Τρίτη 9 Αυγούστου 2022

Η μεγάλη θερινή πανήγυρις της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

<<Τῆς παναγίας ἐνδόξου Μεταμορφώσεως, τὴν ἑορτὴν ποιήσαντες, καί τῇ παρούσῃ ἡμέρᾳ, Χριστὸν δοξολογοῦμεν, τὸν τὴν ἡμῶν, τῷ πυρὶ τῆς Θεότητος, ἀναμορφώσαντα φύσιν, καὶ ὡς τὸ πρίν, ἀφθαρσίᾳ κατα-στράψαντα. 

Αὕτη γαρ  ἦν  ἡ ἡμέρα ἡ πανσεβάσμιος, καθ' ἣν μεταμορφοῦται, ὁ Χριστὸς συμπαρόντων, Μωσέως καὶ Ἠλία καὶ τῶν αὐτοῦ, Μαθητῶν ἐν τῷ ὄρει Θαβώρ, φωνὴ δὲ θεία προῆλθεν· Οὗτός ἐστιν, ἀληθῶς ὁ ἐκλεκτός μου Υἱός>>.

 Η μεγάλη θερινή πανήγυρις της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος εορτάστηκε και φέτος με λαμπρότητα  στον ομώνυμο περικαλλή ιερό Ναό του Δήμου της Καλλιθέας.

ο Επίσκοπος Ανδρούσης Κωνστάντιος
  Ο Μέγας αρχιερατικός πανηγυρικός εσπερινός της εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού τελέστηκε την 5η Αυγούστου 2022 στον ομώνυμο ιερό Ναό του Δήμου της Καλλιθέας. 

Στον εσπερινό της γιορτής χοροστάτησε ο Επίσκοπος Ανδρούσης Κωνστάντιος και το πρωί στη Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο διευθυντής του γραφείου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, ο Μητροπολίτης Λαοδικείας Θεοδώρητος.

ο Μητροπολίτης Λαοδικείας Θεοδώρητος


Της ακολουθίας του πανηγυρικού εσπερινού της παραμονής της εορτής, 5 Αυγούστου 2022, που προεξήρχε   ο θεοφ. επίσκοπος Ανδρούσης κ.κ. Κωνστάντιος, συμμετείχαν ικανός αριθμός ιερέων και ιεροδιακόνων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και όμορων Μητροπόλεων, ομού μετά των πατέρων του Ι.Ναού και του προϊσταμένου του, Αρχιμανδρίτη π. Σισώη Σκάρκου.

Στην ακολουθία προσήλθε πλήθος κόσμου από την ευρύτερη περιοχή της Καλλιθέας για να συνεορτάσει την μεγάλη αυτή δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού και να προσευχηθεί στον Μεταμορφωθέντα Κύριον ημών Ιησού Χριστό.

Με τον μεθέορτο Εσπερινό ολοκληρώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 6 Αυγούστου 2022 οι εορταστικές εκδηλώσεις στον Ναό της Μεταμορφώσεως στην περιοχή της Καλλιθέας.

 ο Επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος
Στο μεθέορτο Εσπερινό και στη λιτανεία που ακολούθησε της εικόνας του Μεταμορφωθέντος Κυρίου Ιησού Χριστού στους δρόμους της Καλλιθέας και των ιερών λειψάνων που φυλάσσονται στον ιερό Ναό, χοροστάτησε ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος, με την συμμετοχή σύμπασας της τοπικής κοινωνίας της ενορίας του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού Καλλιθέας και με με την παρουσία του Δήμαρχου Καλλιθέας κ. Δημήτρη Κάρναβου.

Στην ακολουθία προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος επίσκοπος Ωρεών κ.κ. Φιλόθεος ενώ συμμετείχαν πλήθος ιερέων από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, την Ν. Ιωνία καθώς και όμορων Μητροπόλεων, ενώ στην ιερά λιτάνευση παιάνισε η μπάντα της Ελληνικής Αστυνομίας όπου απέδωσε και τιμές, καθώς και η μπάντα του Δήμου Καλλιθέας.

Ο Επίσκοπος Ωρεών, συνοδεύοντας την εικόνα, ευλογούσε τον λαό της Καλλιθέας, καθώς παιάνιζε η φιλαρμονική μπάντα.

Οι ενορίτες αλλά και πλήθος προσκυνητών που συνέρρευσε για να τιμήσει την εορτή ακολούθησαν τη λιτανευτική πομπή της ιεράς εικόνας της Μεταμορφώσεως του Κυρίου στους δρόμους της ενορίας, ενώ στα μπαλκόνια των πολυκατοικιών υπήρχαν πιστοί με θυμίαμα, κεριά και άνθη στα χέρια οι οποίοι έκαναν το σημείο του Σταυρού βλέποντας την εικόνα να περνά έξω από τα οικήματά τους και την έραιναν με άνθη και βασιλικά, ένα σκηνικό βγαλμένο από τα βιβλία του κοσμοκαλόγερου Παπαδιαμάντη σε μεταμοντέρνο πλαίσιο.


Ο κ. Φιλόθεος, στο λόγο του, μετέφερε την ευχή και την ευλογία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου και προέτρεψε τους Χριστιανούς να νιώσουν την Μεταμόρφωση του Κυρίου και να μεταφέρουν την εορταστική χαρά στα σπίτια τους.

Στα πρόθυρα του Ιερού Ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού του Δήμου της Καλλιθέας ο προϊστάμενος, Αρχιμανδρίτης π. Σισώης Σκάρκος, εκ μέρους του εκκλησιαστικού συμβουλίου ευχαρίστησε θερμά τον Αρχιγραμματέα της ιεράς Συνόδου Επίσκοπο Ωρεών Φιλόθεο για τη λαμπρή παρουσία του στις εκδηλώσεις καθώς και τον Επίσκοπο Ανδρούσης Κωνστάντιο και τον Μητροπολίτη Λαοδικείας Θεοδώρητο για την παρουσία τους και την συμμετοχή τους στον εορτασμό.

Τέλος ευχήθηκε σε όλους ο μεταμορφωμένος Χριστός να είναι αρωγός στη ζωή κάθε πιστού, όπως και στον παρευρεθέντα Δήμαρχο κ. Κάρναβο Δημήτρη, το Δημοτικό Συμβούλιο, τον αντιδήμαρχο και την Τροχαία Καλλιθέας για την ρύθμιση της κυκλοφορίας μαζί με την Φιλαρμονική της Ελληνικής Αστυνομίας για την παρουσία της στην φετινή πανήγυρη του Ι. Ναού.

   Ιδιαίτερα ο π. Σισώης ευχαρίστησε τους επιτρόπους, τα μέλη του εκκλησιαστικού συμβουλίου, τους συμμετέχοντες ιερείς για την παρουσία τους καθώς και όλους εκείνους που εργάστηκαν για να στεφθεί και πάλι με επιτυχία η φετινή πανήγυρη του ιερού Ναού.


    ΠΗΓΑΙ & ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ


2-ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ Θ.ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ_6-8-2022

3- ΜΕΘΕΟΡΤΙΟΣ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ  ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ και ΛΙΤΑΝΕΙΑ_6-8-2022

4-www.adologala.gr/2022/08/λαμπρός-εσπερινός-της-μεταμορφώσεως, 5 Αυγούστου 2022.

5- www.adologala.gr/2022/08/πλήθος-κόσμου-στην-λιτάνευση-της-εικό, 6 Αυγούστου 2022.

6- www.exapsalmos.gr/2022/08/07/o-eortasmos-tis-metamorfoseos-stin-kallithea, 7 Αυγούστου 2022.

7- www.poimin.gr/kliros-kai-laos-litaneysan-tin-iera-eikona-tis-metamorfoseos-stin-kallithea, 7 Αυγούστου 2022.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου