Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021

Desmond Tutu: A Theological Model for Justice in the Context of Apartheid

    Όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα, απεβίωσε τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων 2021, σε ηλικία 90 ετών, ο  αρχιεπίσκοπος της αγγλικανικής Εκκλησίας  Desmond Tutu

   Ο Tutu είχε πρωταγωνιστήσει στον αγώνα κατά των φυλετικών διακρίσεων.

   Ήταν ο πρώτος που είχε την ευκαιρία να ζητήσει ευθέως από τον Πρόεδρο της Νότιας Αφρικής την κατάργηση του Απαρτχάιντ, που είχαν καθιερώσει οι λευκοί από το 1948. 

   Κεντρικό σημείο αναφοράς της θεολογικής θεμελίωσης του αντιχριστιανικού χαρακτήρα των  διακρίσεων εκ μέρους του ρατσιστικού καθεστώτος από τον αρχιεπ.  Desmond Tutu, ήταν τα στοιχεία της θεολογίας του προσώπου ως εικόνας Θεού, η ιδιότητα του κάθε ανθρώπου ως εικόνας του Θεού. 

 Θα μπορούσε κανείς να εντάξει τις προσεγγίσεις του  Desmond Tutu στο ευρύτερο πλαίσιο της “Θεολογίας της Απελευθέρωσης”.

''   Η έννοια της αγάπης του Θεού για την ανθρωπότητα είναι κεντρική στην αντίληψη του Τούτου για τον Θεό και είναι η ρίζα όλων των θρησκευτικών του πεποιθήσεων. Ο Θεός, ο Δημιουργός, έφτιαξε τον άνθρωπο κατά δική του εικόνα (Imago Dei) και διακήρυξε ότι αυτή η δημιουργία «ήταν καλή». Η βιβλική αφήγηση της Δημιουργίας στη Γένεση (α’), συγκεκριμένα στο χωρίο Γένεση α’  26-27, παρέχει την αντίληψη του Imago Dei (εικόνας Θεού). 
Tracy Riggle, Denison University

 Σύμφωνα με τον 
Desmond Tutu , είμαστε όλοι παιδιά του Θεού που δημιουργήθηκαν εξίσου μέσω της αγάπης του Θεού, η οποία είναι απέραντη και δεν εξαρτάται από τη δική μας δράση ή τις επιτυχίες στον κόσμο. Δεν πρέπει να εκτιμάται κανείς με βάση εξωτερικούς παράγοντες όπως η φυλή, η εθνικότητα, η θέση ή ο πλούτος γιατί τελικά στα μάτια του Θεού είμαστε όλοι ίδιοι, ο καθένας αναπόσπαστο τμήμα της κοινής ανθρωπότητας που αγαπά ο Θεός. 

   Ο Θεός αγαπά εξίσου τον αμαρτωλό και τον άγιο. Ο  Desmond Tutu τονίζει με έμφαση: «Δεν υπάρχει τρόπος να κάνεις τον Θεό να σε αγαπά λιγότερο – απολύτως τίποτα, γιατί ο Θεός ήδη σε αγαπά θα σε αγαπά για πάντα» («Όνειρο του Θεού» 32). 

   Η αγάπη του Θεού είναι πάντα παρούσα, σε όλες τις περιστάσεις, ανεξάρτητα από το πόσο η μεγάλη ελευθερία των ανθρώπων να αμαρτάνουν τη συγκαλύπτει. Πρέπει να αγαπάμε ο ένας τον άλλον με τον ίδιο τρόπο που μας αγαπά ο Θεός και να ενωθούμε μια κοινή ανθρωπότητα προκειμένου ο Θεός τη μεταμορφώσει. 

  Σύμφωνα με τον Desmond Tutu, αυτός είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπισθεί ένας κόσμος τόσο κατακλυσμένος από το κακό με  πάρα πολλά από τα καλά του στοιχεία καλυμμένα.
   Ο  
 Tutu βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα κείμενα της ” Γενέσεως”  για να προβάλει την ισχυρισμό ότι ο Θεός δημιούργησε όλα τα πρόσωπα κατ’ εικόνα Του για να βασίζεται το ένα στο άλλο και να συνυπάρχουν. Επικρίνει το Απαρτχάιντ επειδή απέτυχε να εκτιμήσει  αυτή την αντίληψη, δίνοντας αδικαιολόγητη έμφαση στη σημασία της φυλής, την οποία ο Τούτου θεωρεί ασύμβατη με την επιστήμη της βιολογίας και με την οποία ουδέποτε ο Θεός ασχολήθηκε κατά τη δημιουργία''.


     ΠΗΓΗ

Riggle, Tracy (2007) "Desmond Tutu: A Theological Model for Justice in the Context of Apartheid," Denison Journal of Religion: Vol. 7 , Article 4., σελ.24,  Available at: https://digitalcommons.denison.edu/religion/vol7/iss1/4, 30-12-2021.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου