Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023

Ο Μετάνθρωπος ή ο Υπεράνθρωπος ;

  Τις τελευταίες δεκαετίες γίνεται λόγος για τον ''Μετ-ανθρωπισμό'', ο οποίος αποτελεί ένα νέο πνευματικό και πολιτισμικό κίνημα παγκόσμιας κλίμακας...

Το κίνημα του μετανθρωπισμού στην πραγματικότητα θυμίζει έντονα τη θέση του Nietzsche για τον υπεράνθρωπο (όχι όπως αυτή παραποιήθηκε προκειμένου να χρησιμοποιηθεί από τους Εθνικο-σοσιαλιστές για την προώθηση της ιδεολογίας τους).

  Ενώ οι μετ-ανθρωπιστές εκείνο που επιθυμούν είναι να δημιουργηθεί μέσω της τεχνολογίας μια κοινή παγκόσμια συνείδηση αδιαφοροποίητη, και αυτό το ονομάζουν «νέο διαφωτισμό», ο Nietzsche, αντίθετα, επιδιώκει την ελεύθερη συνείδηση.  

Με μια θεμελιώδη διαφορά όμως· τη διαφοροποίηση στο ζήτημα των αξιών. Ο Nietzsche ασκεί έντονη κριτική και επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει τις αξίες σε ο,τιδήποτε φανερώνει έναν ιδιαίτερο τύπο καταστροφικής και αρνητικής θέλησης. 

Τριαντάφυλλος Σερμέτης
(δρ. Φιλοσοφίας, Συγγραφέας
).
Η αρνητική θέληση για δύναμη κυριαρχεί στο πεδίο της ηθικής και της πολιτικής...

Εκείνο που διαφέρει ριζικά στον Nietzsche από τη φιλοσοφία του μετανθρωπισμού συνίσταται στην αξία της συνείδησης. 

Η αυταξία της ζωής έγκειται στο γεγονός ότι επιλέγει κανείς να ζήσει επειδή υπάρχει... 

 Το κίνημα του μετανθρωπισμού δεν αποτελεί συνέχεια του ανθρωπισμού, αλλά του μηδενισμού και της διάσπασης του ανθρώπου, λόγω της αποταύτισης του Εαυτού από τον Εαυτό του...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου