Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023

Η Ύψωσις του Τιμίου Σταυρού, καθώς διανύουμε σταυρώσιμη περίοδο στον τόπο μας.

Εἰργάσω σωτηρίαν ἐν μέσῳ τῆς γῆς ὁ Θεός, Σταυρὸν καὶ τὴν Ἀνάστασιν, δι᾿ ὧν ἡμᾶς ἔσωσας, ἀγαθὲ καὶ φιλάνθρωπε, Παντοδύναμε Κύριε δόξα σοι(Ἰδιόμελον).

Σύ μου σκέπη κραταιὰ ὑπάρχεις, ὁ τριμερὴς Σταυρὸς τοῦ Χριστοῦ, ἁγίασόν με τῇ δυνάμει σου, ἵνα πίστει καὶ πόθῳ προσκυνῶ καὶ δοξάζω σε (Ἰδιόμελον).

Με ιεροπρέπεια, μέσα σε κλίμα περισυλλογής, εορτάσθηκε λειτουργικώς η παγκόσμιος Ύψωσις του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού και στον Ι. Ν. Μεταμορφώσεως Σωτήρος Καλλιθέας.

Αφ’ εσπέρας της εορτής, Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023, τελέσθηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός και  η Ιερά Ακολουθία των Χαιρετισμών του Τιμίου Σταυρού, προεξάρχοντος του πανοσ.αρχιμ.π.Σισώη Σκάρκου. 

Ανήμερα δε της κυριωνύμου ημέρας της εορτής , Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023 ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία ενώ μετά την οπισθάμβωνον ευχή κατανυκτική ατμόσφαιρα έγινε η λιτάνευση και η ύψωση του Τιμίου Σταυρού.

Η συγκίνηση πολλαπλασιάστηκε μπροστά στον Σταυρό καθώς όλοι οι εν Χριστώ αδελφοί αναλογίστηκαν τον πόνο και την πίκρα που βιώνουν οι χιλιάδες άνθρωποι στην Ελλάδα ύστερα από τις φοβερές καταστροφικές πυρκαγιές, τις Θεομηνίες στην Θεσσαλία και τις εξ αυτών ανθρωπιστικές και άλλες καταστροφές, ανθρώπινα θύματα, άφθονους αστέγους και πολλές υλικές ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο και τις καλλιέργειες .

Προσευχόμαστε κλίνοντας γόνυ ενώπιον του Τιμίου Σταυρού να στηρίζει τους πονεμένους αδελφούς μας, να δίδει υγεία δύναμη, υπομονή, παρηγοριά και αυτογνωσία ώστε να γυρίσει στην ανθρωποκεντρική ''τροχιά'' η ζωή μας. 

Η εορτή του Τ. Σταυρού είναι ''αντίτυπο'' της αναγκαίας σύζευξης της σχέσης που πρέπει να έχουμε οι άνθρωποι με το Θεό και με τους συνανθρώπους μας, για να είναι ουσιαστική και όμορφη η ζωή μας, δηλαδή εκκλησιοκεντρική και χριστοειδής.

Ο ᾿Απόστολος Παύλος μας μιλά για τον «νουν Χριστού»(Α Κορ. 2:16), γιατί όλο το κακό στον κόσμο ξεκινάει απ' το νου. Αυτός άλλωστε αποτελεί το υψηλότερο στοιχείο της υπάρξεώς μας.

Η «κατ᾿ εικόνα» Θεού δημιουργία του ανθρώπου αποτυπώνεται πρωτίστως στο νου. Αυτός είναι το «ἔσοπτρον», δηλαδή ο καθρέφτης, που αντικατοπτρίζει το Δημιουργό του. Όταν ο νους του ανθρώπου είναι στραμμένος προς το Θεό, δέχεται το θείο φως και γίνεται φως ο ίδιος. Όταν, όμως, αποστρέφεται το Θεό, χάνει το φως του, σκοτίζεται και κινείται στο σκοτάδι, και λησμονεί το Θεό και τον εαυτό του.

Έτσι ο άνθρωπος ζει ερήμην του Θεού και της χάριτός Του. Γίνεται κτηνώδης ή δαιμονιώδης. Κτηνώδης με το να κυλιέται στη λάσπη, και δαιμονιώδης με το να παρασύρει και άλλους σ᾿ αυτήν, και να γίνεται εστία καταστροφής.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ: εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου