Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022

Η πληροφορική υψηλών επιδόσεων είναι ενεργοβόρα», βίντεο με γάτες θα μπορούσαν να προκαλέσουν εφιάλτη για την «αλλαγή του κλίματος».

(byUmberto Bacchi. Thomson Reuters)i .

Σε απόσταση αναπνοής από ένα σταθμό παραγωγής ενέργειας σε έναν χερσότοπο έξω από την Τιφλίδα, την πρωτεύουσα της Γεωργίας, μέσα σε μια γκρίζα αποθήκη γεμάτη μεταλλικά κιβώτια, ο ήχος των μηχανών είναι ασταμάτητος.

Εκεί, εκατοντάδες διακομιστές δουλεύουν ακατάπαυστα για να επιλύσουν περίπλοκες εξισώσεις με στόχο να παραγάγουν το ψηφιακό νόμισμα Bitcoin – καταναλώνοντας τέτοια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας, που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει δεκάδες χιλιάδες σπίτια.

«Η πληροφορική υψηλών επιδόσεων είναι ενεργοβόρα», εξηγεί ο Joe Capes , στέλεχος της εταιρείας «The Bitfury Group», που λειτουργεί τη μονάδα στην Τιφλίδα της Γεωργίας .

Τα κρυπτονομίσματα είναι μία από τις νέες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και τα δίκτυα 5G, για τις οποίες εκφράζονται ανησυχίες από τους ειδικούς ότι θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της συνεχώς αυξανόμενης κατανάλωσης ενέργειας.

Τα κέντρα δεδομένων που επεξεργάζονται και αποθηκεύουν στοιχεία από τις διαδικτυακές δραστηριότητες ήδη αντιστοιχούν περίπου στο 1% της παγκόσμιας χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ ), όση, δηλαδή, ηλεκτρική ενέργεια καταναλώνεται στην Αυστραλία μέσα σε ένα χρόνο.

Το 2019, σε μια μελέτη του ιδιωτικού παρόχου ενέργειας «OVO Energy», σημειωνόταν πως, εάν οι Βρετανοί έστελναν ένα ηλεκτρονικό μήνυμα λιγότερο τηνημέρα, η χώρα θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή άνθρακα σε ποσότητα αντίστοιχη με περισσότερες από 81.000 πτήσεις από Λονδίνο για Μαδρίτη.

Η επεξεργασία και η αποθήκευση δεδομένων, από την αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων μέχρι βίντεο συνεχούς ροής, μπορεί, ώς το, 2030, να είναι υπεύθυνη ακόμη και για το 8% της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Μόνον οι προβολές βίντεο online παγκοσμίως παρήγαγαν τόσες εκπομπές άνθρακα όσες ολόκληρη η Ισπανία το 2018, σύμφωνα με τους ανθρώπους της γαλλικής δεξαμενής σκέψης «The Shift Project».

Umberto Bacchi

Συνεπώς, το πολύ απλό που καλούμαστε να κάνουμε όλοι μας είναι να βλέπουμε λιγότερο Youtube.

Αυτή η ολοένα και μεγαλύτερη ψηφιοποίηση των κοινωνιών μας γεννά φόβους πως θα μπορούσε να οδηγήσει, στη χρήση μεγαλύτερων ποσοτήτων ορυκτών καυσίμων.

«Εάν δεν λάβουμε υπόψη μας τις εκπομπές άνθρακα, θα έχουμε έναν κλιματικό εφιάλτη, με υπαίτια την τεχνολογία των πληροφοριών», σημειώνει ο Babak Falsafi , καθηγητής πληροφορικής και επικοινωνίας στην Ομοσπονδιακή Πολυτεχνική Σχολή της Λοζάνης.

Μία λύση είναι να βελτιωθεί η αποδοτικότητα των κέντρων δεδομένων, δεδομένου ότι η ηλεκτρική ενέργεια αναλογεί σε ένα μεγάλο ποσοστό των λειτουργικών τους εξόδων. «Χαρακτηριστικά, ένα MW κοστίζει ένα εκατομμύριο δολάρια το χρόνο. Αυτό είναι φανερό ότι τραβάει την προσοχή της διοίκησης», τονίζει ο Dale Sartor , ο οποίος είναι υπεύθυνος του Κέντρου Εμπειρογνωμοσύνης του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ για τα Κέντρα Δεδομένων.

Η ζήτηση ενέργειας από κέντρα δεδομένων στις ΗΠΑ έχει παραμείνει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη κατά την τελευταία δεκαετία.

Όμως, οι ειδικοί της τεχνολογίας είναι βέβαιοι πως αυτό θα αλλάξει. Στη Γεωργία, όπου η μεγαλύτερη ποσότητα ρεύματος παράγεται από υδροηλεκτρική ενέργεια, η Bitfury Group ανέπτυξε ένα σύστημα μείωσης της απαιτούμενης ενέργειας για την ψύξη των διακομιστούν θέρμανσης.

Μία ψύξη που μπορεί να αναλογεί μέχρι και στο μισό της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας ενός κέντρου δεδομένων.

Ενώ μερικοί από τους επεξεργαστές της ψύχονται ακόμα με τον εξωτερικό αέρα, άλλοι βυθίζονται σε μεταλλικές δεξαμενές γεμάτες με ένα ειδικό υγρό με χαμηλό σημείο βρασμού. Καθώς το υγρό βράζει, ο ατμός μεταφέρει τη ζέστη μακριά από τους επεξεργαστές, διατηρώντας τους δροσερούς και επιτρέποντας, έτσι, στην εταιρεία να απαλλαγεί από τους ανεμιστήρες και να εξοικονομεί νερό.

«Ο αέρας είναι δωρεάν, αλλά δεν είναι αποδοτικός», επισημαίνει ο Joe Capes, που θεωρεί την τεχνολογία ψύξης με το υγρό της Bitfury δευτερεύουσας σημασίας, προσθέτοντας ότι το συγκεκριμένο σύστημα καταναλώνει 40 % λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια από τα παραδοσιακά συστήματα ψύξης του αέρα. Κι άλλοι, όμως, έχουν βαδίσει στα χνάρια της Bitfury.

Ένα κέντρο δεδομένων της Google στη Φινλανδία χρησιμοποιεί ανακυκλωμένο θαλασσινό νερό για να μειώνει τη χρήση ενέργειας, ενώ μερικές εταιρείες έχουν δημιουργήσει εγκαταστάσεις κοντά στον Αρκτικό Κύκλο για να επωφελούνται από τον φυσικό ψυχρό αέρα.

«Η βελτίωση της αποδοτικότητας μπορεί να μας φθάσει μόνο μέχρι ενός σημείου. Κάποια στιγμή, θα αναγκαστούμε να εξετάσουμε το ποια μορφή ενέργειας πρέπει να τροφοδοτεί μια εγκατάσταση», ανέφερε η Elizabeth Jardim υπεύθυνη εκστρατειών στην Greenpeace.

Σύμφωνα με την ίδια, κολοσσοί της τεχνολογίας, όπως το Facebook, η Google, η Apple, η Amazon και η Microsoft, έχουν δεσμευθεί να χρησιμοποιούν μόνον ανανεώσιμη ενέργεια.

Ωστόσο, μερικές εταιρείες χρησιμοποιούν ακόμα ορυκτά καύσιμα και απομένει ακόμη πολύς δρόμος μέχρι να πειστούν να κάνουν την αλλαγή.

Η Elizabeth Jardim πρότεινε να δοθούν κίνητρα σε εταιρείες τεχνολογίας ώστε να προμηθεύονται πράσινη ενέργεια και να αυξηθεί η διαφάνεια σε σχέση με το ανθρακικό τους αποτύπωμα.

Εντωμεταξύ, οι χρήστες του ίντερνετ μπορούν και αυτοί να βάλουν το χέρι τους, επιλέγοντας πιο «πράσινες» εταιρείες ή, απλά, μειώνοντας τη διαδικτυακή τους παρουσία.

«Τα δεδομένα, ουσιαστικά, συνεπάγονται ενέργεια. Έτσι, όσο περισσότερα δεδομένα λαμβάνονται τόσο περισσότερη ενέργεια χρησιμοποιείται», συνέχισε η Elizabeth Jardim.

«Απλά και μόνον η αποστολή μιας φωτογραφίας με email μπορεί να εκπέμψει περίπου την ίδια ποσότητα αερίων υπεύθυνων όσο και η οδήγηση ενός αυτοκινήτου για ένα χιλιόμετρο. Το λυπηρό είναι ότι δεν το αντιλαμβανόμαστε», υπογραμμίζει ο Luigi Carafa, εκτελεστικός διευθυντής της Climate Infrastructure Partnership, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού για το κλίμα με έδρα τη Βαρκελώνη.

«Οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα εδώ και τώρα αν σταματήσουν να βλέπουν βίντεο με γατάκια. Δυστυχώς, όμως, δεν είναι καθόλου ενημερωμένοι», επισημαίνει ο κ. Falsafi .

ΠΗΓΗ

iBacchi, U. (2020, February 18). How cat videos could cause a 'climate change nightmare'. JP. Retrieved June 20, 2022, from https://jp.reuters.com/article/us-georgia-tech-climatechange-feature-tr-idUSKBN20C1A7(Μετάφραση:Βάσω Λ. Αναγνωστοπούλου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου