Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΩΝ...ΑΓΙΩΝ

Όλοι γνωρίζουν την Αθήνα του Παρθενώνα και του Μουσείου της Ακρόπολης, την Αθήνα της φασαρίας και της ρύπανσης, την Αθήνα της πληθυσμιακής συμφόρησης και του κυκλοφοριακού άγχους, την Αθήνα της καλλιτεχνικής έκφρασης με τα σπουδαία μουσεία και τους αρχαιολογικούς της χώρους· μα ποιος στ’ αλήθεια γνωρίζει την Αθήνα ...των Αγίων;
          Αυτήν την ερώτηση κάναμε στα παιδιά (Γυμνασίου και Λυκείου) των Νεανικών μας Συντροφιών και μέσα από μία σειρά σχετικών συζητήσεων που έγιναν στο ξεκίνημα του έτους στο πλαίσιο των Κατηχητικών Συναντήσεων αποφασίσαμε σε μικρές ολιγομελείς ομάδες να κάνουμε ένα περίπατο στην Αθήνα των Αγίων.
          Η αρχή έγινε την Κυριακή 2 Απριλίου με τη συνοδεία του υπευθύνου ιερέα Νεότητας της ενορίας μας, και μία επιλογή παιδιών Γυμνασίου και Λυκείου. Επισκεφθήκαμε το πρόσφατα ανακαινισμένο σπίτι της Αγίας Φιλοθέης στην Πλάκα (το αρχοντικό των Μπενιζέλων) και ξεναγηθήκαμε σ’ αυτό. Θαυμάσαμε μέσα από τις διηγήσεις του π. Βασιλείου τον τρόπο με τον οποίο οι Αθηναίοι τότε ζούσαν και τον τρόπο με τον οποίο διαμόρφωναν τους χώρους τους. Εντυπωσιαστήκαμε από την αρχιτεκτονική και την υψηλή αισθητική της κατασκευής και διακόσμησης και αναλογιστήκαμε την άβυσσο που χωρίζει την κακογουστιά της νεοελληνικής πραγματικότητας από την αρχοντιά του 16ου αιώνα (έστω και αν η Αθήνα βρισκόταν κάτω από τον Οθωμανικό ζυγό).
          Ταξιδέψαμε μέσα από διαδραστικούς πίνακες και υπολογιστές στην Αθήνα του 16ου αι. λάβαμε μέρος σε παιχνίδια γνώσεων και αφού πολλά πληροφορηθήκαμε από τον π. Βασίλειο και την υπεύθυνη κατηχήτρια δ.Αγγελική για τη ζωή της Αγίας Φιλοθέης, κατηφορίσαμε προς το κτίριο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, όπου υπήρξε και ο χώρος του πρώτου μοναστηριού που ίδρυσε η Αγία Φιλοθέη. Είδαμε το Αρχιεπισκοπικό παρεκκλήσιο του Αγίου Ανδρέα και στη συνέχεια επισκεφθήκαμε τον Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών.
          Όλοι μας συγκλονιστήκαμε προσκυνώντας το σώμα της Αγίας Φιλοθέης που φυλάσσεται στη Μητρόπολη Αθηνών και το μαρτυρικό σώμα του Αγίου Γρηγορίου του Ε΄ πατρ/ρχου Κων/πόλεως.
          Σε μια γωνία του Ναού καθίσαμε και ο π. Βασίλειος μας μίλησε για την ιστορία του Μητροπολιτικού Ναού. Στη συνέχεια γνωρίσαμε το διπλανό εκκλησάκι της Παναγίας Γοργουπηκόου-Αγίου Ελευθερίου (κτίσμα του 12ου αι.) καθώς και τον ιστορικό Ναό της Παναγίας Καπνικαρέας (κτίσμα του 12ου αι.).
          Είχε έρθει η ώρα για λίγη ξεκούραση και κοντά στο Ναό της Καπνικαρέας καθίσαμε όλοι μαζί και απολαύσαμε χυμούς, γλυκά και αναψυκτικά συζητώντας για τις εμπειρίες μας.
          Επιστρέψαμε με μια άλλη γεύση Αθήνας στην καρδιά. Γεύση ομορφιάς, ησυχίας, αγιότητας και αρχοντιάς...
Οι περίπατοι συνεχίζονται....

Η κατηχήτρια & τα παιδιά.






  




   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου