμαστε με το Θεό, υπό τον Θεό και για την αγάπη του Θεού. Έτσι θέλει ο Θεός, να έχουμε μαζί Του σύμπραξη και συνέργεια. Δηλαδή μαζί Του, κι από κοινού, να πετυχαίνουμε με ασφαλείς προϋποθέσεις να εργαζόμαστε για την μεταμόρφωση την δική μας και του κόσμου μας. Να γίνουμε κτίστες και οικοδόμοι του εαυτού μας και του περιβάλλοντός μας.

Ευχήθηκε μάλιστα «το άκτιστο φως του μεταμορφωθέντος Χριστού να φωτίζει όλους σε όλες τις περιστάσεις του βίου κι όλοι οι χριστιανοί με αυτό το φως να φωτίζουν τους συνανθρώπους τους.

Την Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020, ανήμερα της εορτής της Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος το πρωί, στον περικαλλή Ναό της Μεταμορφώσεως, η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργήθηκε από τον προεξάρχοντα Σεβασμιώτατο Επίσκοπο Λαοδικείας, κκ. Θεοδώρητο.

Ο
Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αναλυτικά ανέδειξε πως εορτάσαμε σήμερα τη μεγάλη εορτή τῆς Μεταμορφώσεως του Κυρίου μας και υμνήσαμε μαζί με τούς μαθητές Του τή δόξα Του.

Ο κκ. Θεοδώρητος πρώτα κάλεσε τους πιστούς να μην χάνουν το δρόμο που φωτίζει ο Μεταμορφωθείς Χριστός, Τον οποίο γευόμαστε μέσα από το Τίμιο Αίμα και Σώμα Του, ειδικά στις δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας της πανδημίας, ενώ στην συνέχεια εμψύχωσε τους πιστούς, προτρέποντάς τους να μην επιτρέψουν στον φόβο να κυριεύσει τις καρδιές τους αλλά να δείχνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη μέσα στον μετανεωτερικό και πολυπολιτισμικό μας κόσμο στον δωρεοδότη Κύριο και στήν Παναγία Μητέρα του, την Υπεραγία Θεοτόκο, την οποία ο ιερός ποιητής του Παρακλητικού Κανόνος την ονομάζει «φωτός δοχεῖον»και«φῶς τεκοῦσα», και την παρακαλεί νά φωταγωγήσει τή σκοτισμένη από τήν αμαρτία ψυχή του.

Και είναι όντως «φωτός δοχεῖον» και «φῶς τεκοῦσα» η Παναγία Παρθένος και Υπεραγία Θεοτόκος, διότι αυτή έφερε στα σπλάγχνα της και γέννησε τον Χριστό πού είναι «φῶς θεῖον καί προαιώνιον», όσο παράδοξο και ακατάληπτο και αν φαίνεται για την αδύναμη ανθρώπινη λογική μας το πώς είναι δυνατόν να λάβει σάρκα ὁ άσαρκος ο εν χρόνῳ προαιώνιος Θεός .

Όμως αυτό το θείο και προαιώνιο φως πού κυοφόρησε και γέννησε ἡ Παναγία μας, αυτό το φως πού το είδαν ν΄ αστράπτει ως ο ήλιος στό πρόσωπο του Χριστού οἱ μαθητές του επάνω στο όρος Θαβώρ, είναι πού ενοίκησε στην ψυχή της Υπεραγίας Θεοτόκου και της χάρισε τη λαμπρότητα, την αίγλη πού την περιβάλλει, κι αντανακλά η ιερή μορφή της.

Και το φως αυτό είναι τόσο ισχυρό πού διαλύει τό σκοτάδι της κακίας καί της αμαρτίας πού υπάρχει στον κόσμο καί στις ψυχές τῶν ανθρώπων

Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε κατά το έθος η ευλόγηση του καρπού της αμπέλου και έλαβαν όλοι οι εκκλησιασθέντες από τα προσφερθέντα σταφύλια.

Με την παρουσία πλήθους κόσμου και την λαμπρή χοροστασία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ευρίπου κκ. Χρυσοστόμου πλαισιούμενου από ευάριθμη ομάδα Ιερέων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής τελέστηκε την Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020 ο Μεθέορτιος Εσπερινός κι η Ιερά Λιτάνευση της Εικόνας της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ιησού Χριστού.

Ο Θεοφιλέστατος πρό της απολύσεως κήρυξε τον θείο λόγο στους προσκυνητές, αναφερόμενος στην αποκάλυψη του Θεού κι ανέδειξε το νόημα της εορτής, ότι ο Ιησούς Χριστός είναι η πηγή του φωτός και η πηγή της ζωής, ενωμένα μαζί σε μία διάσταση υπερκόσμια που γεμίζει την καρδιά και τον νου του ανθρώπου…

Ακόμη τόνισε ότι το γεγονός της Μεταμορφώσεως το περιέγραψαν ως αυτόπτες και αυτήκοοι οι τρεις απόστολοι, ο Πέτρος, ο Ιάκωβος και ο Ιωάννης. Και οι τρεις εκπροσωπούν την ανθρωπότητα, η οποία μετέχει στο γεγονός της Μεταμορφώσεως. Σαν τους αγίους αποστόλους κι εμείς ως μαθητές του Κυρίου μπορούμε οντολογικά να ενωθούμε μαζί Του στην Θεία Ευχαριστία, να λαμβάνουμε τον Χριστό και να γινόμαστε ένα μαζί Του και μαζί με τους συνανθρώπους μας στην Εκκλησία.

Ο Θεός έτσι αφενός μεν μας δίνει τη δυνατότητα , εφόσον Τον πιστέψουμε και θέλουμε ν΄ αγωνιζόμαστε να γίνουμε «τέκνα φωτός» και να περιπατούμε στο φως της θείας Του χάριτος, να γίνουμε και εμείς κατά Χάριν Θεοί και να μετέχουμε στη δική Του αγιότητα, αφετέρου δε μας φανερώνει την αλήθεια γύρω από τη δική Του παρουσία, την αλήθεια της διδασκαλίας του Ευαγγελίου και τέλος την αλήθεια της ζωής της Αγίας μας Εκκλησίας

    

Τέλος, μετά την Απόλυση της Ακολουθίας, ο Αρχιμ. Σισώης Σκάρκος, ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού, ευχαρίστησε τους τοπικούς άρχοντες που συμμετείχαν την πανήγυρη του Ναού κι όλους όσοι λάμπρυναν την εορτή του Ναού με την παρουσία αλλά και την ενεργό εθελοντική συμμετοχή τους, την ΕΛ.ΑΣ, την Τροχαία, τον Δήμο Καλλιθέας, τους επιτρόπους του Ναού και τα μέλη του ΕΦΤ, και ευχήθηκε δεόντως στους προσκυνητές, πού εκκλησιάστηκαν με όλα τ΄ απαραίτητα υγειονομικά μέτρα των ημερών. 

         Κατακλείοντας του λόγου του, ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Σισώης Σκάρκος καλοσώρισε τον άρτι αφιχθέντα 3ο συνεφημέριο του Ι.Ναού, πρωτ. π.Αθανάσιο Ηλιόπουλο Θεολόγο, Φιλόλογο, και του ευχήθηκε καλή και

ευδόκιμη διακονία και συνεργασία στο πολυσχιδές και πολυδιάστατο έργο της ενορίας της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού Καλλιθέας.

       Την Ιερά Εικόνα πλαισίωσε η μπάντα της ΕΛ.ΑΣ, η οποία μετά το πέρας της Ιεράς Λιτανέυσεως παιάνισε τον Εθνικό Ύμνο.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

A] ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ (5-8-2020)




















































B] ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ Θ.ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ (6-8-2020)











































C] ΜΕΘΕΟΡΤΙΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ & ΛΙΤΑΝΕΥΣΙΣ ΤΗΣ Ι.ΕΙΚΟΝΟΣ (6-8-2020)

















































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου