Τρίτη 7 Μαρτίου 2023

Ο «Άνθρωπος των θλίψεων» του Sean Marnul : A Theological Prelude

   Aπό τις 5-3-2023 στο «Green-Meldrim House» στην Πλατεία Μάντισον δίπλα στην Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη: Το έργο «A Man of Sorrows» του καλλιτέχνη Sean Marnul σε μια Έκθεση Τέχνης M.Σαρακοστής.

  Για την εναρκτήρια δεξίωση του Αγγλικανικού Nαού του St. John's, εκτίθενται 12 εξπρεσιονιστικά έργα με μελάνι σε χαρτί του καλλιτέχνη Sean Marnul , με τίτλο "A Man of Sorrows".

   Στα δώδεκα εξπρεσιονιστικά έργα του με μελάνι σε χαρτί, ο καλλιτέχνης Sean Marnul   αναλαμβάνει την πρόκληση να απεικονίσει το απερίγραπτο – τον θάνατο ''Κάποιου'' που δεν είναι μόνο ο (ορατός) γιος της Μαρίας αλλά ο (αόρατος) Υιός του Θεού.

Για τον Sean Marnul , στη μορφή Αυτού που είναι για εμάς «παραμορφωμένος», μαθαίνουμε ποιος είναι πραγματικά ο Χριστός.

Αυτό είναι το θέμα στο οποίο η Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη στοχεύει , ώστε οι θεατές να προβληματιστούν κατά την περίοδο της Μ. Σαρακοστής.

Το Πάθος είναι γνωστό ότι είναι δύσκολο να απεικονιστεί.

Από τη μια πλευρά, το Πάθος είναι ένα αναπόφευκτα ορατό γεγονός. Το ότι ο Χριστός υποφέρει μπροστά στο κοινό είναι θεμελιώδες για τη χριστιανική πίστη. Καρφί και στέμμα, αίμα και ύσσωπος, αστραπή και σκιά - ο Γολγοθάς ή είναι αισθητηριακός ή δεν είναι τίποτα. Από την άλλη πλευρά, το Πάθος πρέπει να είναι αμετάβλητα αόρατο.

Και πρέπει γιατί εξίσου θεμελιώδες για την πίστη είναι ότι ο άνθρωπος στο σταυρό είναι ο ίδιος ο Θεός, Υιός του Θεού.

Στην πραγματικότητα, μόνο λόγω της αορατότητας του Πάθους θεωρούμε την ορατότητά του.

Από την άλλη ο Χριστός δεν ήταν ο μοναδικός άνθρωπος του Γολγοθά που σταυρώθηκε.

Τελικά η Ρώμη σταύρωσε πολλούς.

Όχι: μοναδικός ήταν αυτός ο Άνθρωπος που σταυρώθηκε — αυτός που ήταν επίσης και εξίσου Θεός. Αυτό που εμφανίζεται στον σταυρό, λοιπόν, αντλεί το νόημά του κυρίως από αυτό που δεν μπορεί να φανεί — δηλαδή από την ταλαιπωρία του ίδιου του Θεού.

Η δυσκολία είναι λοιπόν: Πώς να καταστήσουμε το αόρατο ορατό;

Με το "Man of Sorrows" ο Sean Marnul δίνει μια άλλη προσέγγιση.

Αυτή η προσέγγιση ξεκινά με την αμφισβήτηση μιας υποτιθέμενης διάκρισης μεταξύ περιεχομένου και μορφής.

Οι αναπαραστατικές μορφές Τέχνης αναγνωρίζουν μια διάκριση ανάμεσα στο τι απεικονίζεται και στο πώς απεικονίζεται.

Αυτό που ζωγραφίζω είναι ένα μπολ με φρούτα που στηρίζεται σε ένα τραπέζι, για παράδειγμα.

Και το πώς το απεικονίζω, είναι...με χρωματιστές μπογιές που σχηματίζουν σχήματα σε καμβά τεντωμένα πάνω από ξύλο.

Έτσι ξέρω τη διαφορά μεταξύ τους, και δεν «δαγκώνω» τον καμβά για να τον φάω.

Για τον Sean Marnul , ωστόσο, το Πάθος απαιτεί επανεξέταση αυτής της υπόθεσης — και όχι μόνο επειδή ο Sean Marnul δεν ήταν ένας μάρτυρας του Πάθους του Γολγοθά.

Ακόμα κι αν ήταν, μια αναπαραστατική μορφή απεικόνισης των ορατών πτυχών του, θα αποδεικνυόταν ανεπαρκής ως προς το περιεχόμενό του.

Με τον W.Kandinksy, το έργο του Sean Sean Marnul αναφαίνεται ότι «η επιλογή της μορφής δεν είναι ελεύθερη, αλλά εξαρτάται από το αντικείμενο».

Μια ρήξη περιεχομένου, λοιπόν, απαιτεί ρήξη μορφής.

 Ή ένα μη απεικονιστό γεγονός απαιτεί μια μη απεικονιστή μορφή.

Αυτό που απεικονίζει ο Sean Marnul είναι ο Χριστός, ο αληθινός – αλλά κυρίως ένας Χριστός όπου « το πρόσωπόν Του ήτο καταφρονημένο, χωρίς τιμήν και δόξα. Υπολείπεται ως προς την ωραιότητα και την ευπρεπή εμφάνιση μεταξύ όλων των ανθρώπων. Αυτός ήτο άνθρωπος πληγωμένος, άνθρωπος ο οποίος γνωρίζει να βαστάζει και να υπομένει ταλαιπωρίας και πόνους. Αντικείμενο αποστροφής έγινε το πρόσωπον του, εδέχθη εξευτελισμούς και ταπεινώσεις εκ μέρους των ανθρώπων. Τον λογάριασαν σαν να μη υπήρχε.» (ἀλλὰ τὸ εἶδος αὐτοῦ ἄτιμον καὶ ἐκλεῖπον παρὰ πάντας τοὺς υἱοὺς τῶν ἀνθρώπων· ἄνθρωπος ἐν πληγῇ ὢν καὶ εἰδὼς φέρειν μαλακίαν, ὅτι ἀπέστραπται τὸ πρόσωπον αὐτοῦ, ἠτιμάσθη καὶ οὐκ ἐλογίσθη. Ησ. 53:3).

Το πώς απεικονίζει τον Χριστό πρέπει να αντικατοπτρίζει αυτή την παραμόρφωση.

Το κλειδί της σειράς είναι το "Man of Sorrows Νο2" του Sean Marnul .

Δεν υπερηφανεύεται για καμία από τις συμβάσεις λατρείας και περιεχομένου που περιμένουμε από τη Μεγάλη Παρασκευή:«(Το να απεικονίζω τον Χριστό έτσι) ήταν μια φυσική εξέλιξη του στυλ μου», είπε. «Συνήθως δουλεύω με (το εξπρεσιονιστικό) στυλ. Έτσι επεξεργάστηκα τη δική μου τέχνη».

Μάταια ψάχνουμε για το αγκάθινο στεφάνι και τον «καλό Ληστή » και την τρίγλωσση ταμπέλα του Πιλάτου.

Στη θέση τους υπάρχουν οι αυστηρές μαύρες γραμμές του Sean Marnul -τώρα χοντρές, ή τώρα λεπτές- που παραβιάζουν βίαια ο ένας τους φορείς του άλλου.

Τι φαίνεται εδώ; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα αποκαλύπτει γιατί το έργο του Sean Marnul  είναι τόσο εντυπωσιακό.

Αυτό που φαίνεται είναι ακριβώς το βάσανο του Θεού, αλλά ακριβώς το ίδιο αόρατο.

Οι μαύρες γραμμές διαφόρων πυκνοτήτων που διασχίζουν το ένα το μονοπάτι του άλλου δεν είναι με καμία προφανή αντικειμενική έννοια εγγενώς βίαιες ή χαοτικές ή ανησυχητικές.

Είναι σύντομα όταν ξυπνούν το αίσθημα της βίας ή του χάους μέσα σε ένα θέμα που παρατηρεί.

  Αλλά το ότι τα συναισθήματα του υποκειμένου δεν είναι με καμία ευθεία έννοια ορατά δεν σημαίνει ότι δεν εμφανίζονται έτσι.

Παραδόξως, λοιπόν, οι χαοτικές μαύρες γραμμές του Sean Marnul επιτρέπουν στα βάσανα του Θεού να εμφανίζονται αόρατα.

Το "Man of Sorrows" δεν καταφέρνει μόνο να απεικονίσει το πάθος.

Επιτρέπει στο πάθος να μεταμορφώσει την ίδια την απεικόνιση. Όσοι δεν έχουν μάτια για να δουν αυτό που δεν φαίνεται αυτή τη Μ.Σαρακοστή, καλό θα ήταν να επιτρέψουν στο όραμα του Sean Marnul να διορθώσει το δικό μας.

Πραγματικά το "Man of Sorrows" στην Υπαίθρια Έκθεση της Σαρακοστιανής Τέχνης προορίζεται να γίνει ένα εργαλείο ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να συνδεθούν με τα δικά τους συναισθήματα… Πολλοί διαφορετικοί πολιτισμοί σε όλη την ιστορία έχουν απεικονίσει τον Χριστό με όλους τους τρόπους και νομίζω ότι αυτή είναι η λαμπρότητα της ανθρώπινης δημιουργικότητας.

Νομίζω ότι η μοντέρνα τέχνη είναι τόσο επίκαιρη τώρα όσο ποτέ, γιατί είναι τόσο προσωπική και είναι πραγματικά κάτι που κάποιος μπορεί να βιώσει με διαφορετικούς τρόπους.

Πηγή.

Zach Dennis (Savannah Morning News) (n.d.). 'A man of sorrows' renders the visible, invisible in Christ with display in Madison Square. MSN. Retrieved March 7, 2023, Απόhttps://www.msn.com/en-us/travel/tripideas/a-man-of-sorrows-renders-the-visible-invisible-in-christ-with-display-in-madison-square/ar-AA185RH1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου