Πέμπτη 8 Απριλίου 2021

“ I’m Fine (Thanks For Asking)’’

byTim Grierson, Senior US Critic1[SXSW2 Review]

Μια νεαρή ανύπαντρη μητέρα προσπαθεί να ανταποκριθεί στα καθήκον΄τα της κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19. Η ταινία, "Είμαι μια χαρά (Ευχαριστώ που με ρωτάτε)", δεν έχει θλιβερή ατμόσφαιρα για το δίλημμα του πρωταγωνιστή της - ούτε όμως είναι εκπληκτικά αισιόδοξη.

Σκηνοθέτες: Kelley Kali, Angelique Molina. USΑ. 2021. 92 λεπτά.

Σύμφωνα με τον απότομο, σχεδόν προκλητικό τίτλο της, «I’m Fine (Thanks For Asking)» αφηγείται μια δυνητικά τραγική ιστορία σε απλό στυλ που δεν αφήνει περιθώρια για «σαχλαμάρες». Η ταινία3 θα είναι μέρος του Διαγωνισμού Νέου Αμερικανικού Κινηματογράφου στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σιάτλ του 2021!

Οι σκηνοθέτες Kelley Kali και Angelique Molina ακολουθούν μια χήρα, μια πρόσφατα άστεγη μητέρα στο Λος Άντζελες κατά τη διάρκεια μιας ημέρας, καθώς προσπαθεί να συγκεντρώσει αρκετά χρήματα για να πληρώσει μόνιμη στέγαση, για τον εαυτό της και τη νεαρή κόρη της: πείθει την 8χρονη κόρη, ότι κάνουν «κάμπινγκ» «μόνο για διασκέδαση» ενώ είναι άστεγες στους δρόμους και παράλληλα εργάζεται για να ξεφύγουν από τους δρόμους.

Γυρίστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σε ατμόσφαιρα η οποία προσθέτει επιπλέον ζωντάνια σε αυτήν την εξέταση των οικονομικών επιβαρύνσεων και γκετοποιήσεων που η Covid-19 εξαπέλυσε πάνω στους πιο ευάλωτους της κοινωνίας: η εικόνα γλιστράει όπως ο πρωταγωνιστής της ως rollerskating persona - και με το ίδιο εύρος μιας «casual» σιγουριάς.

Η ταινία, I'm Fine (Thanks For Asking)4, ήλθε στις μικρές οθόνες ως μέρος του SXSW5 online δικτύου, κι ενισχύθηκε από την παρουσία του Αμερικανού κωμικού, ηθοποιού και σεναριογράφου Deon Cole, ο οποίος παρέχει μια ‘’καμέο’’ personaδηλ. έχει έναν μικρό θεατρικό ρόλο που εκτελείται συνήθως από έναν γνωστό ηθοποιό και συχνά περιορίζεται σε μία σκηνή - καθώς και ως ένας από τους παραγωγούς.

Η απλή αλλά συναρπαστική πλοκή θα να προσελκύσει ανεξάρτητους στην κριτική σκέψη θεατές και οι ισχυρές- θετικές κριτικές θα βοηθήσουν μόνο στην ευαισθητοποίηση επιλογής.

Η Kali παίζει μια γυναίκα, την Danny, μια νεαρή χήρα, κομμώτρια απολυμένη κι άνεργη που ζει στην κοιλάδα της Νότιας Καλιφόρνιας με την οκτάχρονη κόρη της Wes (Wesley Moss), την οποία κάνει να πιστεύει ότι περνούν τις νύχτες τους σε μια σκηνή επειδή είναι σε εξέλιξη ένα διασκεδαστικό ταξίδι κάμπινγκ.

      Λίγα ξέρει το κορίτσι από το ότι, μετά το θάνατο του συζύγου της Danny, Sam, αναγκάστηκαν να μετακινηθούν λόγω ανέχειας από το ενοικιασμένο διαμέρισμά τους.

Σταματώντας κι αφήνοντας την κόρη, την Wes στο σπίτι ενός φίλου, η Danny κάνει πατινάζ γύρω από την πόλη για να ανταποκριθεί σε «smartophone κλήσεις» από πελάτες που την πληρώνουν για να περιποιηθεί κατ΄ οίκον  τα μαλλιά τους – κι ελπίζει να τα πάει αρκετά μέχρι το τέλος της καλοκαιρινής ημέρας για να καταθέσει μια προκαταβολή για ένα νέο διαμέρισμα.

Η ταινία καθοδηγείται από το πεισματικά «επινοητικό -έξυπνο» πνεύμα της Danny, όπως προσπαθεί να ζωγραφίσει μια ευτυχισμένη εικόνα ζωής για την Wes, και κάνει πατινάζ σε αυτήν την προαστιακή κοινότητα, αποφασίζοντας ότι όλα θα καταλήξουν να γίνουν ‘’εντάξει’’.

Η ταινία, I’m Fine (Thanks For Asking), δεν χαρίζεται μπροστά στα ανόητα λάθη που θα κάνει αυτή η νεαρή μητέρα, αλλά οι σκηνοθέτες ισορροπούν όμορφα τις αποτυχίες του χαρακτήρα με την φρικτή κοινωνικοοικονομική περίσταση στην οποία βρίσκεται.

Πέρα από την απώλεια του συζύγου της, η Danny αντιμετωπίζει τις ιδιαιτερότητες των ΗΠΑ σε μια παγκόσμια πανδημία, όταν οι απώλειες θέσεων εργασίας είχαν ως αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι να μην μπορούν να πραγματοποιήσουν τις απλές πληρωμές των ενοικίων τους.

Με την περιποίηση και το πλέξιμο των μαλλιών των πελατών και, αργότερα μέσα στην ημέρα, καθώς φέρει αδέξια ή με δυσκολία την παραλαβή κι απόδοση παραγγελιών για μια εφαρμογή παράδοσης φαγητού, η Danny βρίσκεται στην ίδια κατάσταση με πολλούς στην Δύση που είναι υποαπασχολούμενοι, προσπαθώντας απλώς να βρει τα προς το ζην.

Και όμως, (...) η παράσταση της Kelley Kali είναι γεμάτη από ευσταλή στάση και ήσυχη απελπισία, λες και αν η Danny σταματήσει να κάνει "rollerskating" οι ανησυχίες της τελικά θα την προλάβουν και θα "την πνίξουν".

Είτε προσπαθεί να μιλήσει γλυκά τον νέο υποψήφιο σπιτονοικοκύρη- ιδιοκτήτη για να την αφήσει για μια επιπλέον μέρα , ώστε να πραγματοποιήσει την πληρωμή είτε προσπαθεί να επανασυνδεθεί με έναν παλιό της φίλο (Brooklynn Marie), η Danny σπάνια μειώνει την εγρήγορσή της, κι έτσι ο θεατής αισθάνεται πάντα την πίεση που αυτή η μητέρα αισθάνεται να μην αφήσει την κόρη της να καταρρεύσει από απογοήτευση.

Ως σκηνοθέτες, η Kali (που είχε προηγουμένως σκηνοθετήσει το "The Adventures Of Thomasina Sawyer") και η Angelique Molina (κάνοντας τώρα το ντεμπούτο της) δίνουν σε αυτήν τη λεπτή, επεισοδιακή ιστορία μια σταθερή ορμή προς τα εμπρός, τόσο ώστε μόνο μία φορά η Danny επιδίδεται σε μια αποτελεσματική ακολουθία φαντασίας που αντικατοπτρίζει τον φόβο της ότι πνίγεται μέσα σε πισίνα που αντικατοπτρίζει τα δεινά της.

Το σύνολο του καστ έχει μια τόσο χαλαρή και φιλική σχέση μέσα στα πλάνα, με τον διάλογο τόσο ευχάριστο και καθημερινό (Αμερικάνικο) που μπορεί να υπερηφανεύεται για έντονη αίσθηση αυτοσχεδιασμού.

Επειδή οι περισσότεροι από τους χαρακτήρες φορούν μάσκες - μια διαρκής υπενθύμιση της πραγματικότητας της Covid-19 - η ταινία γίνεται αργά μια σεμνή καταγραφή χρονογραφικού στύλ πώς και πόσα  οι άνθρωποι έχουν υπομείνει σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.

    Η διακριτική κινηματογραφική φωτογραφία της Becky Baihui Chen6 καταγράφει αυτήν την καυτή καλοκαιρινή μέρα, εισάγοντας περιστασιακά ένα ποιητικό στιγμιότυπο της Danny που κάνει πατινάζ, την Danny ως μια γυναίκα σε μια αποστολή.

Η Danny θα ανακαλύψει ότι μερικές φορές μπορεί να χρησιμοποιήσει την ομορφιά της για να ευνοηθεί από ορισμένους άντρες - ενώ άλλες φορές απογοητεύεται από τό ότι ορισμένοι παλιοί φίλοι παρερμηνεύουν τη συμπεριφορά της, οδηγώντας να την να έχει ενοχλητικά αποτελέσματα.

Η Kelley Kali απεικονίζει μια νεαρή γυναίκα που προσπαθεί να δημιουργήσει μια καλύτερη ζωή για το κοριτσάκι της ενώ αγωνίζεται να μην κάνει την δική της χάος.

Η Danny δεν θέλει τον οίκτο μας και η ταινία την προστατεύει από αυτό , αφήνοντας τον χαρακτήρα να είναι ο περίπλοκος, ακατάστατος, και γοητευτικός εαυτός της.

ΝΟΤΕC

1 See. Grierson Tim, Senior US Critic. (2021, March 17). I’m Fine (Thanks For Asking) (Thanks for asking)’: SXSW review. Screen. https://www.screendaily.com/reviews/im-fine-thanks-for-asking-sxsw-review/ 5158154.article

4Information: This film is only available to view in the United States. Premiere Status: World Premiere, Runtime: 90, Language: English, Country: United States, Cast: Kelley Kali, Wesley Moss, Deon Cole, Brooklynn Marie, Steven Ira Scipio, Andrew Galvan, Lamar Usher, Brian Brooks II, Jacolyn Holmes, Xing-Mai Deng,Director: Kelley Kali, Angelique Molina,Executive Producer: Kelley Kali, Deon Cole, Capella Fahoome,Producer: Roma Kong, Angelique Molina, Kelley Kali, Capella Fahoome, Deon Cole,Screenwriter: Kelley Kali, Angelique Molina, and Roma Kong,Cinematographer: Becky Baihui Chen,Editor: Angelica López etc.

6 ie. a Chinese cinematographer based in Los Angeles.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου