Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

LAST RIFLEMAN- Pierce Brosnan

 H ταινία LAST RIFLEMAN είναι ένα συγκινητικό και εγκάρδιου ύφους δράμα που παρακολουθεί τον 92χρονος Artie Crawford (pierce Brosnan), έναν βετεράνο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που ζει σε ένα οίκο φροντίδας στη Βόρεια Ιρλανδία, ο οποίος μόλις έχασε την, επί 50 έτη γυναίκα του.

Το συναισθηματικό τίμημα που πληρώνουν οι μέτοχοι στην πορεία κάθε πολέμου είναι κάτι που αντηχεί από γενιά σε γενιά, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στην 75η επέτειο από την «απόβαση της D-Day» στη Νορμανδία, ο Artie αποφασίζει να δραπετεύσει κρυφά από το γηροκομείο, αφού είπε στους εργαζόμενους στο οίκο φροντίδας του ότι «θα κατέβαινε στα μαγαζιά», αλλά αντ' αυτού κατευθύνθηκε στον σιδηροδρομικό σταθμό του Brighton πριν επιβιβαστεί σε τρένο για το Portsmouth και αργότερα σε ένα πλοίο για την Caen. 

 Ο Artie Crawford για να βρει το κουράγιο να αντιμετωπίσει τα φαντάσματα του παρελθόντος του, ξεκινά ένα επίπονο αλλά εμπνευσμένο ταξίδι στη Γαλλία, για να παραστεί στην 75ο επέτειο, να αποτίσει τα τελευταία σέβη της ζωής του στον εκεί θαμμένο καλύτερο φίλο του και .

Το σενάριο του Kevin (Fitzpatrick) και ο σκηνοθέτης Terry Loane έφτιαξαν μια ιστορία τόσο όμορφη όσο και συγκινητική, με καρδιά, με ψυχή. Αυτό το είδος του σεναρίου αναζητούν οι σκηνοθέτες: ένα δυνατό δράμα, που οδηγείται πάνω απ' όλα από τους χαρακτήρες του και που διατηρεί μια τέλεια ισορροπία μεταξύ καρδιάς και πάθους.

Η ταινία είναι εμπνευσμένη από την αληθινή ιστορία του βετεράνου του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, Μπέρναρντ Τζόρνταν, ο οποίος, σε ηλικία 89 ετών, βγήκε κρυφά από το σπίτι φροντίδας του στο Ανατολικό Σάσεξ, επιβιβάστηκε σε λεωφορείο για το Portsmouth, επιβιβάστηκε σε ένα πλοίο για τη Γαλλία και πήρε το δρόμο για τη Νορμανδία.

Ο Μπέρναρντ Τζόρνταν αποτέλεσε επίσης τη βάση της ταινίας του Μάικλ Κέιν The Great Escaper - Τώρα σε αυτό το συγκλονιστικό δράμα πρωταγωνιστεί ο Brosnan έπαιξε πολύ καλά τον Artie, χρησιμοποιώντας έντεχνα μια αξιοπρεπή Bορειοϊρλανδική προφορά.

Σε στυλ 'road-movie', το ταξίδι του Artie είναι γεμάτο περιστατικά, καθώς τον βοηθούν διάφοροι 'καλοθελητές' να φτάσει στη Γαλλία με ληγμένο διαβατήριο. Κάνει ακόμη και μια «σύντομη πορεία» με ένα πούλμαν γεμάτο Γερμανούς.

Παρά το γεγονός ότι είναι 22 χρόνια νεότερος από τον χαρακτήρα του, ο Brosnan μεταφέρει με ικανότητα τα εμπόδια της προχωρημένης ηλικίας, ενώ δείχνει επίσης το πνεύμα ενός ηλικιωμένου στρατιώτη που είναι αποφασισμένος να πετύχει τους  στόχους του.

Αυτή η καλογραμμένη και σκηνοθετημένη ταινία κοσμήθηκε από την εξαιρετική ερμηνεία του Pierce Brosnan. 

Ο κύριος χαρακτήρας, ο Artie, ένας 92χρονος βετεράνος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου με PTSD, στοιχειώνεται από το φάντασμα του πρώην φίλου και συμπολεμιστή του Charlie, ο οποίος πέθανε στη μάχη ενώ προσπαθούσε να βοηθήσει τον Artie να δραπετεύσει από βαριά πυρά πολυβόλου και όλμων.

Η ζωή του κατά συνέπεια συντρίβεται από ενοχές και βαθιά θλίψη για τον θάνατο του φίλου του, ο οποίος 70 χρόνια μετά - επιδεινώνεται από τον θάνατο της συζύγου του Maggie. 

Η Maggie και ο Charlie ήταν παιδιόθεν ερωτευμένοι των οποίων τα σχέδια να παντρευτούν, κόπηκαν βάναυσα από την αγριότητα και τη βαρβαρότητα του ιμπεριαλιστικού πολέμου για να κόψουν τον κόσμο και να επεκτείνουν τα συμφέροντα του ανταγωνιστικού καπιταλιστικού κράτους της Μ. Βρετανίας.

Ο Artie μετά τον θάνατο του Charlie έγινε ο αφοσιωμένος, πιστός και στοργικός σύζυγος της Maggie , παρόλο που -ή ίσως - γνώριζε ότι η Maggie δεν έπαψε ποτέ να έχει βαθιά συναισθήματα για την αγάπη της ζωής της: τον Charlie.

Η ανιδιοτέλεια και η διαρκής αγάπη του Artie για τη Maggie παρουσιάστηκαν τρυφερά στη σκηνή του 1ου μέρους της ταινίας, όπου η Maggie - σαφώς σε προχωρημένο στάδιο άνοιας και κοντά στο θάνατο - μπέρδεψε την Artie για τον ισόβιο έρωτά της, τον Charlie που είχε πεθάνει 70 χρόνια νωρίτερα.

Ο Artie, οδηγημένος από τα συναισθήματα ενοχής του «επιζώντος», τη θλίψη του και θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη του πεσόντος φίλου του Charlie και της συζύγου του Maggie που είχε πρόσφατα πεθάνει, αποφάσισε να επισκεφτεί τον τάφο του Charlie στην Caen.

Εκεί και προκειμένου να αποτίσει τα του ύστατα σέβη και στους δύο έφηβους αγαπημένους Charlie και Maggie, του Τσάρλι, ο Artie έβαλε μια χειρόγραφη επιστολή στον τάφο που εξέφραζε συγκινητικά την κατανόησή του ότι η Maggie συνέχιζε πάντα να αγαπά τον Charlie και ότι σύντομα θα επανενωθούν ως «Τρεις Σωματοφύλακες» όπως παλιά.

Δεν είμαι ο μεγαλύτερος θαυμαστής του Brosnan, οπότε ήμουν διστακτικός, αλλά μέσα στην ταινία βγήκε ένα χαμόγελο στα χείλη μου. 

Αυτή η ταινία είναι υπέροχη και σε βάθος συγκινητική, προκαλεί σκέψεις καθόσον αγγίζει μερικές από τις φρικαλεότητες που βίωσαν εκατομμύρια νέοι - σε μεγάλο βαθμό της εργατικής τάξης - μαχητές, που σφαγιάστηκαν από την αντίστοιχη κυρίαρχη οικονομικά τάξη τους που επιδιώκει αποφασιστικά τα δικά της συμφέροντα στη διεθνή σκηνή.

Μια όμορφη ταινία, όντως. Μια συγκινητική ταινία που εξερευνά και απεικονίζει με ευαισθησία και επιτυχία την προσωπική ζωή του βασικού χαρακτήρα, πληγωμένου όπως ήταν από τη φρίκη του πολέμου και στοιχειωμένο από τις αναμνήσεις του.

Μια ταινία που απομακρύνεται από την ιδεολογικά καθοδηγούμενη υποκριτική παγίδα του Βρετανικού κρατικού πολέμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου