Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024

Après la religion zombie, la religion zéro règne partout... (Emmanuel TODD)

Η ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΗ Δύση βυθίζεται στον ΜΗΔΑΝΙΣΜΟ...
Ο Emmanuel TODDi είναι ανθρωπολόγος, δημογράφος και ιστορικός. 
Επιστρέφει ξανά στο Élucidii με αφορμή την κυκλοφορία του «The Defeat of the West» (Gallimard, 2024), της τελευταίας του δουλειάς για τη γεωπολιτική, στην οποία ειδοποιεί για το νέο κρίσιμο στάδιο που έχουμε φτάσει. 
   Μετά τη ''θρησκεία των ζόμπι'', η ''μηδενική θρησκεία'' βασιλεύει παντού και βυθίζει τη Δύση, που έχει γίνει καταναλωτική και παρασιτική, στον ολοκληρωτικό μηδενισμό, που την ωθεί να επιδιώκει παράλογες και αυτοκαταστροφικές ενέργειες.
   Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη που αναδεικνύει μεταξύ πολλών άλλων την ολέθρια επίδραση της κατάρρευσης της θρησκευτικότητας στην κατεύθυνση της επικράτησης του μηδενισμού και της έλλειψης πνευματικών σημείων αναφοράς στις δυτικές κοινωνίες.

Ο κοινωνιολόγοςiii στο βιβλίο του διακρίνει τρία στάδια στην εξέλιξη του ρόλου της θρησκείας στην Δυτική κοινωνία:

  1. Ενεργό στάδιο: Η βάπτιση είναι καθολική πρακτική, τελείται απ’ όλους. Η πρακτική συμμετοχή, ιδίως στη λειτουργία είναι σημαντική. Υπάρχει μόνο θρησκευτικός γάμος. Η ταφή είναι καθολική πρακτική.

  2. Στάδιο “ζόμπι”:Η βάπτιση τελείται από την πλειοψηφία. Η πρακτική συμμετοχή, ιδίως στη λειτουργία καταρρέει. Ο γάμος είναι θρησκευτικός ή πολιτικός, αλλά μόνον ετερόφυλων. Η ταφή εφαρμόζεται κατά πλειοψηφία, σε σχέση με την αποτέφρωση.

  3. Στάδιο “μηδέν”. Η βάπτιση εξαφανίζεται. Η πρακτική συμμετοχή ασήμαντη. Γάμος και για ομοφύλους. Η αποτέφρωση υπερτερεί σε αριθμό της ταφής.

   Στο δεύτερο στάδιο “ζόμπι”, επισημαίνει ότι ακόμα κι αν παρατηρείται αυξημένη αποξένωση από τη θρησκευτική πρακτική, ο λαός παραμένει πιστός στις αξίες του Χριστιανισμού. 

   Το σημείο αυτό αναφοράς χάνεται, με την είσοδο στο “στάδιο μηδέν”, με ολέθριες συνέπειες, κατά τη γνώμη του, για την κοινωνική συνοχή, αφού κάθε σημείο αναφοράς έχει χαθεί.

   Την εξέλιξη αυτή εντάσσει στην αυτοκαταστροφή της Δύσης.

   Είναι χαρακτηριστικό ότι o κοινωνιολόγος θεωρεί τη νομοθέτηση του “γάμου ομοφύλων”, ο οποίος στη χώρα του αποκαλείται “γάμος για όλους”, ως κομβικό σημείο μετάβασης προς το “στάδιο Μηδέν”, την αποξένωση από κάθε δεσμό με τις ελληνορωμαϊκές αξίες που χαρακτήριζαν τις δυτικές κοινωνίες.

   Χαρακτηριστικά είναι τα διαγράμματα της ιστοσελίδας Elucid που συνοδεύουν τη συνέντευξη: Η αναλογία ταφών (δ-1) και αποτεφρώσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ 1890 και 2022, με στοιχεία του “Συλλόγου για την αποτέφρωση”.



   Χωριστά για την Αγγλία (κόκκινη γραμμή), Σκωτία (γαλάζια γραμμή), Βόρειο Ιρλανδία (πράσινη γραμμή). Το 2014, έτος της καθιέρωσης του γάμου ομοφύλων, σημαδεύει την αρχή του “σταδίου μηδέν”, που συνδυάζεται με την κατάρρευση του ποσοστού των ταφών σε σχέση με τις αποτεφρώσεις οι οποίες γίνονται πλέον ο κανόνας.

   Στο επόμενο διάγραμμα (δ-2)απεικονίζεται η εξέλιξη του ποσοστού βαπτίσεων επί των γεννήσεων (γαλάζια γραμμή), ρωμαιοκαθολικών θρησκευτικών γάμων επί του συνόλου των γάμων (πορτοκαλί γραμμή) και ταφών επί του συνόλου των θανάτων (γκρίζα γραμμή) στη Γαλλία από το 1950 και μετά.



  Οι πηγές είναι από τα ετήσια στατιστικά στοιχεία της ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

   Η κατάρρευση των ποσοστών αυτών συνδυάζεται κι εκεί με το έτος 2013, όταν καθιερώθηκε ο ''γάμος ομοφύλων'', ως το πέρασμα στο “στάδιο Mηδέν της θρησκείας”.

   Γενικά, από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 και μετά, δεν έχουμε να κάνουμε με τον κλασικό φιλελευθερισμό που υπερασπίζεται τα ατομικά δικαιώματα απέναντι στην κρατική εξουσία ή έστω απέναντι στην κοινωνική πλειοψηφία, αλλά με ένα νέο είδος ακραίου υποκειμενισμού που φιλοδοξεί να υπερβεί ακόμα και τη φύση, και μάλιστα με τρόπο ''ετσιθελικό'' (βολονταριστικό) και μηχανικό.

   Ο “γάμος για όλους” είναι απλό πταίσμα μπροστά στα υβριδικά σχήματα ανθρώπου που η τεχνολογία μάς επιτρέπει να φαντασιωνόμαστε, ελπίζοντας έως και στη μηχανική αθανασία – όσων διαθέτουν τα χρήματα για να την πληρώσουν...

   Γι’ αυτό και είναι κρίσιμος ο ρόλος της θεολογίας που δεν θα μένει στην υπεράσπιση απλώς του κοινωνικού, ηθικού ή εθνικού στάτους-κβο, αλλά θα αντικρίζει το χάος των ιστορικών προκλήσεων με Πνεύμα Θεού – όπως την πρώτη εκείνη στιγμή της αρχής που ο Θεός αντίκρισε την άβυσσο δημιουργώντας τον κόσμο: Δράση και Προσευχή, Σκέψη και Ψυχραιμία!

   Μπορεί κανείς να αντιτάξει ότι μια τέτοια σχηματοποίηση είναι υπερβολική και δεν μπορεί να γενικεύεται.

   Για παράδειγμα, στη βόρεια Ιρλανδία οι ταφές παραμένουν ο κανόνας σε σχέση με τις αποτεφρώσεις, παρά την εισαγωγή του γάμου ομοφύλων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

  Καλό θα ήταν η ανάλυση αυτή να συμπληρωθεί με στατιστικές για το ίδιο το φρόνημα των ανθρώπων.

  Όμως, η ανάδειξη της συμβολικής σημασίας της θεσμοθέτησης του ''γάμου ομοφύλων'' ως ορόσημου για τη μετάβαση στο στάδιο του εκμηδενισμού της θρησκευτικότητας και της αποκοπής της κοινωνίας από τις αξίες του Χριστιανισμού είναι ιδιαίτερα σημαντική για την επικαιρότητα στην Ελλάδα...

Αν και δεν διαθέτουμε στοιχεία για την Ελλάδα, η κατάσταση εδώ προσομοιάζει περισσότερο με τη θρησκευτικότητα των Ιρλανδών και σε κάθε περίπτωση, δεν έχουμε δει ακόμα τέτοια κατάρρευση της θρησκευτικότητας όπως στην Αγγλία ή στη Γαλλία.     Στην τελευταία, μπορεί κανείς να βλέπει σε κάθε χωριό να δεσπόζει μια εκκλησία, αλλά για να ''λειτουργηθεί'' κάποιος πρέπει πολλές φορές να διανύσει απόσταση έως και 100 χιλιομέτρων για να βρει κάποια από αυτές με ιερέα.

Στην Ελλάδα διαθέτουμε στοιχεία σε σχέση με την αναλογία πολιτικών και θρησκευτικών γάμων. Το ποσοστό των πολιτικών γάμων, αν και ασήμαντο με την παράλληλη καθιέρωσή του, εκτινάχθηκε στα χρόνια της κρίσης(2008-2024).

Σε μεγάλο βαθμό ως προκαταρκτική νομική τακτοποίηση της σχέσης, ενόψει του κόστους του θρησκευτικού γάμου, που ακολουθεί. Όμως, τα στοιχεία είναι παραπλανητικά, με δεδομένο ότι εάν επακολουθήσει θρησκευτικός γάμος, δεν καταχωρείται στα ληξιαρχεία.

ΠΗΓΕΣ

iβλ.Emmanuel Todd. (2024, February 10). L’OCCIDENT PARASITAIRE sombre dans Le NIHILISME et L'AUTODESTRUCTION - Emmanuel Todd [Video]. YouTube. https://youtu.be/7YF-QoBNmZs?feature=shared

iiβλ.Emmanuel TODD. (2024, February 10). L’Occident parasitaire sombre dans Le nihilisme et l'autodestruction. Élucid. Retrieved February 15, 2024, from https://elucid.media/politique/l-occident-parasitaire-sombre-dans-le-nihilisme-et-l-autodestruction

iii Ο  Emmanuel Todd έγινε γνωστός, όταν ήδη από το 1976, σε ηλικία 25 ετών στο έργο του “Η μεγάλη πτώση”, είχε προβλέψει την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Κάθε άλλο παρά θρησκευόμενος, είχε διατελέσει για λίγο το 1968 μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας. Οι γονείς του, είναι επίσης γνωστοί διανοούμενοι, με ρίζες εβραϊκές.

iv see.https://www.youtube.com/live/zcZha6uZKAE?app=desktop&si=tXJk3-o5YVr9xeb_&fbclid=IwAR2P0numQsD6eTQsNB1AoyrprJNLdZFhdMyxRDdE8lG9Q8nms21MLnQ287Q

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου