Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

ROBOFILIA ή ρομποσεξουαλικότητα

 Technically in love: Individual differences relating to sexual and platonic relationships with robots

 Η προοπτική δημιουργίας δεσμών με ρομπότ έχει περάσει από τη σφαίρα τής φαντασίας σε θέμα σοβαρής ακαδημαϊκής έρευνας.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Social and Personal Relationships των Leshner, C. E., & Johnson, J. R. (2024), προσφέρει νέα ευρήματα για το πώς οι πεποιθήσεις σχετικά με την κοινωνική ιεραρχία, το σεξισμό και την κυριαρχία μπορούν να επηρεάσουν το ενδιαφέρον για σχέσεις με ρομπότ (ROBOFILIA), ή άλλως τη ρομποσεξουαλικότητα – τη στάση και το ενδιαφέρον για τις σεξουαλικές σχέσεις με ρομπότ.

Συνολικά, αυτά τα αποτελέσματα δίνουν μια ανησυχητική εικόνα για το τι ωθεί τους ανθρώπους να ενδιαφέρονται για σεξ με ρομπότ.

Οι ερευνητές ξεκίνησαν αυτή τη μελέτη στο πλαίσιο της ταχέως αναπτυσσόμενης ρομποτικής τεχνολογίας και της αυξανόμενης παρουσίας ΑΙ ανθρωποειδών ρομπότ σε διάφορους τομείς .

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα με πιο ανοιχτές σεξουαλικές συμπεριφορές ήταν λιγότερο πιθανό να ενδιαφέρονται για σεξ με ρομπότ. Αυτό ήταν το αντίθετο από αυτό που περίμεναν οι ερευνητές.

   Αξίζει να σημειωθεί ότι οι άνδρες τείνουν να ενδιαφέρονται περισσότερο για το σεξ με ρομπότ παρά οι γυναίκες.

Όσοι ενδιαφέρονται για σεξ με ρομπότ θεωρούν ορισμένες ορισμένες ομάδες ανθρώπων “λιγότερο πολύτιμες” και μπορεί να είναι ιδιαίτερα θυμωμένοι και δύσπιστοι απέναντι στις γυναίκες/ άνδρες. 

   Το ρομπότ μπορεί να προσφέρει μια εναλλακτική λύση, επειδή θεωρούν ότι είναι ευκολότερο να το εμπιστευτούν.

   Εναλλακτικά, το ρομπότ μπορεί να είναι ένα σεξουαλικό αντικείμενο, το οποίο μπορούν να αντιμετωπίζουν με περιφρόνηση—κάτι που επιθυμούν ούτως ή άλλως να είναι ο τρόπος συμπεριφοράς τους στο άλλο φύλο, και πάντως είναι λιγότερο πιθανό να θέλουν να είναι φίλοι με ρομπότ.

   Όσοι θέλουν να κυριαρχούν στους άλλους είναι πιο πιθανό να θέλουν σεξ με ρομπότ. 

   Αυτό μπορεί να εκτρέψει μέρος αυτής της «εξουσιαστικής ενέργειας» μακριά από πραγματικούς ανθρώπους, αλλά μπορεί επίσης να ενισχύσει αρνητικά σενάρια να αντιμετωπίσουν τους άλλους ως σεξουαλικά αντικείμενα.

Από την άλλη πλευρά, για τα άτομα που είναι λιγότερο πιθανό να έχουν ανοιχτές σεξουαλικές σχέσεις, το σεξ με ρομπότ μπορεί να είναι ένας πιο ασφαλής τρόπος για να εξερευνήσουν / αναπτύξουν τη σεξουαλικότητα.



ΠΗΓΗ
  1-Leshner, C. E., & Johnson, J. R. (2024). Technically in love: Individual differences relating to sexual and platonic relationships with robots. Journal of Social and Personal Relationships, 0(0). https://doi.org/10.1177/02654075241234377 , ή https://journals.sagepub.com/doi/epub/10.1177/02654075241234377
   2-Dubé S., Santaguida M., Anctil D., Zhu C., Thomasse L., Giaccari L., Oassey R., Vachon D. D., Johnson A. F. (2023). Perceived stigma and erotic technology: From sex toys to erobots. Psychology & Sexuality, 14(1), 141–157.
   3-Hanson K. R. (2023). A methodological reckoning for the empirical study of sex dolls and sex robot issues. Journal of Future Robot Life, 1–14.
   4-Sex robots & vegan meat | Jenny Kleeman on feedback loop EP. 9 [Video]. (2021, May 1). YouTube/ Singularity University. https://youtu.be/61gi__Mxaaw?feature=shared from https://www.youtube.com/user/singularityu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου