Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022

"Ρινόκερος" του Ευγένιου Ιονέσκο Εθνικό Θέατρο: Κεντρική Σκηνή

"Ρινόκερος" του Ευγένιου Ιονέσκο

Εθνικό Θέατρο: Κεντρική Σκηνή 

Χειμερινή περίοδος 1996-1997.

Οι κάτοικοι μιας μικρής πόλεως προσβάλλονται, ο ένας μετά τον άλλον, από μια παράξενη ασθένεια, την ''ρινοκερίτιδα''. 

   Αυτή η αρρώστια, άγνωστη μέχρι εκείνη τη στιγμή, είναι απ΄ ότι φαίνεται αθεράπευτη, χωρίς όμως να είναι και θανατηφόρος.     Πονοκέφαλοι, φλεγμονές του λαιμού, βραχνάδα και αλλοίωση της φωνής, κρίσεις μανίας καθώς και άλλες εκδηλώσεις αποτελούν τα προειδοποιητικά μηνύματα της νόσου, που συνοδεύονται από απότομες αλλαγές απόψεων και νοοτροπίας. 

Τελικά, τα πρόσωπα που έχουν μολυνθεί γίνονται αγνώριστα, τόσο φυσικά όσο και ψυχικά, σε τέτοιο βαθμό ώστε θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για πραγματική μεταμόρφωση...

   Το έργο αυτό γράφτηκε το 1959 και περιγράφει με αλληγορικό τρόπο το πως ο φασισμός αλλοιώνει τη σκέψη, την προσωπικότητα και τελικά τη συμπεριφορά του ανθρώπου.

    Στο έργο εμφανίζονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο όλες οι μέθοδοι επιβολής μιας άποψης. Η διασπορά θολών "αληθειών" που εμφανίζεται με τη μορφή της σκόνης που σηκώνει ο ρινόκερος, η καταδυνάστευση των αδύναμων με τη μορφή της τσαλαπάτησης της γάτας από το ρινόκερο, η διακοπή της επαφής των ΜΜΕ με την κοινή γνώμη που συμβολίζεται με την καταστροφή της σκάλας ως μέσο πρόσβασης στα γραφεία της εφημερίδας, η αμφιβολία για την ύπαρξη του ίδιου του ρινόκερου που εκφράζεται από το δημοσιογράφο κ.λ.π. 
    Ακόμα και η επιλογή του ρινόκερου ως το ζώο στο οποίο μετατρέπεται ο άνθρωπος έχει τη σημασία της: ζώο μυωπικό και κοντόφθαλμο, επιθετικό και με τη δυνατότητα να προξενήσει μεγάλες καταστροφές και θανάτους.

Η παράσταση είναι από την Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου κατά τη χειμερινή περίοδο 1996-1997 και έκανε πρεμιέρα στις 14 Φεβρουαρίου 1997. Πρωταγωνιστούν οι σπουδαίοι ηθοποιοί Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Γιώργος Μοσχίδης και Πέγκυ Σταθακοπούλου.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου