Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022

«Ιερή» ηλεκτροδότηση, μοναχή του Κονγκό τερματίζει τα τοπικά μπλακάουτ με «χειροποίητο» εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας.

Οι διακοπές ρεύματος αποτελούν καθημερινότητα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Η αδερφή Alphonsine Cizai , φορώντας το λευκό της πέπλο και τις μεγάλες της γαλότσες, επιβλέπει τη μικρή υδροηλεκτρική μονάδα που δημιούργησε στο Μίτι του ανατολικού τμήματος της Δημοκρατίας του Κονγκό (Miti / Democratic Republic of Congo) για να αντιμετωπιστούν τα διαρκή μπλακάουτ. 
Δουλεύει με μια ομάδα μοναχών και μηχανικών λαδώνοντας μηχανές κι ελέγχοντας τους περιστροφικούς διακόπτες μίας γεννήτριας που τροφοδοτείται από μία γειτονική τεχνητή λίμνη και παρέχει ηλεκτροδότηση σε νοικοκυριά, ένα μοναστήρι, μία εκκλησία, δύο σχολεία και μία κλινική, όπου οι γιατροί προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους.
 «Χωρίς αυτή τη μονάδα, οι κάτοικοι θα είχαν ρεύμα για δύο με τρεις ημέρες την εβδομάδα, και μόνο για λίγες ώρες», επισημαίνει η αδελφή Ciza. Το δίκτυο ηλεκτροδότησης της χώρας, ουσιαστικά, υπολειτουργεί. Παρά τα εκατομμύρια δολάρια που διοχετεύθηκαν στην κυβέρνηση της χώρας για να το εκσυγχρονίσει, αυτός ο εκσυγχρονισμός ουδέποτε πραγματοποιήθηκε. 
Μόλις το 20% του πληθυσμού του αφρικανικού κράτους έχει πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια. 
Η Cizaii , αγανακτισμένη από την εξάρτηση από το φως των κεριών, ξεκίνησε το 2015 να συγκεντρώνει χρήματα για την κατασκευή της μονάδας, αλλά και να επανδρώνει την ομάδα της.

ΠΗΓΑΙ

iCongolese nun ends local blackouts with homemade power plant. (2022, April 26). World Economic Forum. https://www.weforum.org/videos/congolese-nun-ends-blackouts-with-homemade-power-plant .

iiSisters doing it for themselves: This nun built her own power plant. (2022, May 16). euronews. https://www.euronews.com/next/2022/05/16/sisters-doing-it-for-themselves-drc-nun-fed-up-with-power-outages-builds-own-hydroelectric..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου