Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020

ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΥΨΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

     Ιεροπρεπώς και με κατάνυξη εορτάσθηκε η Παγκόσμια Ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος Καλλιθέας, όπου οι πιστοί προσήλθαν με ευλάβεια για να προσκυνήσουν και να λάβουν τη χάρη και την ευλογία του Σταυρού του Κυρίου.  

   Την παραμονή 13 Σεπτεμβρίου προεξάρχοντος του προϊσταμένου  του Ι.Ναού πανοσ.Αρχιμ. Σισώη Σκάρκου και με την συμμετοχή                    του  π. Αθανασίου Ηλιόπουλου εψάλη ο πανηγυρικός εσπερινός της Υψώσεως και οι Χαιρετισμοί προς το Ζωοποιού Σταυρού.

    Ο πανοσ. Αρχιμ. π.Σισώης στο καταληκτήριο λόγο του προ της Απολύσεως υπενθύμισε ότι ο Σταυρός είναι ελπίδα των Χριστιανών, σωτήρας των απεγνωσμένων, λιμάνι γι᾽ αυτούς πού βρίσκονται σέ δύσκολες βιοτικές περιστάσεις, ιατρός γιά τούς ασθενείς· απομακρύνει τά πάθη, δίνει τήν υγεία, δίνει τή ζωή στούς πνευματικά νεκρούς, καθοδηγεί πρός τήν ευσέβεια, αποστομώνει τή βλασφημία.


    Ὁ Σταυρός είναι σκάλα πού ανεβάζει στούς ουρανούς· οδός πού οδηγεί πρός τήν αρετή· είναι πρόξενος ζωής πνευματικής· κατάρ­γηση του θανάτου, απαλλαγή οπό τή φθορά. 

Τέλος ευχήθηκε διά του Σταυρού να μεταβάλλεται κάθε κόπος και κάθε πόνος σε μέσο και τρόπο έκφρασης της αγάπης μας προς τον Θεό και τους αδελφούς. Και έτσι να κατανοούμε την πεποίθηση της Εκκλησίας μας ότι η χαρά του Χριστιανού και η δόξα του Θεού μόνο διά του Σταυρού επιτυγχάνονται.

         Ανήμερα της εορτής το πρωί, Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Λεοντοπόλεως κ.Γαβριήλ, Yπέρτιμος και Έξαρχος Δευτέρας Αυγουσταμνικής και Ερυθράς Θαλάσσης χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε της Τελετής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, πλαισιωμένος από τους κληρικούς του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως Σωτήρος Καλλιθέας.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη μεγάλη Δεσποτική εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, τονίζοντας πως ο Σταυρός του Κυρίου αποτελεί το «καύχημα» της Εκκλησίας και το κορυφαίο σύμβολο δύναμης, θυσίας και αγιασμού, ενώ – συνέχισε- η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού συνδέεται με τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα τόσο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας όσο και του Χριστιανισμού. 

   Υψώθηκε ο Κύριος επί του Σταυρού και συνάμα ύψωσε διά της σταυρικής Του θυσίας την ανθρώπινη φύση στο ύψος της θεώσεως. 

Αυτή είναι η πρώτη ύψωση του Τιμίου Σταυρού που έγινε μέσα σε θλίψη και οδύνη μεγάλη στο Γολγοθά. 

Το 326 μ.Χ. όμως ένα χρόνο μετά την Α΄Οικουμενική Σύνοδο η Αγία Ελένη πήγε στα Ιεροσόλυμα να προσκυνήσει τους Αγίους Τόπους και να ευχαριστήσει τον Θεό για τις νίκες και τις θριαμβευτικές επιτυχίες του υιού της και πρώτου χριστιανού αυτοκράτορα Κωνσταντίνου.

 Τότε έβγαλε από την αφάνεια τα ιερά προσκυνήματα και έκτισε λαμπρούς ναούς. Θέλησε να κτίσει λαμπρό ναό στο τόπο του Γολγοθά εκεί που σταυρώθηκε ο Χριστός .

Η Αγία Ελένη ανέσυρε τρεις σταυρούς και απορία όλων ήταν ποιος ήταν ο Σταυρός του Κυρίου. 

Ο Πατριάρχης Μακάριος έδωσε την λύση: πλησίασε με τους τρεις σταυρούς το φέρετρο μιας νεκρής. Μόλις ακούμπησε πάνω της το Τίμιο Ξύλο εκείνη ανεστήθη. Έτσι όταν τελείωσε ο Ναός της Αναστάσεως και με κάθε λαμπρότητα έγιναν τα εγκαίνιά του στις 14 Σεπτεμβρίου του 336. 

Ο Πατριάρχης επειδή το πλήθος του λαού ήταν πολύ, για να δουν όλοι και να προσκυνήσουν τον Τίμιο του Κυρίου Σταυρό, ανέβηκε στον άμβωνα του ήταν στη μέση του Ναού και ύψωσε το Τίμιο Ξύλο και οι πιστοί προσκυνούσαν κράζοντας:΄Κύριε ελέησον΄. Από τότε καθιερώθηκε η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και η εκκλησία στη μέση του Ναού υψώνει τον Σταυρό μέσα σε βασιλικό γιατί ήταν το φυτό που είχε φυτρώσει στο σημείο εκείνο που εκρύπτετο ο Σταυρός. Αυτή ουσιαστικά ήταν η δεύτερη Ύψωση.

Έχουμε όμως και τρίτη Ύψωση που έγινε το 614 μ.Χ. 

Τότε οι Πέρσες κυρίευσαν τα Ιεροσόλυμα και μέσα στα λάφυρα που πήραν άρπαξαν και τον Τίμιο Σταυρό και μαζί Του ως αιχμάλωτο και τον Πατριάρχη Ζαχαρία. 

Ο Αυτοκράτορας Ηράκλειος όμως κατόρθωσε να νικήσει τους Πέρσες, απελευθέρωσε τον Πατριάρχη και με τιμές έφερε πίσω τον Τίμιο και ανυπόδητος και ταπεινός ανηφόρισε κρατώντας το Τίμιο Ξύλο που το ύψωσε για τρίτη φορά στον άμβωνα του Ναού της Αναστάσεως.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου