Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

Στο Προσκυνητάρι Σου, Σταυρέ ορθρινέ υψωμένε.

''Προσκυνήσεως ἡμέρα τοῦ τιμίου Σταυροῦ δεῦτε πρὸς τοῦτον πάντες · τῆς γὰρ Ἐγέρσεως Χριστοῦ, τὰς αὐγὰς φωτοβολῶν, προτίθεται νῦν · Αὐτὸν ἀσπασώμεθα ψυχικῶς ἀγαλλόμενοι.'' (Όρθρος ΚΥΡΙΑΚΗ Γ' ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ).

Τόπος άγιος και ιερό βήμα είναι το Προσκυνητάρι Toυ.

Βιβλίον ανοικτό, πού ομιλεί για την πίστη, την θεία δύναμη, την ισχυρή μεσιτεία των Αγίων και τα υπ’ αυτών συντελούμενα να καθημερινά θαύματα.

   «Θαυμαστός ὁ Θεός ἐν τοῖς ἁγίοις αὐτοῦ. Τοῖς ἁγίοις τοῖς ἐν τῇ γῇ αὐτοῦ ἐθαυμάστωσεν ὁ Κύριος.» (Ψαλμ. 15,3 & 67, 35).

   Το Προσκυνητάρι του τιμίου Σταυρού είναι ένας φωτεινός σταθμός, πλησίον του οποίου αναπαυόμαστε. Προ της σεπτής εικόνας και μπροστά στους στον Τίμιο Σταυρό προσευχόμαστε.

   Μέσ' στον αχειροποίητο ναό, ιστάμενοι εγγύτερον προς το Θείον, ο ουρανός είναι ανοικτός, για να δεχθεί τις προσευχές μας. 

Στον αχειροποίητο ναό του Ανθρώπου ο Λόγος Χριστός εμφανίζεται, Θεουργός και Διδάσκαλος ταυτόχρονα, δίνει στον Άνθρωπο τα ηνία της ύπαρξης και τον οδηγεί στην εκδήλωση της δικής του  φύσης

    Στο Προσκυνητάρι Σου αντικρίζουμε τον βωμό του άγνωστου Θεού, τον οποίο κήρυξε
ο Απόστολος Παύλος επί το
υ Άρειου Πάγου. 
Είναι ο ουράνιος σηματοδότης
που δείχνει τον δρόμο της σωτηρίας και της αιωνιότητας.

«Τ' ἄνω φρονεῖτε, μή τά ἐπί τῆς γῆς» (Κολ. γ' 2). Υποκλινόμενοι σιωπηρώς μπροστά στο Προσκυνητάριτου τιμίου Σταυρού, ανυψώνουμε το μέτωπον προς τα άνω και αισθανόμαστε την παρουσία του Θεού.

   Από το Προσκυνητάριο του τιμίου Σταυρού αντλούμε δύναμιν και θάρρος, για να συνεχίσουμε τον δρόμο μας. 

Εδώ γίνεται ο ψυχικός ανεφοδιασμός μας και αποκαλύπτεται η βαθιά ευλάβεια και το θρησκευτικό μας αίσθημα.

    «Εἰς τά ὄρη ψυχή ἀρθῶμεν, δεῦρο ἐκεῖσε, ὅθεν βοήθεια ἥκει...Ἦρα τούς ὀφθαλμούς μου εἰς τά ὄρηὅθεν ἥξει ἡ βοήθειά μου. ἡ βοήθειά μου παρά Κυρίου τοῦ ποιήσαντος τόν οὐρανόν καί τήν γῆν. » (ΟΡΘΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΥΦΛΟΥ, Ἀντίφωνον Β' , Αναβαθμοί/ Ψαλμ. 120, 2).

   Ως μάρτυς των Ιερών Παραδόσεων και λατρευτικών πεποιθήσεων, ανυψούται στους Ναούς, κάπου-κάπου και στην ύπαιθρο, μα και εντός των ανθρώπων σαν κυματοθραύστης κατά των κυμάτων της ολιγοπιστίας.

  Οι ιδέες εναλλάσσονται και τα διάφορα συστήματα διαδέχονται το ένα το άλλο, αλλά η πίστη παραμένει εσαεί ασάλευτος και αμετακίνητος. 

   Πολλοί επιδιώκουν να βάλουν την Πίστη μέσα στα πλαίσια της ατομικής ζωής και των προσωπικών πεποιθήσεων, αντί να φροντίσουν να εισέλθουν αυτοί μέσα στα πλαίσια της ζωής του τιμίου Σταυρούη οποία οδηγεί στη σωτηρία.

Μπροστά στο Προσκυνητάριο του τιμίου Σταυρού υποκλινόμαστε ευλαβώς και προσκυνούμε τον Κύριον, όταν κάνουμε τό σημείου τού Σταυρού.

 Είναι και αυτό ένας υπαίθριος Ναός, που μάς ανυψώνει στον θρόνο τού 'Υψίστου. Με την φλόγα της καιόμενης κανδήλας φωτιζόμαστε και νοερώς συνδεόμαστε στενότερα με την πίστη.
   Έτσι ομολογούμε ενώπιον των ανθρώπων το όνομα τού Σωτήρος ημών Χριστού, μαζί με τα αναρίθμητα πλήθη εκείνων, πού πέρασαν, και αυτών πού πρόκειται ν' ακολουθήσουν.

   Με αυτό το πνεύμα την Κυριακή 19/3/2023, επι τη εορτή της Προσκυνήσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού ετελέσθη στον Ι. Ναό μας, και με την οφειλομένη εκκλησιαστική τάξη, η Ι. Ακολουθία της Σταυροπροσκυνήσεως.

Τους Βυζ. Ύμνους απέδωσαν οι χοροί του Ι.Ναού μας υπό την διεύθυνση των:κκ.Γεώργιου Σμάνη (Πρωτοψάλτου), Κωνσταντίνου Κολοβού  (Δομέστικου), Συμεών Λαμπρινού (Λαμπαδάριου).

  1-   ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ(click here)            

             2-ΠΗΓΗ                            

Νεκταρίου Κεφαλά Μητροπολίτου Πενταπόλεως (1914), Ιστορική μελέτη περί του Τιμίου Σταυρού , Εν Αθήναις, Εκ του Τυπογραφείου Παρασκευά Λεώνη. Από: https://anemi.lib.uoc.gr/metadata/b/f/b/metadata-461-0000017.tkl, 19-3-2023.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου