Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

Η Αντήχηση του Θεού μες στην Οικογενειακή δυναμική.

   VK McCarty: Ομιλία για τον «Άσωτο Υιο»i.

    Η περικοπή του Ευαγγελίου (Λουκά 15:11–32) που ήδη ακούσαμε, η συγκλονιστική ιστορία του Άσωτου Υιού, την οποία μας διδάσκει ο Ιησούς , είναι ίσως ένα κείμενο από τα πιο αγαπημένα ανά τους αιώνες, που αναφέρεται συχνότερα στη λογοτεχνία, ένα κείμενο το οποίο τις περισσότερες φορές ήταν μια ''ισχυρή πρόκληση'', κείμενο για το οποίο οι περισσότεροι προσευχήθηκαν.

Αυτό το στυλ διδασκαλίας του Ιησού, δηλ. με παραβολές, δημιουργεί ένα ημιδιαφανές όχημα, για να μας βοηθήσει να λάβουμε το μάθημα του Ουρανού μέσα από εξωτερικά και ορατά σημάδια τα οποία αντικατοπτρίζουν τη δυναμική της Ζωής στις δικές μας οικογένειες.

Λοιπόν, αυτό είναι ένα Ευαγγελικό ανάγνωσμα που ηχεί νοηματικά σήμερα εξίσου ιδιαζόντως, όπως στην Παλαιστίνη του πρώτου αιώνα...

Η ιστορία είναι τόσο πλούσια στις υποβλητικές της λεπτομέρειες, τόσο γενναιόδωρη προς εμάς, πραγματικά, δομημένη από το νου του Σωτήρα μας Ιησού, που αυτό το κόσμημα της παραβολικής διδασκαλίας στέκεται στο μυαλό και στην καρδιά μας σαν ένα αστραφτερό πρίσμα ή ένας κρύσταλλος στο φως του ήλιου, αντανακλώντας την θεϊκή σοφία.

Από όπου κι αν κοιτάξετε και το προσδιορίσετε, ως πατέρας, ως τον δεύτερο γιος ή θυγατέρα, ο Ιησούς μας διδάσκει για τη διαχείριση της αμαρτίας της αξιολογικής κρίσης και κυρίως για τη δύναμη της συμφιλιωτικής αγάπης του Θεού.

Επιπλέον, αυτή η ιστορία του Ευαγγελίου είναι η πλέον κατάλληλη πρόσκληση από τον Κύριό μας για να εισέλθουμε προσωπικά στο προσκύνημα της ερχόμενης Μεγάλης Σαρακοστής και φέτος που βρίσκεται τόσο σύντομα μπροστά στα μάτια μας...»

Αλλά...Τι γίνεται με τις «Άσωτες Κόρες»;...(Αυτή η περικοπή του Ευαγγελίου) με έκανε να σκεφτώ τις Άσωτες Κόρες που έχουμε στη Γραφή και στην Ορθόδοξη παράδοση τη Γυναίκα που χρίζει τον Ιησού και τη Μαρία τη Μαγδαληνή, και τις ιστορίες για τη Μαρία της Αιγύπτου και πώς τις θεωρούμε.

Έτσι, σκεπτόμενοι τον Ιησού να μας διδάσκει, ως ακολούθους του, μπορεί να είναι χρήσιμο να ανατρέψουμε αυτές τις ιστορίες όπως ακριβώς θα μπορούσε να είχε κάνει ο Ιησούς για τους μαθητές του.

Τι θα γινόταν, αν ο «Άσωτος Υιός» ήταν κόρη, κόρη που γύριζε στο σπίτι μετανοώντας;

Ξέρετε, αυτή η σκέψη μας δίνει την ευκαιρία να εξερευνήσουμε μια μεγάλη ποικιλία περιστάσεων ως μέλη της οικογένειας.

Ή, τι θα γινόταν αν η ιστορία της Μαρίας της Αιγύπτου αφορούσε έναν νεαρό άνδρα;

Άρα, όταν πρόκειται για αμαρτωλή γυναίκα, υπάρχει ειδική ασυγχώρητη απόκριση, υπάρχει κάποια πιο οξεία καταδίκη για μια γυναίκα που έχει παρασυρθεί και σπαταλήσει τα δώρα του Πατέρα; 

Απ΄την άλλη, αν είναι ένας άντρας που αμαρτάνει, θα μπορούσε απλώς να θεωρηθεί ένας συναρπαστικός "playboy";

Ας Λάβομε υπόψη μας, αν υπάρχει μια ένταση ανάμεσα στο πώς θεωρούμε τα αγόρια και το πώς θεωρούμε τα κορίτσια.

Κι όμως, αυτό που ενώνει όλες αυτές τις ιστορίες, τις ιστορίες αμαρτωλών αγοριών και τις ιστορίες αμαρτωλών κοριτσιών που επιστρέφουν στο σπίτι είναι η Μετάνοια και η στοργική συγχώρεση του Θεού για όλους όσους «έχει πλάσει».

Στην πραγματικότητα, η αληθινή μετάνοια υπερβαίνει το φύλο. και, μας δίνει, ως όντως ακολούθους και οπαδούς Του, την ευκαιρία να αναρωτηθούμε, αν εξακολουθούμε, τυχαία, να περικρατούμε τα θηλυκά, όπως έκαναν στα παλιά πατριαρχικά χρόνια, μήπως ακόμα κρατάμε τα θηλυκά σε ειδικό πλαίσιο ηθικής καταδίκης; παρότι, τελικά, είμαστε ακόμα όλοι μας φτιαγμένοι κατ' εικόνα του Θεού.

Και στο τώρα, στη σημερινή εποχή, δυνάμεθα να γίνουμε μέρος της δίκαιης ανανέωσης- ανακαίνισης. Ώστε, οι γυναίκες που μετανοούν και επιστρέφουν σπίτι, και οι άνδρες που μετανοούν και έρχονται σπίτι, να νιώσουν όλοι τη βαθιά και συγχωρητική υποδοχή της αγάπης του Θεού - του Θεού που χαίρεται στον Παράδεισο για κάποιον που χάθηκε και ανευρέθηκε τώρα.

Με τον τρόπο αυτό, τούτη η διδασκαλία του Ιησού για τον «Άσωτο Υιό» θα παραμείνει λαμπερή στις καρδιές μας διαρκώς στο σήμερα - και στις σχέσεις μας με την οικογένεια.

Για τον καθένα από εμάς η σοφία Του για τη συγχώρεση και το θάρρος Του να τη υιοθετήσομε, έρχεται μέσα σε εκείνες τις εκπληκτικές στιγμές, με τα δώρα των εκπληκτικών στιγμών «θεϊκής Χάριτος» - ίσως ακόμη και στο δικό μας σήμερα.

ΠΗΓΗ

iβλ.see. Mc Carty, V. K. (n.d.). "Divine resonance of family dynamics in the prodigal son". Academia.edu - Share research. Retrieved February 16, 2023, from: https://www.academia.edu/74915020/_Divine_Resonance_of_Family_Dynamics_in_the_Prodigal_Son_VK_McCarty (A Sermon for the Sunday of the Prodigal Son for St. Gregory the Theologian Eastern Orthodox Church in New York City)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου