Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024

Οδοιπορικό στη Χάρη Της!...(ΕΠΙΜΈΛΕΙΑ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ: Τάσος Ράντος)

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΟΣΙΑΣ

ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ ΡΟΒΙΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣi

Μία εκπληκτική ολοήμερη εκδρομή στην Ιερά Μονή της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στις Ροβιές Ευβοίας που διοργανώθηκε από τον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καλλιθέας, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι τυχεροί και τυχερές δήλωσαν συμμετοχή.

Με προεξάρχοντα των εκδρομέων τον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού, Αρχιμανδρίτη π. Σισώη Σκάρκο και βοηθό του τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Αθανάσιο Ηλιόπουλο, τα δύο πούλμαν με τους πάνω από 80 συμμετάσχοντες και συμμετάσχουσες στην εκδρομή, ξεκίνησε το πρωί του ηλιόλουστου Σαββάτου 1 Ιουνίου 2024, το ταξίδι με προορισμό την Ιερά Μονή

Με γέλιαχαρές και παιχνίδια κουίζ, όπου οι τυχεροί και οι τυχεροί που έδωσαν τις σωστές απαντήσεις, κέρδισαν πλούσια δώρα, η μέσω της εθνικής οδού άνετη διαδρομή προς την Χαλκίδα καλύφθηκε πολύ γρήγορα και τη θέση της πήραν οι (πάμπολλες) στροφές στα καταπράσινα βουνά της Ευβοίας.

Με μια μαγευτική διαδρομή, όπου τις απέραντες καταγάλανες ακτές διαδέχονταν το πράσινο και η φύση, που δυστυχώς σε κάποια σημεία της όλης διαδρομής ήταν εμφανέστατη η... ανθρώπινη παρέμβαση (καμένες εκτάσεις παρθένου δάσους γαρ), την δίωρη περίπου ανάβαση και κατάβαση των βουνών, διαδέχθηκε, γύρω στις 12 και 20 το μεσημέρι, η θέα της επιβλητικής Ιεράς Μονής της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, εκεί όπου την πολυπληθή αποστολή υποδέχθηκαν εγκάρδια, τόσο η Ηγούμενη Χρυσοβαλάντη Μοσχοβάκου, όσο και οι τρεις ακόμη μοναχές που μονάζουν εκεί.

Στην ιδιαίτερα φροντισμένη Ιερά Μονή με τη μαγευτική θέα και τον εκπληκτικό κήπο, όπου από την μία μεριά βλέπει προς τον Ευβοϊκό κόλπο και από την άλλη προς το καταπράσινο Βαλάντιο Όρος, το κέρασμα και την εμπνευσμένη ομιλία - καλωσόρισμα της Ηγουμένης, διαδέχθηκε η Ιερά Παράκλησις που τελέστηκε στον εσωτερικό Ιερό Ναό με τις εντυπωσιακές αγιογραφήσεις στους τοίχους του, από τον Αρχιμανδρίτη π. Σισώη και τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Αθανάσιο, παρουσία φυσικά όλων των συμμετασχόντων στην εκδρομή.
Αμέσως μετά την τέλεση της Παρακλήσεως, όλοι οι εκδρομείς είχαν την ευκαιρία, όχι μόνο να απολαύσουν και να απαθανατίσουν με τις φωτογραφικές μηχανές και τα κινητά τους την πανέμορφη, μοναδική θέα, αλλά και να αποκτήσουν πλούσια ενθύμια από την Έκθεση που λειτούργησε εντός της Μονής.

Ακολούθως, το πρόγραμμα περιλάμβανε φαγητό και ξεκούραση σε εστιατόρια της Λίμνης Ευβοίας και αμέσως μετά, μία ολιγόωρη επίσκεψη στον επιβλητικό Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη του Ρώσσου στο Νέο Προκόπιο Ευβοίας, εκεί όπου όλοι οι εκδρομείς είχαν την μοναδική ευκαιρία, όχι μόνο να προσκυνήσουν το Ιερό Λείψανό του που φυλάσσεται σε ιδιαίτερα καλαίσθητη μαρμάρινη λάρνακα εντός του Ιερού Ναού, αλλά να φορέσουν ευλαβικά, τόσο το σκουφί, όσο και τη ζώνη του Οσίου και να δεχθούν την ευλογία του.

Όλοι όσοι και όσες συμμετείχαν στην εκπληκτική αυτή ημερήσια εκδρομή, σίγουρα, εκτός από τα διάφορα ενθυμήματα, απέκτησαν και πλούσιες εμπειρίες και αναμνήσεις, οι οποίες τους συντρόφευαν, αμέσως μετά, στο δρόμο της επιστροφής...

Είθε η ευλογία, τόσο της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, όσο και του Αγίου Ιωάννη του Ρώσσου, να τους συντροφεύει πάντα, αξιώνοντάς τους στο μέλλον να επισκεφθούν εκ νέου τα Ιερά εκείνα μέρη.

Λίγα λόγια για την Ιερά Μονή της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου


Όπως
διαβάζουμε από την ιστοσελίδα του Δήμου Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας :

''"Η μονή είναι χτισμένη σε καταπράσινη πλαγιά, πάνω ακριβώς από τις παιδικές κατασκηνώσεις της Μητροπόλεως Χαλκίδος, και προσφέρει καταπληκτική θέα με υπέροχο μπαλκόνι στον Ευβοϊκό κόλπο. 

Το Μοναστήρι της Οσίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου αποτελεί Μετόχιο της Ι. Μονής του Αγίου Γεωργίου Ηλίων, η οποία το 1990 το παρεχώρησε σε άλλη Αδελφότητα με Ηγουμένη την Γερόντισσα Χρυσοβαλάντη. 

Είναι χτισμένο πάνω από τις Κατασκηνώσεις της Μητροπόλεως Χαλκίδας, μεταξύ των παραθαλασσίων χωριών Ροβιών και Ηλίων και έχει εμπρός του το γαλήνιο Ευβοϊκό κόλπο και πίσω του το καταπράσινο Βαλάντιο όρος.

Εκτός από τήν εσωτερική Εκκλησία της Οσίας Ειρήνης, η Μονή έχει και άλλα δύο εσωτερικά παρεκκλήσια: του Οσίου Ονουφρίου του ασκητού. Τα εκκλησάκια αυτά, κοσμούνται με θαυμάσιες Βυζαντινές αγιογραφίες. 

Στον ελαιώνα της Μονής ευρίσκεται ανακαινισμένη η παλαιά Εκκλησία του Ταξιάρχου Μιχαήλ, παλαιού Μετοχίου της Μονής Ηλίων, η οποία πανηγυρίζει στις 8 Νοεμβρίου. 

Ο Άγιος Ταξιάρχης θεωρείται ο προστάτης Άγιος της περιοχής, η οποία έχει λάβει την ονομασία της από Εκείνον (Ταξιάρχης Ηλίων)"._

Φωτογραφικά στιγμιότυπα:

  1. από την Ιερά Μονή Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου: από 01 έως 34
  2. από τη διαδρομή και τη Λίμνη Ευβοίας: από 35 έως 43
  3. από τον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη του Ρώσσου: από 44 έως 56.  

ΠΗΓΗ

iΕΠΙΜΈΛΕΙΑ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ: Τάσος Ράντος (reporterkallitheas@yahoo.gr ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου