Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023

Η Ενορία της Μεταμορφώσεως Σωτήρος τίμησε τον Άγιο Ιάκωβο τον Αδελφόθεο

Την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2023 το βράδυ, στον Ι. Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος Καλλιθέας, ετελέσθη η καθιερωμένη από ετών Ιερά Αγρυπνία επί τη μνήμη του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, πρώτου Επισκόπου Ιεροσολύμων, με αποκορύφωμα την τέλεση της Αρχαιοπρεπούς Θείας Λειτουργίας του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου αυτή τη μια μοναδική πράξη θείας λατρείας.

Η Θεία Λειτουργία αυτή, των πρώτων χριστιανικών αιώνων, που διαδόθηκε υπό το όνομα του Αγίου Ιακώβου ανήκει στο λεγόμενο Συριακό ή Αντιοχειανό λειτουργικό τύπο. 

Πρόκειται για Λειτουργία που διαμορφώθηκε στα Ιεροσόλυμα και στη συνέχεια διαδόθηκε σε άλλες πόλεις της Παλαιστίνης, στη Συρία, την Αραβία, το Σινά, την Αίγυπτο, την Ελλάδα και στις Σλαβικές χώρες.

Στην Ιερά Αγρυπνία προεξήρχε ο πανοσ. αρχιμανδρίτης Νικόλαος Κατσαφαρόπουλο , συλλειτουργούντος του προϊσταμένου της ενορίας μας πανοσ.αρχιμ. π.Σισώη Σκάρκου, με την συμμετοχή ευσεβών χριστιανών, ενώ το ιερό Αναλόγιο διηκόνησαν εξαιρετικά ο Χορός Ιεροψαλτών του Ι. Ναού, υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Κων/νου Κολοβού, Καθηγητού ΜΕ

Μετά την ανάγνωση του Ευαγγελικού Αναγνώσματος, ο π.Νικόλαος ερμήνευσε τον θείο λόγο στους πιστούς και αναφέρθηκε στο αποστολικό έργο του Αγίου Ιακώβου, όπως αυτό αποτυπώνεται μέσα από την εξιστόρηση της Αγίας Γραφής και κυρίως μέσα από τις γραπτές παρακαταθήκες του ίδιου του Αγίου Ιακώβου, δηλαδή, την Επιστολή του.

Στη συνέχεια, έκανε λόγο για την σχέση των πιστών με τα Ιερά Μυστήρια, τα οποία εγκαθιδρύει η χάρις του Παναγίου Πνεύματος, η οποία ενεργείται στους ανθρώπους διά της πίστεώς τους όπως τούτο παραστατικά συμπυκνώνεται στη φράση ”Ὁ Κύριος ἐγγύς”, προτρέποντας εν τέλει όλους, όπως οι πρώτοι χριστιανοί ήταν κοντά στο Χριστό, έτσι να αισθανόμαστε κοντά στον Κύριό μας για να έχουμε τη Χάρη Του .

 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ: εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου