Σάββατο 25 Μαρτίου 2023

ΗΜΕΡΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ 2-4-2023, ΚΥΡΙΑΚΗ


Difficile est homines praelectionibus et concionibus ad virtutem adducere. Sed facile est tuo exemplo facere...Nullus ventus est aequus si nescis quo itis(Seneca).

   Κι όμως, δεν είναι καθόλου δύσκολο να απομονώσομε εκείνη τη στιγμή μέσα στη νέα χρονιά που μας συγκίνησε, τις τρεις λέξεις, ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ τη μεγαλειώδη πράξη που θα μένει χαραγμένη στην καρδιά μας, που θα προστεθεί σημαία στο κεντρικό κατάρτι της «Ενορίας του Ι. Ν. Μεταμορφώσεως Σωτήρος Καλλιθέας».

Μια πράξη, ένα ολόλαμπρο αστέρι που φωτίζει όλες τις στεριές και όλες τις θάλασσες, που ανοίγει διάπλατα ωκεανούς, το λαδάκι στην μπρούτζινη πυξίδα, μια βαθιά ανάσα στην ζοφερή ανάδυση ενός νέου πουριτανικού ρεύματος, στο οποίο συνυπάρχουν -όπως και στον πάλαι ποτέ κεντροευρωπαϊκό πουριτανισμό- η καταγγελία κάποιου αίσχους και η αναλυτική ηδονοβλεπτική περιγραφή του.

Σε μια καθημερινότητα αδήριτα σκληρή, για χιλιάδες συνανθρώπους, αμέτρητα e-mails, αναρίθμητα φύλλα *xls, συναλλαγές, μέτρημα και ξανά μέτρημα οφειλών, λέξεις και επιστολές, φραπέδες και κουβέντες, συναντήσεις, συσκέψεις, παρουσιάσεις, προσχέδια, σχέδια, ακυρώσεις, ματαιώσεις, σελίδες, τίτλους, εισαγωγές, φωτογρα­φίες, φωνές, τριβές, άγχος, κατασχέσεις, πλειστηριασμούς-βίαιες εξώσεις.

Εκεί που σκύβεις κατά τι και μετά ανορθώνεσαι, πατάς στις μύτες των ποδιών, να φτάσεις λίγο ψηλότερα, να δεις λίγο πιο μακριά, γέρνεις το βλέμμα λίγο αριστερά, λίγο δεξιά, αγωνιάς να ιδεις το δάσος, να μη χάσεις την ανθρώπινη επαφή, να κρατήσεις το χέρι, να θυμάσαι, πάντα να θυμάσαι την ανθρωπινότητα.

«Είναι δύσκολο να φέρεις τους ανθρώπους στην αρετή με μαθήματα και κηρύγματα. Όμως είναι εύκολο να το κάνεις με το παράδειγμά σου...Κανένας άνεμος δεν είναι ούριος, αν δεν γνωρίζεις πού πας», τα λόγια του Σενέκα, του Ρωμαίου φιλόσοφου(4 ως το 65 μ.Χ. ) σφυροκοπούν την ακουστική μεμβράνη στο χώρο της θρησκευόμενης και εθνοπρεπούς καλής μας κοινωνίας!

Και αίφνης, ασθμαίνοντας στον ανήφορο, «Με αγάπη ήλθα να δώσω αίμα».

Ήταν δύο και έξι λεπτά το μεσημέρι της ΚΥΡΙΑΚΗΣ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2023.

Λίγο πρίν την λήξη, η Αιμοδότρια, ο άνθρω­πος Μαρία Μ., κατέθεσε στην Τράπεζα Αίματος της «Ενορίας του Ι. Ν. Μεταμορφώσεως Σωτήρος Καλλιθέας», «ό,τι θησαυρό» είχε: 400 ml αίμα.

Αξία ανεκτίμητη.

«Με αγάπη» από μια κυρία που την περίοδο του πρώτου μας εγκλεισμού είχε ανταποκριθεί και πάλι στο κάλεσμά μας να παρασταθούμε στους ανθρώπους της «Ενορίας», που βίωναν τόσο σκληρά, βίαια τις πρωτόγνωρες συνθήκες αποκλεισμού.

Ήταν μια νέα μορφή αποκλεισμού, και σαν απ' τα παλιά, νιώθαμε, το βλέπαμε ότι επιβάρυνε πολύ την ψυχολογία όλων των ανθρώπων, που ήδη γνώριζαν καλά τι είναι «κοινωνικός αποκλεισμός» !

Τελικά, θα είμαστε πάντα απροετοίμαστοι μπροστά στο μεγαλείο. Είχαμε μείνει άλαλοι, ασάλευ­τοι, δεν αναλογιστήκαμε για πόσο. Η αμέσως επόμενη σκέψη ήταν να το μοιραστούμε μ' όλους τους συνανθρώπους εν Χριστω ή μή.

Ένας καθ' όλα καταιγισμός πράξεων καλοσύνης από μια ερειπωμένη κοινωνία που αντιστέκεται. Παραμονές της Μ. Εβδομάδας του 2023.

Βαθιά υπόκλιση στο μεγάλο εύρος της αρετής του ανθρώπου.

Μια κουβέντα στο τηλέφωνο, μια «καλημέρα» στην ενορία το Σαββατοκύριακο, να μη χαθεί η επαφή, η σύνδεση με τον άλλον, με την εν Χριστώ κοινωνία, με­ταξύ άλλων.

Η ανταπόκριση την Κυριακή (2/4/2023) ήταν συγκινητική. Πλέον των εξήντα πέντε (65) ήταν εκείνοι που κινητοποιήθηκαν, που θέλησαν να συμμετάσχουν στη δια­δικασία Εθελοντικής Αιμοδοσίας. Μιλούσαν, στην αναμονή για την αιμοληψία, σαν παιδιά με τις ώρες, η κ. Μαίρη με τον κ. Δημήτρη, για τη ζωή, για την τέχνη, για βιβλία, τη «ελπίδα», τους ανθρώπους, την Καλλιθέα.

«Είστε το αλάτι της γης, όλοι εσείς που περιμένατε και δωρίσατε το "Κόκκινο Χρυσό", το αίμα. Ευχα­ριστούμε!» .

Αυτή η προσέλευση ήταν το πιο υπέροχο μήνυμα που μας εχει στείλει ο Θεός παραμονές του Πάσχα 2023.

Δεν το αντιστρέφουμε ακριβώς, αλλά το διευρύνουμε. Η κ. Βιβή, η κ. Νίνα, η κ. Ρούλα, η κ. Καίτη, η κ. Βασιλική, ο κ. Γιώργος, η κ. Άννα, οι εθελοντές του ΕΦΤ, οι ενορίτες ή και μή , όλοι εκείνοι οι άνθρωποι, που, με τον τρόπο του ο καθένας, απλώνουν το χέρι, συμμετέ­χουν σε όλες τις «Αιμοδοσίες» της οικουμένης, είτε είναι σε Ενορίες, ή Συλλόγους είτε μαγειρεύουν σε ενοριακές ή άλλες κοινωνικές κουζίνες και ιατρεία, είναι το ''αλάτι της γης''(Ματθ.5:13).

Είναι ο λόγος που ο ΄΄πεπτωκός κόσμος΄΄ μας κάθε μέρα ελπίζει ότι μπορεί να γίνει καλύτερος.

Καλό Πάσχα, Καλή Ανάσταση!

Υ

Για μια ακόμη φορά ας ευχαριστήσουμε το μικτό συνεργείο του Τμήματος Αιμοδοσίας του Ε.Ε.Σ.(Τηλεφ  : 213-2068738,https://korgialenio-benakio.gr/index.php/ethelontiki-aimodosia) το οποίο  προσήλθε στον καθιερωμένο χώρο της Ενορίας όπου έγινε η αιμοδοσία και εν τέλει συγκεντρώθηκαν ΠΕΝΗΝΤΑ ΜΙΑ (51) φιάλες αίματος με την πολύωρη προσωπική εθελοντική εργασία των κυρίων και κυριών της εθελοντικής ενοριακής ομάδας διακονίας της Αιμοδοσίας, της κας.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΑΣΠΡΟΥ, της κας. ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ της κας. ΡΟΥΛΙΤΑΣ ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ, της κας. ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΚΑΣΣΙΑΝΟΥ του κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΞΙΟΜΑΚΑΡΟΥ, της κας. ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ και άλλων.

Η εθελοντική ενοριακή ομάδα διακονίας της Αιμοδοσίας που κόπιασε τόσο για μια ακόμη φορά, ας δεχθεί τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη των πατέρων της ενορίας (π.Σισώη, π.Βασιλείου, π.Αθανασίου) οι οποίοι συνάμα ευχαριστούν και τους εξήντα πέντε (65) αδελφούς εν Χριστω που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για τον συγκεκριμένο αυτό σκοπό.

1-ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣΗ

*************

2-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου