Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022

Mr. Hubert Falco, Mayor of Toulon, please do not demolish this church!

Η έκκληση προς τον Δήμαρχο της Τουλών, διαδόθηκε μαζί με το ρεπορτάζ της γαλλικής τοπικής εφημερίδας από την Ορθόδοξη Ακαδημία Βόλου. 

Ο Δήμαρχος της πόλης στη μεσογειακή ακτή της χώρας, έχει βάλει στο στόχαστρο το κτίσμα που στεγάζει τον Ιερό Ναό της Αναστάσεως της ομώνυμης Ορθόδοξης ενορίας. 

Προκειμένου το οίκημα να κατεδαφιστεί για τη δημιουργία χώρου στάθμευσης. Αναδημοσιεύουμε την παρακάτω έκκληση για την ορθόδοξη εκκλησία της Αναστάσεως στην Τουλόν της Γαλλίας την οποία όποιος θέλει μπορεί να συνυπογράψει στους συνημμένους συνδέσμους. 

Ο Δήμος επικαλείται το γεγονός ότι ό χώρος όταν παραχωρήθηκε το 1976 για εκκλησία, ήδη επρόκειτο να κατεδαφιστεί για να γίνει δρόμος και η ενορία είχε αποδεχθεί να αποχωρήσει. Έκτοτε όμως, με την πάροδο 48 ετών, οι συνθήκες έχουν αλλάξει και μόνο υποβάθμιση θα φέρει στη συγκεκριμένη περιοχή η διάνοιξη δρόμου. Η εκκλησία δεν ενοχλεί κανέναν, σύμφωνα με τοπικούς φορείς, όπως αναφέρεται από την τοπική εφημερίδα Var-Matin (25.5.2022). Όμως, δεν έχει καθαγιαστεί ως ιερός ναός και δεν προστατεύεται από το νόμο. Παρά το γεγονός ότι είναι η μόνη σλαβόφωνη ορθόδοξη ενορία της πόλης και εξυπηρετεί τις λειτουργικές ανάγκες αυξημένου αριθμού Ουκρανών προσφύγων, οι οποίοι φιλοξενούνται και υποστηρίζονται από την ενορία και την προτιμούν επειδή υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.    

Η έκκληση προς τον Δήμαρχο  έχει ως εξής:

«Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε,

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την έξωση της ορθόδοξης εκκλησίας της Αναστάσεως και της Γαλλικής Ορθόδοξης Κοινότητας της Τουλόν και του Βαρ από τους χώρους όπου στεγάζονται. Σύμφωνα με την απόφαση σας, οι χώροι πρόκειται να κατεδαφιστούν για να δημιουργηθεί χώρος στάθμευσης. […] 

Η εκκλησία αυτή είναι συνδεδεμένη με την ευρωπαϊκή και την τοπική ιστορία εδώ και 48 χρόνια. Γυναίκες και άντρες έρχονται για να ζήσουν την πατρογονική πίστη τους, αλλά και για να συναντήσουν, να υποδεχθούν και να στηρίξουν όσους έρχονται εξόριστοι, αναγκασμένοι να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, σήμερα όπως και χθες. Στους σημερινούς ταραγμένους καιρούς, σας υπενθυμίζουμε ότι αυτή η εκκλησία είναι μεγάλης σημασίας για την πνευματική ζωή και τη βοήθεια πολλών Ουκρανών προσφύγων που βοηθούνται από πολίτες της Τουλόν και του Βαρ. 

Από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, και προκειμένου να διασφαλιστεί η υποδοχή των Ουκρανών προσφύγων, η Κοινότητα έχει οργανώσει ένα γραφείο προσανατολισμού, μαθήματα γαλλικών και δραστηριότητες για τα παιδιά των γυναικών που συχνά έρχονται μόνες καθώς οι σύζυγοί τους μένουν πίσω στην Ουκρανία. 

Κύριε Δήμαρχε, αυτή η τοποθεσία δεν είναι μόνο μέρος της ιστορίας της Τουλόν, ως αντανάκλαση της φιλοξενίας της πόλης, αλλά είναι επίσης ένα ζωντανό μέρος όπου γυναίκες και άνδρες έρχονται για να βρουν μια ισορροπημένη ζωή, καλωσόρισμα και άνεση.
Κύριε Δήμαρχε, μην γκρεμίσετε αυτήν την εκκλησία!»

ΠΗΓΗ

FEDIR RYKHTIK. (n.d.). Save the Orthodox Church of the Holy Resurrection in the Siblas district of Toulon. Change.org. Retrieved July 21, 2022, from https://www.change.org/p/save-the-orthodox-church-of-the-holy-resurrection-in-the-siblas-district-of-toulon?recruiter=1270097228&recruited_by_id=1b42cb20-f87f-11ec-8852-a37eae085efc&utm_source=share_petition&utm_medium=copylink&utm_campaign=petition_dashboard

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου